Denník N

Najkrajšie kancelárie na Slovensku? Tu sú

Moderné kancelárie vyzerajú úplne inak ako si myslíme. Takto.

Trend v oblasti pracovných priestorov je dnes jasný. Kladie dôraz na flexibilitu priestoru. Na zdravie zamestnancov. Na podporu lepšej spolupráce medzi kolegami. A nezabúda ani na využitie najmodernejších technológií. Však za posledné roky sme prešli z offline prostredia do života on-line.

Priestory Pixel Federation
Priestory Pixel Federation

Viete si predstaviť, že vo firme nemáte svoj vlastný stôl? Že niekoľko dní pracujete z domu a do kancelárie prídete s notebookom a telefónom, sadnete si raz tu, raz tam, podľa potreby – ku kolegom, s ktorými sa potrebujete poradiť alebo niečo prekonzultovať a na tomto mieste vybavíte všetko, čo potrebujete? Alebo, že si po hodine sedenia za počítačom odbehnete do firemnej wellness zóny, kde si zacvičíte alebo s kolegom zahráte šípky? Nie, toto nie je sci-fi, toto je trend, ktorý si mnohé úspešné firmy už uvedomujú. Chcú mať spokojných zamestnancov, ktorých nebolí chrbát z neustáleho sedenia, aj preto pre nich zariadia okrem možnosti zacvičiť si i firemné masáže. Chcú mať zdravých zamestnancov, aj preto do moderne vybavených kuchyniek dajú priniesť ovocie a zeleninu, zelený alebo biely čaj. Chcú podporovať lepšiu komunikáciu a spoluprácu, aj preto dávajú dôraz na kvalitnú kávu a priestory, kde si ju zamestnanci v štýlovom prostredí vypijú a popri tom preberú rôzne pracovné veci alebo pobrainstormujú. Toto je trend.

IBM Slovensko
IBM Slovensko

Podľa odborníka na moderné pracovné prostredie Woutera Oostinga z holandskej pobočky poradenskej spoločnosti CBRE sa pracovné priestory menia približne každých 18 mesiacov. Reagujú na situáciu, nevyhnutnosť zmien, prácu s modernými technológiami, ale aj na požiadavky novej generácie zamestnancov. Dnešní mladí ľudia už nechcú pracovať od rána do večera, chcú mať v práci pohodlie a všetky výdobytky modernej doby. Prácu striktne oddeľujú od súkromia. A firmy to musia rešpektovať. Ak chcú uspieť v boji o talenty.

dsc_4600
IBM Slovensko
Visibility
Visibility

Transformácia pracovných priestorov na nové a moderné kancelárie teda nie je len módnym výstrelkom, ale podľa skúseností W. Oostinga je transformáciou samotného spôsobu práce. Vedia to už aj viaceré firmy, ktoré pôsobia na Slovensku. Ukázala to súťaž OFFICE ROKA. Ide o projekt, ktorý má za cieľ vyhodnotiť najzaujímavejšie pracovné prostredie firiem na Slovensku, ukázať ho verejnosti a poslúžiť ako inšpirácia ostatným. Chce predstaviť filozofiu, hodnoty a nové trendy v spoločnostiach, ktoré sa snažia o vytváranie inšpiratívneho, kreatívneho a zdravého pracovného prostredia, v záujme o získanie a udržanie si talentovaných zamestnancov. Práve to je dnes problémom pre mnohé firmy či štátne inštitúcie nielen na Slovensku, ale aj v Európe a vo svete. Nie je žiadnym tajomstvom, že príjemné a motivujúce pracovné prostredie je jednou zo silných zbraní úspešných firiem na trhu práce.

Víťazom prvého ročníka súťaže o najkrajšie pracovné prostredie sa dnes stala spoločnosť IBM Slovensko. Do projektu Office roka sa však zapojilo niekoľko desiatok firiem. Ako vyzerajú ich kancelárie? Pozrite si ich vo fotogalérii. Možno viacerých majiteľov menších či väčších firiem, alebo šéfov štátnych inštitúcií inšpirujú.

Uložiť

Uložiť

Teraz najčítanejšie

Peter Matula

Vyštudoval politológiu a sociológiu. Neskôr absolvoval viacero krátkodobých vzdelávacích pobytov v USA, Francúzsku či Nemecku. Pracoval ako politický analytik, hovorca, novinár, konzultant v oblasti komunikácie, PR a nových médií. Dnes pôsobí v samospráve. Je členom Progresívneho Slovenska.