Denník N

Stredoškoláci podali prvý zákon v parlamente

Rokovanie s vicepremiérom Pellegrinim . 25. január 2017, Bratislava
Rokovanie s vicepremiérom Pellegrinim . 25. január 2017, Bratislava

10. januára podala Aliancia stredoškolákov v spolupráci s poslancom a bývalým učiteľom Otom Žarnayom do Národnej rady SR svoj prvý zákon, ktorý sa týka rozvoja žiackych a študentských samospráv na základných a stredných školách. Tento zákon sme podali po skoro dvojročnej aktívnej snahe pohnúť veci správnym smerom.

PODPORA PRE ZÁKON

O našom návrhu sa bude rokovať už na nadchádzajúcej schôdzi parlamentu, ktorá začína už v utorok –  31. januára.  Je pre nás povinnosťou urobiť maximum pre to, aby sa nestratil hlas 30 000 stredoškolákov, ktorí sa podpísali aj pod zmenu nášho zákona . Akonáhle sme zákon podali, oslovili sme všetky parlamentné demokratické politické strany na diskusiu, o podpore tohto návrhu.

Rokovali sme s vicepremiérom, poslancami a odborníkmi na školstvo a vzdelávanie. Čakajú nás ešte rokovania s MOSTom – HÍD a SNS. Podporili nás poslanci ako Zuzana Zimenová, Martin Poliačik, Brani Grohling, Miroslav Sopko, Viera Dubačová a ďalší. Ak by náš návrh novely zákona prešiel do druhého čítania, tak sa otvára možnosť ho odborne vylepšovať podľa návrhov poslancov, aby bol čo najlepší. Naším cieľom je jeho skutočná efektivita v praxi.

VIAC SPOLUPRÁCE NA ŠKOLÁCH

Náš návrh hovorí o riadne ukotvenej študentskej samospráve na stredných školách, ktorá bude založená na mladých študentských lídroch. Upevňuje sa zároveň pozícia zástupcu žiakov v rade školy, jasne sa konkretizuje financovanie zo strany školy na základe vopred schváleného rozpočtu, zamerali sme sa na transparentnosť študentskej samosprávy či zvýšili kompetencie pri ochrane práv žiakov.

Revolučnou novinkou je legislatívne zakotvenie žiackych samospráv na základných školách.  Žiacky parlament na základnej škole je veľmi dôležitý. Žiaci sa učia medzi sebou komunikovať, spoznávať sa,  prezentovať svoje názory, získavajú základné organizačné schopnosti a učia sa i zodpovednosti.

V ČESKU STREDOŠKOLÁCI ZMENY PRESADILI

Naša aktivita nie je v okolí Slovenska sama. V Českej republike naša sesterská organizácia Česká stredoškolská unie má dobrú a vecnú spoluprácu s českou ministerkou školstva Valachovou. Presadili, aby sa matematika učila v skupinách a majú aj podporu poslancov. Ohľadom našej legislatívnej iniciatívy sme sa radili a naši českí kolegovia náš záujem posilniť hlas študentov a žiakov vítajú.

Rokovanie s Českou stredoškolskou úniou. 21. január 2017 , Žilina
Rokovanie s Českou stredoškolskou úniou. 21. január 2017 , Žilina

MY NIE SME POLITICI

Sme aktívni mladí ľudia, ktorí chápu, že na Slovensku sa musí veľa zmeniť.  Našou aktivitou otvárame nové obzory a získavame cenné skúsenosti. Snažíme sa hľadať  podporu u ochotných ľudí, ktorým skutočne záleží na hlase mladej generácie. Mnohí sa možno na nás pozerajú s nedôverou, ale čo nám ostáva?

Na Slovensku je stále zaužívané, že aktívny mladý človek je karierista, ktorý nemá toľko skúseností a nedaj bože aby bol ešte rovnocenným partnerom. Ale máme sa na to vykašľať? Zabudnúť na naše ideály? Nie. Radšej skúsiť ako navždy ľutovať, že sme sa veci zmeniť ani len nepokúsili.

NEPRIBLIŽUJME SA K HNEDEJ

Stále treba mladých ľudí ignorovať a posielať ich nie na druhú, ale až tretiu koľaj? Je dôležité, aby sme ako mladí ľudia hovorili svoje názory, aby sme dôverovali ale zároveň i skríkli, keď sa bude konať nespravodlivosť. Možno nemáme vždy správne názory, no nesmieme mlčať. Slovensko nás potrebuje.

Potrebuje aktívnu generáciu mladých ľudí, ktorým dá priestor vyjadrovať sa k zmenám a zároveň na nich pracovať. Malo by si vážiť slobodné prejavenie názoru mladých občanov, ktorých sa každá dnes prijatá zmena dotkne v priebehu najbližších rokov. Pokiaľ nás bude spoločnosť neustále odsúvať a ignorovať, budeme o krok bližšie k hnedej.

SME TU

Preto som vo februári 2015 založil Alianciu stredoškolákov. Aby mladí ľudia, moji rovesníci, mali istotu, že tu je niekto kto sa ich vie zastať. Aby dospelí videli, že mladí ľudia majú triezve a dobré názory. Aby spoločnosť videla, že mladá generácia na Slovensku je tu a že sa aktívne hlási o slovo v nej.

Preto, som aktívny.

PS: Čo si myslíte o našich aktivitách? Ak máte návrh na konštruktívnu a vecnú kritiku, ozvite sa do komentárov alebo sa spojte s nami prostredníctvom našej webky alebo FB.

Teraz najčítanejšie

Braňo Gigac

Mám 23 rokov a som najmladším poslancom mesta Prievidza. Vediem občiansku iniciatívu Lepšia Prievidza a prievidzskú demokratickú opozíciu v zastupiteľstve. Venujem sa školstvu, problémom samospráv a boju za transparentné procesy.