Denník N

Draft, prestup alebo návrat domov? 3 kluby, kde môže Halák reštartovať svoju kariéru

Situácia Jaroslava Haláka nápadne pripomína martýrium, akým si pred niekoľkými rokmi prešiel ďalší slovenský brankár pôsobiaci v zámorí Peter Budaj. Podobne ako banskobystrický rodák v sezóne 2014/15, aj jeho o tri roky mladší krajan sa musí vyrovnať s nepríjemným preradením do farmárskeho tímu. Podarí sa mu opäť chytiť druhý dych?

Najväčším problémom 31-ročného Slováka je fakt, že od svojho príchodu do profilgy si v žiadnom tíme nedokázal vydobyť neotrasiteľný post brankárskej jednotky. Ak aj bol prvou voľbou trénerov, tí obvykle gólmanov pomerne často rotovali. Pravda, nie celkom bez príčiny. Dlhodobá vyrovnanosť výkonov nie je práve silnou Halákovou stránkou.

Zuby si vylámal Ovečkin, Crosby aj Malkin

Už u svojho prvého zamestnávateľa v NHL z kanadského Montrealu nemal skúsený Bratislavčan na ružiach ustlané. Do svätyne Habs sa musel predierať cez ostrieľaného veterána Cristobala Hueta a ambiciózneho mladíka Careyho Pricea. Francúza a Kanaďana, čo pri silnom patriotickom cítení Canadiens zákonite nebolo ľahkým orieškom. No keď odchovanec ružinovského hokeja konečne dostal poriadnu možnosť, prevýšil všetky očakávania.

Play-off v ročníku 2009/10 malo byť pre 24-násobného držiteľa Stanleyho pohára len epizódnou záležitosťou. Na družstvo, ktoré do vyraďovacej fázy prekĺzlo na poslednú chvíľu totiž hneď v prvom kole čakal Washington Capitals, najlepší tím základnej časti na čele s Alexandrom Ovečkinom. Lenže práve Halák najmä v posledných troch stretnutiach zatiahol roletu a na konci sedemzápasovej série tak zostali hviezdnemu Rusovi len oči pre plač.

Podobný kúsok navyše vyviedol nečakaný montrealský hrdina aj v semifinále Východnej konferencie favorizovaným tučniakom z Pittsburghu. Zuby si na ňom vylámal nielen Jevgenij Malkin, ale aj Sidney Crosby. Skvelá forma mladého Slováka však skrývala aj jedno úskalie. Pre mužstvo, ktoré sa rozhodlo stavať na domácom klenote Priceovi, bol zrazu príliš dobrý.

Ani trofej nezaručila pokojné časy

Nasledovala preto výmena do St. Louis a práve pôsobenie v meste blues možno s odstupom času označiť za najvydarenejšiu Halákovu štáciu v najkvalitnejšej hokejovej lige sveta. Hoci o post jednotky musel znovu súperiť s Brianom Elliottom, dostával výrazne viac priestoru než v Kanade a v sezóne 2011/12 dokonca spolu s Elliottom získali William Jennings Trophy, pohár určený pre dvojicu mužov v maske stojacich v bránke tímu, ktorý počas základnej časti inkasoval najmenej gólov.

Vo februári 2014 však nasledovala špekulatívna výmena do Buffala a vzápätí bez jediného odchytaného duelu v drese Sabers ďalšia do Washingtonu. Až po sezóne zakotvil 25-násobný slovenský reprezentant v New Yorku.

Kým v prvej sezóne zastával post jednotky a nazrel aj do Zápasu hviezd, po príchode Thomasa Greissa sa čoraz častejšie ocital na vedľajšej koľaji. Zmeniť to malo vydarené pôsobenie na Svetovom pohári v drese európskeho výberu. Práve Halákove kvalitné výkony patrili medzi jeden z hlavných dôvodov, prečo podceňovaný tím dokráčal až do finále prestížneho podujatia.

Namiesto istoty tápanie

Slovenský brankár síce šancu skutočne dostal, lenže vôbec nepresvedčil. V jeho neprospech jasne hovoria čísla. Úspešnosť zákrokov potácajúca sa tesne nad úrovňou 90 percent a priemer vyše troch inkasovaných gólov na zápas nie sú čísla, s ktorými by tréner Islanders Doug Weight bol spokojný. S Halákom v bránke navyše získali ostrovania v jednom dueli priemerne len 0,89, o takmer pol bodu menej než s Greissom.

