Denník N

Pápež František vs. slovenskí biskupi

Na úvod chcem uviesť, že tento blog je mojim hľadaním odpovede, ako laického veriaceho, na rozdielnosť pápeža Františka a slovenských biskupov.

Po páde komunizmu sme sa odrazu stali svedkami diskusie prebiehajúcej v západnej Európe medzi laickou časťou Cirkvi a jej predstaviteľmi. Zároveň sme s nevôľou sledovali aj kritiku Cirkvi, nakoľko bolo nemysliteľné a nepredstaviteľné, aby laickí veriaci na Slovensku kritizovali Cirkev alebo jej predstaviteľov. Tzv. kauza Bezák prelomila aj túto bariéru a laickí veriaci sa právom pýtajú, dožadujú a kritizujú.

Pápež František požíva veľkú úctu nielen v katolíckej obci, ale často krát aj medzi liberálnou (sekulárnou) obcou. Naproti tomu slovenskí biskupi nemajú takú dobrú reputáciu a sú častým terčom kritiky, niekedy až hraničiacou s posadnutosťou.

Keď však pozorujem pápeža Františka nevidím, že by priniesol novú náuku, nové učenie, novú doktrínu, rozdielnu od doterajších jeho predchodcov, ba ani slovenských biskupov. Napriek tomu, pápež František prináša „niečo“ celkom nové, obnovujúce, zmierujúce a príťažlivé. Niečo podobné sme zažili, síce len vo veľmi krátkom čase, aj na Slovenku. Išlo o obľúbeného biskupa mons. Bezáka.

V čom je ten rozdiel, vo forme, spôsobe, obsahu? Pýtam sa… hľadám… Ostáva mi veriť, že rovnako sa pýtajú aj ďalší. Je to totiž dôležité pre obnovu Cirkvi a jej dôveryhodnosti.

 

Teraz najčítanejšie