Denník N

Týždeň, keď sa Andrej Danko stal kapitánom. A začal sa jeho pád

Andrejovi Dankovi ľudia hovorili, že ak by žil medzi nimi, bol by dedinským bláznom. Písali, že je zlý ešte aj ako zlý vtip. A Andrej Danko zareagoval tak, že utiekol.

• Niektorí starostovia sa dozvedeli, že ich obce podľa ministerstva vnútra patria medzi problémové lokality, a ani o tom nevedeli. Na čo im minister Kaliňák, ktorý žije v realite, povedal, že nežijú v realite.

• Juraj Široký sa dozvedel, že je majiteľom Váhostavu, policajný prezident Gašpar podpísal konšpiračný manifest, no a premiér Fico zas memorandum o boji proti korupcii. A ani jeden sa za to nehanbil.

• Theresa May povedala, že brexit bude tvrdý a nikto si to nevšímal. Odpoveď na otázku, čo ak sa z Británie domov vrátia desaťtisíce ľudí, bola totiž komplikovaná a vyžadovala koncepciu. A toto nebol čas na komplikované myšlienky ani koncepcie.

lidl
Posledný ázijský týždeň prebehol bez problémov, ale to bola ešte iná doba. (Zdroj: Facebook Hate Free Culture)

Ľudí však najviac nahnevalo to, že Robert Fico, Andrej Danko a Pavol Paška si nechali udeliť vojenské hodnosti. Na čo Igor Matovič povedal, že Andrej Danko by mal hodnosť vrátiť, na čo sa Andrej Danko Igora Matoviča opýtal, odkiaľ mal modrú knižku. A takto vyzerala debata dvoch štátnikov o skutočných problémoch.

Úplne najlepšie bolo, že hovorili o tej armáde, ktorej sa podľa vlastných slov v roku 2016 nepodarilo naplniť žiaden zo svojich cieľov. Bola to tá armáda, ktorá si neplnila záväzky a niektorí hovorili, že to je vlastne aj dobre, lebo až keď by sa začala snažiť plniť ich, to by sme videli.

Bola to tá armáda, ktorá sama o sebe vo výročnej správe hovorila, že prestáva existovať. Že to už jednoducho ani nemôže byť horšie. Že už prakticky nie je. Bola to tá armáda, ktorá v porovnaní s polovojenskými jednotkami pochodujúcimi ulicami vyzerala čoraz viac na smiech.

A hoci to bolo úplne najhoršie, nikoho to veľmi netrápilo, o slovo sa totiž opäť prihlásil Andrej Danko. Povedal, že je na svoje výložky hrdý, pred kamerami ich pobozkal a keď ktosi napísal, ako to vyzeralo, chcel ho za to žalovať. No a Lasica so Satinským kedysi spievali keby som raz bol kapitán a mal by som svoj koráb, tak zdvihnem kotvy v pravý čas a nebudem viac orať, ale to bola náhoda.

Vtedy sa to začalo: Andrej Danko spoznal nie hnev, ale výsmech. Ľudia mu začali písať to, čo sa v nich zbieralo dlhodobo – že nie je štátnikom, ani politikom, ale len záujmovou skupinou a aj to smiešnou. Že vedia, čo je zač, a že sa zaňho hanbia inak ako za Fica, ktorý síce kradne, ale má aspoň v hlave. Za Andreja Danka sa ľudia hanbia hlbšie.

Ak by žil medzi nimi, bol by dedinským bláznom, hovorili. Môže byť predsedom parlamentu aj strany, ale úctu, úroveň ani intelekt si nekúpi, písali; je zlý ešte aj ako zlý vtip, tvrdili. Na Andreja Danka sa vyliali všetky tie pocity sprostredkovanej trápnosti, o ktoré sa postaral svojimi pokusmi o myšlienky. Andrej Danko spoznal výsmech a nič mu nepomohlo, že bol kapitánom.

Vypol internety, lebo si myslel, že internety sa vypnúť dajú. Myslel si, že ak mu na nich ľudia nebudú môcť nadávať, tak mu vlastne nenadávajú. Prvýkrát utiekol. Takto sa začal koniec Andreja Danka, nádejali sa niektorí.

dan

Andrej Danko a jeho bublina praskli na takej malichernej a hochštaplerskej hlúposti, akou bola hodnosť, ktorú nepotrebuje. Nedá sa štyri roky predstierať myšlienku, nemožno opakovať frázy a mlátiť prázdnu a hlúpu slamu. Ľudia to musia prehliadnuť, to je to, čo Andrejovi Dankovi nakoniec zlomí väzy.

Andrej Danko sa predsedom vlády nikdy nestane. Jednoducho na to nemá, hovorilo sa, a to bolo dobré, ale len do momentu, kým sa všetci spolu zamysleli, kto by tým predsedom vlády teda mohol byť. Robert Fico totiž predniesol plamennú reč proti extrémizmu, po ktorej sa ľudia nevedeli zhodnúť, či bola len neúprimná alebo prišla aj neskoro, v jednom sa však zhodnúť vedeli.

Robert Fico už premiérom sotva niekedy bude.

No a tak sa skončil týždeň, v ktorom sa kapitán v zálohe stal hlavným problémom slovenskej spoločnosti. Niektorí síce potichu tvrdili, že by sme už mohli hovoriť o nejakej vízii a koncepcii, ale tých dávno nikto nepočúval. Ako sme už spomínali, toto nebol čas na komplikované myšlienky a koncepcie.

Tu je Andrej Danko na tento týždeň, radi ma môžete mať tu.

danko

Teraz najčítanejšie