Denník N

Najnovší The xx odvážne kráčajú do neznáma

Album I See You britskej trojice The xx vyšiel len nedávno, no v ušiach nám bude znieť ešte dlho.

006056550_500The xx

I See You

4.6 / 5.0

Londýn. Trojročné decká sa pohrávajú s xylofónmi, už ako malé prejavujú umelecké cítenie. Keď dovŕšia jedenásť rokov, skamarátia sa s rovnako plachým Jamiem. V dvadsiatke vydajú debut Coexist. O rok získavajú najprestížnejšie britské hudobné ocenenie Mercury prize.

Znie to trochu ako z rozprávky, no trio, ktoré tvorí Romy Madley Croft, Oliver Sim a Jamie ‚xx‘ Smith týmto príbehom žijú každý deň. Napriek chválam od kritikov a množstvu predaných výtlačkov The xx nadšení nie sú. Bojujú vo svojom vnútri, ktoré my, pozorovatelia, zvonku nevidíme. Na najnovšom albume sa však rozhodli vystúpiť zo svojej komfortnej zóny. Intímne texty k piesňam písali počas vzájomných rozhovorov, nahrávacích miest vystriedali množstvo, no hlavne, prešli si skúškou vzájomného priateľstva.

Tú inicioval jeden z členov, Jamie Smith, ktorý sa na čas rozhodol okúsiť sólovú dráhu. Napriek silným sociálnym úzkostiam sa stal v krátkom čase svetoznámym. Ostatní členovia na tom boli horšie. Oliver si prechádzal osobnou krízou, utápal sa v alkohole. Jedine pod jeho vplyvom sršal kreativitou, napísal k piesňam kvalitné texty. Smutné myšlienky zachvátili aj Romy. Po smrti jej otca, matky a sesternice v relatívne skorom veku sa jej pocity na koncertoch v posledných rokoch nestihli vyplaviť. Automaticky tak dostali priechod pri písaní najnovšieho albumu. Po týchto zisteniach sa Jamie rozhodol načas vrátiť spať a pomôcť kapele spätne sa zoceliť.

The xx “v núdzi spoznali priateľa“ a toto temné obdobie sa im podarilo pretaviť do svojej doposiaľ najlepšej nahrávky. Album s mierne provokačným názvom I see you je absolútne iný od predošlých nahrávok. Zatiaľ čo doteraz si The xx sadali do temného londýnskeho štúdia s otázkou Ako vytvoriť pieseň s obmedzeniami, ktoré máme aby znela dobre aj na živo?, ktorá sa po debutovom úspechu zmenila na Aký album od nás fanúšikovia očakávajú?, teraz otázky zo stola zmietli úplne.

Zvuk typických The xx sa rozplynul, nahradili ho popovejšie bíty zmiešané s typickým indie rockom a miernou dávkou melanchólie. Tá však nie je ťaživá ako obvykle, čo naznačuje obal albumu i samotné vizuály inšpirované vintage štýlom. Nástrojová bohatosť je definitívnym potvrdením nárastu sebavedomia The xx. Ten badať už v úvodnej piesni “Dangerous“. Romy odvážnym hlasom spieva: “They say we’re in danger / But I disagree / If proven wrong, shame on me.“ Povedali nám, že sme v nebezpečí / No ja s tým nesúhlasím / Beriem za tento názor plnú zodpovednosť / Aj keď dôkazy odhalia, že sa mýlim.“

The xx sa tak podarilo vytvoriť jeden z tých bolestne kvalitných albumov. Azda jeho jediným nedostatkom je krátka dĺžka. Keď si však uvedomíme, že traja zraniteľní mladí ľudia musia na pleciach niesť bremeno obrovskej slávy, môžeme uvažovať, či toto rozhodnutie nie je pochopiteľné.

Foto: Artistxite.com a Nme.com

Teraz najčítanejšie