A keď aktuálne 12. celok Východnej konferencie začal na poste dvojky uprednostňovať mladého Jeana-Francoisa Bérubého z Kanady, osud Haláka bol spečatený. Keďže si z tzv. waiver listu (zoznamu hráčov určených na výmenu) nestiahol žiadny iný tím, putoval skúsený gólman na farmu do Bridgeportu a zdá sa, že do kabíny prvého tímu sa tak skoro nepozrie.

Napriek tomu by však bolo predčasné tvrdiť, že NHL je pre Haláka už navždy uzavretou kapitolou. Svedčí o tom aj príklad Petra Budaja, ktorý sa po dvojročnom pobyte v AHL vyšvihol naspäť medzi elitu. Kde by sa o nový začiatok mohol pokúsiť jeho krajan?

Buffalo Sabers

Áno, práve to Buffalo, ktoré sa s ním už raz nepekne zahralo. Tie šable, ktoré si ho stiahli zo St. Louis výmenou za legendárneho Ryana Millera, aby ho už o päť dní poslali do Washingtonu.

Lenže situácia v meste pri Niagarských vodopádoch sa oproti sezóne 2013/14 dramaticky zmenila. Vtedy sa v šatni postupne vystriedalo až deväť gólmanov, nad všetkými však vyčnievali dve mená. Úlohy jednotky sa v úvode ročníka zhostil Miller a po jeho odchode chytil šancu za pačesy Jhonas Enroth zo Švédska.

V súčasnosti tvrdia v bránke Buffala muziku celkom iní Švédi. Ani jeden z tria Robin Lehner, Anders Nilsson a Linus Ullmark nepatrí medzi hlavných ťahúňov mužstva, všetkým navyše po sezóne končí zmluva. Preto je pravdepodobné, že manažér Tim Murray sa spolu s koučom Danom Bylsmom začnú obzerať po prípadnej posile. Z Halákovho príchodu by mohli profitovať všetky zúčastnené strany.

Vegas Golden Knights

Už v polovici júna si nové družstvo v rámci rozširovacieho draftu vyberie 30 hráčov z ostatných celkov ligy, s ktorými vstúpi do 101. sezóny NHL. Medzi nimi sa musia ocitnúť najmenej traja brankári. Každé z 30 mužstiev môže jedného svojho gólmana zaradiť medzi chránených hráčov, no už teraz je jasné, že Islanders sa určite nerozhodnú pre Haláka. Pre novozaložený klub z mesta hazardu by to bola ideálna príležitosť, ako prísť k skúsenému, no zároveň nie príliš drahému gólmanovi.

Ak by vedenie zlatých rytierov po brankárovi s takmer 400 odchytanými duelmi v základnej časti ligy predsa len nesiahlo, mohol by získať angažmán v tíme, ktorý by kvôli vstupu nového kohúta na smetisko o niektorého zo svojich mužov v maske prišiel.

HC Slovan Bratislava

Iste, návrat do NHL zostáva pre Haláka i naďalej prioritou. Otázne však je, ako dlho bude ochotný na svoju šancu čakať a či vôbec výkonmi na farme dokáže manažment iných klubov zaujať natoľko, aby mu poskytli priestor na nový začiatok. Proti hrá jeho vek i pomerne vysoký plat – v New Yorku má ešte stále rok platnú zmluvu na 4,5 milióna dolárov, čo pri existencii platového stropu môže znamenať prekážku (pre porovnanie, terajšia jednotka Islanders Thomas Greiss poberá ročne iba 1,5 milióna, ročný zárobok Petra Budaja počas kariéry nikdy neprekročil 1,4 milióna).

Nemožno preto vylúčiť ani presun do Európy, najmä do KHL. A práve návrat do rodného mesta by mohol pre Haláka znamenať vytúženú druhú šancu. Zápasy v búrlivej atmosfére pred domácim publikom i blízkosť rodiny by pre skúseného brankára predstavovali skvelú motiváciu. Terajšia jednotka belasých Barry Brust má síce ešte rok platný kontrakt, jeho kolegovi Justinovi Poggemu však zmluva po sezóne vyprší. Problémom však môže byť fakt, že rok kontraktu má okrem Brusta pred sebou ešte aj Halák. Ťažko preto možno povedať, či sa Islanders budú chcieť svojich práv na Slováka zbaviť a najmä či Slovan bude ochotný, respektíve schopný ich podmienky naplniť.

Dokáže jeden z najlepších slovenských brankárov v ére samostatnosti napodobniť nielen Budajov pád z NHL na farmu, ale aj jeho neľahkú cestu naspäť medzi rešpektované osobnosti súťaže? A ako dlho mu prípadná premena z vydedenca na hviezdu potrvá? Na tieto otázky so stopercentnou istotou odpovie až čas.

Teraz najčítanejšie