Denník N

Fedor Gál: Elity? Premýšľať a konať

Autor fotky Jindřich Buxbaum.
Autor fotky Jindřich Buxbaum.

SND inscenovalo „Natálku“  – príbeh dievčatka (a rodiny),  ktoré takmer upálili na Morave nacisti. Premiéra bola 5. decembra 2016 v Bratislave.

Tu je reakcia dramaturgie:

„… diskusia, ktorá vznikla, bola turbulentná a boľavá. Deti a myslím si, že ich rodičov, ktorí svoje frustrácie cez ne filtrujú, trápia veci a chcú o nich hovoriť. Ale sú ochotní (a pozor – toto bola elitná škola) pripustiť, že ak to inak nejde, tak treba byť radikálni. Divadlo, ktoré sme im zahrali bolo podľa nich: „Obyčajná propaganda. Demokracia nefunguje. Kapitalizmus je sviňa. EU nám je zbytočná. Neoplatí sa nič robiť. Treba odísť. A PÁN Kotleba (zdôrazňujem, lebo takto ho oslovovali všetky deti) to tu dá do poriadku“ …

Takto vyzerá bratislavská „elita“ vo veku 18 rokov. Debata bola búrlivá … vlastne najväčší problém bol, že „prečo hráme o nejakom rómskom dievčatku. Ak by sa toto stalo bielemu dievčatku, tak o nej divadlo nikto nespraví…“

Centrálny problém: Elity, teda aj my. Treba premýšľať o spôsobe zapojenia do verejného diskurzu, o práci s médiami a v teréne.

Teda presnejšie – premýšľať a konať.

Fedor Gál, sociológ

Občianska iniciatíva Zabudnuté Slovensko je súčasťou projektu Spoločná krajina. Fedor Gál bol na podujatiach Zabudnutého Slovenska v Brezne a vo Veľkom Krtíši ako hosť v diskusii so študentmi aj s verejnosťou.

fedor-gal
Fotky: z podujatí Zabudnuté Slovensko v Brezne 05/2016 (autor Stanislav Spáč) a vo Veľkom Krtíši 09/2016 (autor Karol Sudor).

 

Teraz najčítanejšie

Spoločná krajina a Zabudnuté Slovensko

Občianska iniciatíva "Zabudnuté Slovensko" vznikla po voľbách v marci 2016. Organizátormi sú občiansky aktivista Michal Karako a novinár Andrej Bán. Ich cieľom je diskusia na témy extrémizmu a fašizmu, xenofóbie či intolerancie, ale podujatia sú zároveň vyjadrením spolupatričnosti jednotlivých regiónov Slovenska a podporou regiónov a ľudí v nich žijúcich. Od septembra 2016 Katedra politológie Filozofickej fakulty UK v spolupráci s Denníkom N spustila projekt “Spoločná krajina”, vrámci ktorého osobnosti, členovia Katedry politológie a redakcie Denníka N diskutujú so stredoškolákmi o tom, čo ich hnevá, čoho sa boja, prečo chcú odísť do cudziny a snažia sa pochopiť, prečo by niektorí z nich volili extrémistov. Zabudnuté Slovensko a Spoločná krajina sa spojili, aby vytvorili väčšiu hrádzu voči týmto negatívnym tendenciám v spoločnosti. V blogoch sú prezentované názory organizátorov, hostí podujatí a ich podporovateľov.