Denník N

Kotlebov primátor či nezávislý?

S pánom, o ktorom tu bude reč, sme sa už stretli. Zohral skôr epizódnu úlohu v jednom mojom blogu. Tentoraz vystúpi v hlavnej úlohe.

Je primátorom Dobšinej a na Facebooku má profil Ján Slovák. Fotografie zachytávajú jeho rôzne aktivity. Viacerí občania Dobšinej hodnotia jeho účinkovanie na čele mesta pozitívne. Niektorí sú zdržanlivejší. V tomto blogu nejde o dehonestáciu jeho osoby, či jeho pozitívne hodnotených aktivít. Ide iba o to, že ako sa zdá, v niektorých veciach nebol pán primátor celkom úprimný.

titulka-g

Ján Slovák kandidoval na funkciu primátora ako nezávislý. Úspešne. Po tom ako sa zistilo, že na jednej z fotografií v blogu „Rišo, Kotlebov tanečník,“ je tým, kto sa na jednej fotografii objíma s hlavným hrdinom podujatia, Rišom Tiszom, práve súčasný pán primátor Dobšinej, mu Roman Cuprik zo SME položil niekoľko otázok. Publikoval ich v článku „Pózoval s extrémistami, dnes je primátorom.“

slovak-spoj

Svoju účasť na koncerte skupiny Tomáša Hnídka, Ortel, vysvetlil pán primátor tým, že tam „jeho bývalá firma robila ozvučenie“ a dodal „Ja v tejto kapele nevidím žiadny problém, dokonca spevák dostal druhé miesto  súťaži Český slávik. Kde by sme skončili, ak by sme takto začali lustrovať kapely.“ Priznám sa, že na mňa spevák a líder skupiny, Tomáš Hnídek – Ortel, nepôsobí až takým nevinným dojmom. Na fotografii z podujatia, ktorého účastníkom bol aj pán Slovák, vidieť jeho prívesok, tetovanie, aj hajlujúcu pravicu v popredí.

t6

Tomáš Hnídek – Ortel, podľa Wikipedie začínal v neonacistickej kapele Conflict 88. Neskôr založil skupinu Ortel a je jej lídrom. Jeho pieseň „Hadr“ si ako svoju hymnu osvojila extrémistická „Dělnická strana,“ ktorá bola neskôr zakázaná. Rovnako je známe blízke napojenie Ortelu na krajnú pravicu aj v súčasnosti.

ortel-sp

Roman Cuprik položil pánovi primátorovi aj otázku či má blízko ku Kotlebovej Ľudovej strane Naše Slovensko. Ján Slovák odpovedal: „Poznám sa aj s pánom Kotlebom, tak ako sa poznám s inými poslancami Národnej rady.“ A tu práve je pes zakopaný. Na fotografii účastníkov krajského snemu ĽSNS z 21.1.2017 v Prešove vidieť v popredí v pokľaku osobu nápadne pripomínajúcu pána primátora. Je však rovnako možné, že ide iba o jeho dvojníka. Ale to je už otázka pre pána primátora.

22-1-17-kr-snem-presov
Poznámka na záver. Práve na krajskom sneme strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko, prešovský advokát, JUDr. Ján Garaj, dával jeho účastníkom školenie o pomeroch v polícii, na prokuratúre, v súdnictve, o našom zákonodarstve a o holokauste „ktorý nikto nevie čo to je.“

Aktualizované 4.2.2017

Nakoľko sa pán primátor Ján Slovák vyjadril, že on na fotografii z krajského snemu ĽSNS nie je, nezostáva iné, iba mu veriť. Pokiaľ to tak je, za zámenu s nápadne podobnou osobou sa mu ospravedlňujem.

Aktualizované 5.2.2017
Dnes som publikoval blog o dvoch mladých ľuďoch z Dobšinej s názvom „Kotlebov dorast z Dobšinej“ Títo dezorientovaní mladí ľudia podľa mňa potrebujú pomoc a správne vedenie. Poskytne im ho pán primátor?

 

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.