Denník N

Ako minúť 20 miliónov na niečo, čo nefunguje? Digitalizácia učiva na slovenský spôsob

Webpage 404 error of not found written on blackboard
Webpage 404 error of not found written on blackboard

Pri výroku, že vzdelávanie na slovenských školách sa musí zmeniť, panuje vzácna zhoda. Jednotliví aktéri sa nezhodnú len v detailoch. Meniť viac obsah, alebo skôr formu a metódy výučby? V ostatných rokoch vsadilo Ministerstvo školstva najmä na tzv. digitalizáciu vzdelávania, do ktorej nalialo desiatky miliónov eur. Stáli tieto investície za to? Pozrime sa na projekt, ktorého výsledky nie sú hodnotou za peniaze snáď ani v paralelnom vesmíre digitálneho lídra.

Cieľom národného projektu Moderné vzdelávanie – digitálne vzdelávanie pre všeobecno-vzdelávacie predmety, ktorého náklady sa vyšplhali na sumu okolo viac ako 19 mil. eur (zmluva), mala byť obsahová prestavba vzdelávania na základných a stredných školách s využitím inovatívnych foriem a metód výučby. Okrem iného mal skvalitniť výstupy vzdelávania pre potreby trhu práce vo vedomostnej spoločnosti.

Jednoducho povedané, okrem zabezpečenia digitálnej techniky do škôl bolo cieľom projektu aj vytvorenie tisícov digitálnych vzdelávacích objektov (DVO) pre takmer všetky školské predmety a ich učivá od prvého stupňa ZŠ, až po najvyššie ročníky stredných škôl. DVO mali väčšinou podobu krátkeho interaktívneho kvízu, niekedy zas mali ambíciu byť e-learningovým modulom. Často to však skončilo pri obyčajnej statickej prezentácii faktami naliatych slidov.

Bohužiaľ, vytvorené DVO trpeli na obsahovú nudu, graficky úbohé spracovanie, nerešpektovanie inovovaných Štátnych vzdelávacích programov a v mnohých prípadoch sa dokonca nevyhli faktickým chybám a didaktickým nezmyslom. Konkrétne ukážky nedostatkov DVO si môžete pozrieť v článku na portáli Lepšia geografia. Je to skutočne „humorné“ čítanie.

Na projekte zaráža najmä skutočnosť, že jeho oficiálna webstránka je už dlhšiu dobu prakticky nefunkčná. Ak by chceli učitelia (žiaci, rodičia) využiť DVO vo vzdelávaní, majú jednoducho smolu. Na webstránke nefunguje sekcia vyhľadávania DVO pre jednotlivé stupne vzdelávania (ISCED 1,2,3). Nezobrazí sa ani ich zoznam, preto sa k žiadnemu DVO vôbec nedostanete. Tento problém nemá webstránka projektu prvýkrát, objavil sa už v minulom roku, čoho dôkazom sú aj príspevky na oficiálnej FB stránke projektu.

digivzdelavanie

Je zaujímavé, že nikomu z učiteľov ani verejnosti nedostupné DVO za milióny eur nechýbajú. Je teda otázne, nakoľko ich niekto využíval. Zaujíma to vôbec Ministerstvo školstva?

Na webstránke portal.digitalnevzdelavanie.sk nefungujú správne ani jej ďalšie sekcie. V PRESS sa napr. nedostanete k žiadnym dokumentom. I keď ide o projekt za milióny, jeho webstránka je vytvorená pomocou lacnej šablóny Freedom (pre WordPress), ktorá je určená pre fotografické online projekty.

Človek má až obavu,  že skutočným cieľom takýchto projektov nie je skvalitnenie vzdelávania (alebo čohokoľvek iného), ale pretečenie peňazí a následné zabudnutie. Reči o udržateľnosti preto vyznievajú rozpačito. Ešte vždy je tu však možnosť, že tomu len nerozumiem a všetko je v naprostom poriadku. Názor nech si spraví každý sám.

 

Teraz najčítanejšie