Denník N

Knižné tipy: Kniha, o ktorej všetci hovoria. Ale nie u nás.

Marishu Pesslovú som zaregistrovala s knihou Vybrané okruhy z mechaniky pohrom, ktorá vzbudila veľký ohlas v knižnom svete. Marisha ju napísala ako dvadsaťštyri ročná a zaujala odbornú kritiku literárnym talentom a parádne napísaným a vystavaným príbehom. Vydavateľstvo Slovart teraz vydalo jej novinku Nočný film, ktorá opäť boduje v rebríčkoch amerických denníkov.

Nočný film ma dostal. Na obálke je napísané, že vás táto kniha úplne pohltí a zmení. S prvým môžem len súhlasiť. Je to príbeh novinára, ktorý sám seba zdiskreditoval tým, že zverejnil nepodloženú informáciu a obvinil kultového režiséra hororových filmov Stanislasa Cordovu z perverzných a kriminálnych činov. Keď následne na to nájdu mŕtvu Cordovovu dcéru Ashley, novinár sa s dvoma podivnými parťákmi púšťa do vyšetrovania prípadu. Chce zistiť, či za tým celým nie je niečo viac.

Cordovove filmy sú temné a desivé, hercom, ktorí v nich hrali sa stávajú zvláštne veci, fanúšikovia o nich diskutujú cez tajnú fanpage na webe, kam nemôže vstúpiť hocikto. O samotnom režisérovi sa veľa toho nevie, je tajomný a jeho minulosť aj prítomnosť záhadná.

Smrteľný strach je v našom živote rovnako dôležitý ako láska. Preniká do najvnútornejšieho jadra našej bytosti a ukazuje nám, akí sme. Cúvnete a zakryjete si oči? Alebo sa odvážite pristúpiť k priepasti a pozrieť sa do nej? Chcete vedieť, čo tam je, alebo budete žiť v temnom klamstve, že tento komerčný svet si vyžaduje, aby sme žili ako slepé húsenice naveky uväznené vo svojich kuklách? Skrútite sa so zavretými očami a umriete, alebo sa oslobodíte a odletíte?“

Marisha Pessl vyskladala zaujímavý príbeh, okrem klasického textu kniha obsahuje aj fotky z Cordovovej minulosti, odkazy na webstránky, rozhovor z magazínu Rolling Stone a interaktívnu aplikáciu. Všetko spolu vytvára parádny svet, z ktorého sa vám nebude chcieť odísť a veľmi rýchlo nadobudnete pocit, že toto všetko je reálne a naozaj existuje.

Práva na Nočný film sa predali do vyše dvadsiatich krajín sveta a Marisha s ním, rovnako ako so svojou prvou knihou, povyhrávala aj nejaké literárne súťaže. Nie je to obyčajný román, má v sebe prvky hororu aj detektívky, dialógy sú uveriteľné, jazyk adekvátny dobe a prostrediu a hlavne, je to konečne niečo súčasné pre moju generáciu. Kniha, v ktorej sa spomína Florence and the Machine.

Na zadnej strane Slovart cituje Observer: Kniha, o ktorej všetci hovoria. Na Slovensku to tak síce nie je, ale malo by. Nočný film si to rozhodne zaslúži.

 

Knihu si môžete kúpiť tu: http://bit.ly/1AWVyAG

 

Autorka pracuje v kníhkupectve Martinus.sk

 

IMG_0344

Teraz najčítanejšie