Denník N

Warren Trinásty je knižná sirota s výbornými autorskými rodičmi

V knihe Warren Trinásty a Vševidiace oko sa zhmotnila rovnováha autorskej dvojice. Tania del Rio vytvorila zaujímavé „libreto“, ktoré veľmi osobito ilustroval výtvarný umelec Will Staehle, pričom sa natíska otázka, či bol Warren Trinásty skôr nakreslený alebo napísaný.

Pri vyslovení mena Tim Burton sa filmovému fanúšikovi  rýchlosťou internetového vyhľadávača pred očami objaví celá plejáda legendárnych, bizarných a unikátnych postáv a postavičiek. Burton sa však nenarodil iba pod šťastnou hviezdou režisérov a filmových tvorcov.

Počas svojej kariéry sa prejavil aj ako originálny  ilustrátor, výtvarník a spisovateľ s nezameniteľným rukopisom. Jeho knižné dielka O Slávkovom neslávnom konci a ďalšie burtonovky alebo Můra noční, předvánoční boli hitmi tak u detí, ako aj u dospelých.

Niekedy sa prosto výnimočný tvorivý talent skĺbi v jednej osobe, čo však samozrejme nevylučuje vznik zaujímavých knižných počinov, ktoré vznikli napríklad vo dvojici. Takých je samozrejme tiež mnoho, pričom tie najvýnimočnejšie nezaujmú iba obsahom, ale aj mierou vyváženia medzi autorom textu a ilustrátorom.

large-warren_trinasty_a_vsevidiace_okoO knihe Warren Trinásty a Vševidiace oko sa dá povedať, že sa do konečného výsledku zhmotnila rovnováha autorskej dvojice. Tania del Rio – autorka komiksov pre mladé publikum, vytvorila zaujímavé „libreto“, ktoré veľmi osobito ilustroval výtvarný umelec Will Staehle, pričom sa natíska otázka, či bol Warren Trinásty skôr nakreslený alebo napísaný.

Čitateľovi to však v konečnom výsledku môže byť úplne jedno, veď bez vajca by nebolo sliepky a naopak. Dôležité je, že na svete je nový príbeh, ktorý môže pohladiť, zabaviť, poučiť alebo inšpirovať iných ľudí.

V prípade Warrena Trinásteho môže byť publikum ešte širšie, pretože táto kniha primárne určená deťom, poteší aj dospelého čitateľa, najmä takého, ktorého oslovujú už spomenuté burtonovské fantazmagórie.

Hlavným hrdinom je dvanásťročný Warren Trinásty, ktorý žije a pracuje vo viktoriánskom hoteli. Hotel je však na začiatku príbehu skoro prázdny, aj keď pár obyvateľov predsa len má. Je však päť rokov bez zákazníkov, pretože po smrti Warrenovho otca ho prevzal do správy Warrenov strýko Rupert.

Hotel vinou strýkovej lenivosti iba chátral, a tak ho nakoniec opustili nielen hostia, ale aj väčšina personálu. Malý Warren napriek tomu vo svojom rodinnom sídle plní mnoho úloh, súvisiacich s prevádzkovaním hotela. Je komorníkom, poslíčkom, údržbárom a deratizátorom zároveň, aj keď väčšinu týchto činností plní kvôli rozmarom strýkovej novomanželky, tety Annakondy.

warren

V tomto je Warrenov osud tak trocha archetypálnym popoluškovským príbehom, aj keď samozrejme s úplne iným sujetom a vyvrcholením. Ten je skôr temno-fantastický, pričom sa väčšina deja točí okolo tzv. Vševidiaceho oka. Jeho hľadaním nie je zamestnaná iba teta Annakonda, ale neskôr aj množstvo iných hľadačov pokladov, ktorých správa o záhadnom predmete priláka.

Každý z nich si Vševidiace oko predstavuje inak, pričom k vyriešeniu tejto záhady smeruje aj malý Warren Trinásty, keďže počas bádania pochopí, že ide o dvanásť generácií uchovávané rodinné tajomstvo. Ak chce Warren zachrániť dedičstvo, musí tento artefakt objaviť ako prvý.

548042709

Rieši jednu úlohu za druhou, čím sa zo sedemnástich kapitol stáva zábavný a zároveň detektívny príbeh. Ten je dokresľovaný nádhernými ilustráciami, pričom mysterióznosť podfarbuje aj výrazná čierno-červená tlač.

Hlavný hrdina je stelesnením dobra, čo nie je v dnešných časoch na škodu. Jeho morálne imperatívy sa samozrejme prejavujú v konflikte so zlom, ktoré má v príbehu tiež svoje zhmotnenie. Predstavuje ho teta Annakonda, ktorej charakter poznačujú chamtivosť a túžba po ovládaní iných.

Rozprávanie o Warrenovi Trinástom má teda aj niekoľko mravoučných odkazov, aj keď primárne poskytuje čitateľský oddych v podobe deja, obrázkov a nevšednej spleti hlavolamov a tajných kódov. Ak podobne ako autori, vytvoria čitateľskú dvojicu aj rodič a dieťa, tak k tomu všetkému pribudne ešte ďalšia tajná ingrediencia.

Tú je však nutné objaviť na vlastnú päsť.

Tania del Rio: Warren Trinásty a Vševidiace oko, Vydavateľstvo: Albatros, 2016, Ilustrácie: Wilhelm Staehle

ižný trailer:

Teraz najčítanejšie