Denník N

Ján Gordulič: Chcem poznať Slovensko a jeho ľudí. Skúste to aj vy

Keď za mnou v Revúcej prišlo mladé, asi 16-ročné dievča a spýtalo sa ma, prečo hovorím, že Kotleba je fašista, videl som v jej očiach úprimný záujem o odpoveď a nie provokáciu.

Pochopil som, že keď Kotleba chodil s fakľami z Baumaxu po pochodoch v hlinkoidnej uniforme, ona mala len 9 rokov a keď Mazurek kričal na moslimskú rodinu na hlavnej stanici, mala tak 14.

A bol som rád, že jej o tom môžem povedať…

A keď som si prečítal dve mesiace pred voľbami reportáž z jedného z Kotlebovych mítingov z nejakom „zabudnutom“ meste, uvedomil som si prečo má takú podporu. On jediný ide, prenajme si kulturák, privedie tam (aj keď nakrátko ostrihaných a nie najbystrejšie vyzerajúcich) kvázi slušných chlapcov v sakách a pekne, jednoducho, ľudsky vysvetlí ľuďom, čo o to majú záujem, „ako to naozaj je“. Nikto iný tam nepríde, všetci ostatní vyzerajú, ako keby na túto dedinu, mesto, kraj zabudli.

A preto má význam tam ísť. Ukázať sa. Povedať: áno, žijeme a pracujeme v Bratislave, ale vieme, že existujete a vieme, že to nemáte ľahké. Prišli sme sa spýtať ako sa máte, chceme vedieť ako to vidíte a chceme vám povedať ako to vidíme my.

Kvôli práci som vyše sedem rokov chodil po Slovensku a úprimne sa zaujímal, ako ľudia žijú. A viem, že ak má byť Slovensko jednotné, tolerantné a ísť dopredu, mali by sme sa medzi sebou lepšie poznať a vedieť o tom aké má kto problémy, čo potrebuje a ako si predstavuje svoju budúcnosť.

A preto vždy rád sadnem do auta a prídem tam, kam politici nechodia, aby som si vypočul ako sa tam ľudia dívajú na svet a skúsil im priblížiť svet svoj.

Ján Gordulič, stand-up komik a scenárista

Občianska iniciatíva Zabudnuté Slovensko je súčasťou projektu Spoločná krajina.

Na aktuálne podujatie 22.5. v Banskej Bystrici na Námestí SNP majú vyhlásenú zbierku a podporiť ich v diskusiách proti extrémizmu môžete tu.

Foto z podujatia Zabudnuté Slovensko z Revúcej 11/2016 (autor Marcel Uhrin)
Foto z podujatia Zabudnuté Slovensko z Revúcej 11/2016 (autor Marcel Uhrin)

Teraz najčítanejšie

Spoločná krajina a Zabudnuté Slovensko

Občianska iniciatíva "Zabudnuté Slovensko" vznikla po voľbách v marci 2016. Organizátormi sú občiansky aktivista Michal Karako a novinár Andrej Bán. Ich cieľom je diskusia na témy extrémizmu a fašizmu, xenofóbie či intolerancie, ale podujatia sú zároveň vyjadrením spolupatričnosti jednotlivých regiónov Slovenska a podporou regiónov a ľudí v nich žijúcich. Od septembra 2016 Katedra politológie Filozofickej fakulty UK v spolupráci s Denníkom N spustila projekt “Spoločná krajina”, vrámci ktorého osobnosti, členovia Katedry politológie a redakcie Denníka N diskutujú so stredoškolákmi o tom, čo ich hnevá, čoho sa boja, prečo chcú odísť do cudziny a snažia sa pochopiť, prečo by niektorí z nich volili extrémistov. Zabudnuté Slovensko a Spoločná krajina sa spojili, aby vytvorili väčšiu hrádzu voči týmto negatívnym tendenciám v spoločnosti. V blogoch sú prezentované názory organizátorov, hostí podujatí a ich podporovateľov.