Denník N

Pomoc! Trump nie je taký, ako sme dúfali

Liberáli majú hlavy v smútku.

Vetou týždňa sa u mňa – v mimoriadne silnej konkurencii – stal nasledujúci poznatok z Nka:

Trump Izraelčanov (a Nko) sklamal.
Trump Izraelčanov (a Nko?) sklamal. A čo vy – ste skutoční priatelia Izraela, alebo chcete vyriešenie konfliktu?

Obama Netanjahua nemal rád – a tento pocit je vzájomný. Trumpovo víťazstvo sa v Izraeli stretlo s nadšením. S Palestínskym štátom je koniec, čakáme veľvyslanectvo USA v Jeruzaleme, boli prvé reakcie politikov. Izraelskí politici celkom jasne dávali najavo svoju podporu Trumpovi (ktorého Nko v USA považuje za hrozbu a za fašistu). Môžu si tak podať ruku s Putinom alebo aj so saudskoarabským režimom, ktorí Trumpa vítajú, podporujú a obhajujú.

Jana Shemesh píše:

Trump bol v ich očiach presným opakom bývalého prezidenta Obamu, ktorý síce opakovane hovoril o špeciálnych väzbách medzi Izraelom a USA, ale bol aj kritický, nie vždy Izrael podržal a jeho politika v regióne nebola vždy v súlade s izraelskými bezpečnostnými záujmami.

Ako si môže niekto dovoliť vyjadriť sa kriticky na adresu vlády? Obama Izrael „podržal“ v porovnaní s inými prezidentmi dokonca častejšie. Len raz počas 8 rokov Obamovej vlády, tesne pred jeho odchodom z úradu, USA nevetovali rezolúciu v OSN so slovnou kritikou voči izraelskej politike (rezolúcia obsahuje len výzvu na zastavenie osád, žiadne sankcie za ignorovanie výzvy). Občas americká vláda „obzvlášť“ kritickými slovami reagovala na výstavbu nových osád. Slovám – ako aj v prípade EÚ – chýba prepojenie na konkrétne činy (trest), takže rozhorčenie zostalo skôr v teoretickej rovine. Bolo by treba upresniť, čo si máme predstaviť pod heslom izraelské bezpečnostné záujmy. Okupácia, rozširovanie osád, búranie palestínskych domov sú presným opakom záujmu o bezpečnosť.

Stále viac sa však ukazuje, že Trump v Bielom dome neznamená, že izraelská vláda dostala zelenú na všetky kontroverzné aktivity, ktoré majú vplyv na rokovania o budúcom palestínskom štáte a jeho podobe.

Navyše sa zdá, že ani nepresťahuje americké veľvyslanectvo do Jeruzalema.

Izraelskí komentátori si nie sú celkom istí, či je Trump naozaj taký verný priateľ Izraela, alebo má naozaj ambíciu dospieť k nejakému trvalému riešeniu, a teda si nemôže dovoliť byť jednostranný ani emocionálny.

Trump sklamal, lebo povedal, že osady sú prekážkou pre mier. A – čuduj sa svete – zatiaľ nepresťahoval ani veľvyslanectvo do okupovaného Jeruzalema, ako niektorí v Izraeli dúfali. K tomuto Nko pristupuje s ľahkosťou. Hneď sa cítim lepšie, keď počujem, že si Trump nemôže dovoliť byť jednostranný. Dôkaz zo stránky Bieleho domu. Môžete podpísať pozdrav Trumpovi a Netanjahuovi a ubezpečiť ich, že tiež stojíte na strane Izraela:

President Trump Stands With Israel President Trump stands in solidarity with Israel to reaffirm the unbreakable bond between our two nations and to promote security and prosperity for all. Stand with President Trump and Prime Minister Netanyahu.

Už vieme, ako vyzeralo stretnutie Trump-Netanjahu. Trump Netanjahua priateľsky oslovoval Bibi, zhodli sa, že Palestínčania musia uznať Izrael ako štát len pre židov a do sveta vypustili pár protimuslimských myšlienok, vrátane tradičného Palestínčania sú od útleho veku vychovávaní k nenávisti (lebo islám). Ak vám vadí Trumpov rasizmus, zákaz vstupu pre muslimov či múr na hranici s Mexikom, vedzte, že Trump uvádza Izrael ako svoj vzor.

Trumpova administratíva – a aj samotný prezident – spomenuli koniec idey dvoch štátov pre dva národy. Vďaka osadám šanca na vytvorenie dvoch štátov je už dávno preč. Jeden štát v súčasnosti je založený na apartheide. Trump a spol. budú asi tí poslední, čo by podporovali zrovnoprávnenie židov a nežidov v jednom demokratickom štáte. Smutným faktom je, že myšlienka slobody a zrovnoprávnenia pre Palestínčanov desí aj veľkú časť slovenských liberálov. Majú totiž strach z palestínskych detí (nežidov sa vraj rodí v historickej Palestíne viac ako židov). Niektorí naši liberáli napr. strašenie rómskou „demografickou hrozbou“ správne pokladajú za rasizmus, z „demografickej hrozby“ v Palestíne majú obavy.

Legendárna krutosť

Odmietanie palestínskych práv sa silno premieta aj do spravodajstva Nka (i iných médii).  Za každú cenu treba poskytnúť ospravedlnenie pre čokoľvek, čo Izrael vykoná. Skromne si myslím, že to má psychologické dôvody. Napríklad taká redakcia New York Times v Jeruzaleme sídli v ukradnutom palestínskom dome. Jeho pôvodní vlastníci žijú, ale návrat majú zakázaný. Uznať, že etnické čistky voči Palestínčanom boli a sú zločin, by znamenalo, že by si aj zopár liberálov muselo priznať, že sa zúčastňujú na niečom poriadne škaredom. Preto je pohodlnejšie uviesť (prípadne vymyslieť) dôvody, prečo Palestínčania vlastne ani nie sú ľudia. Tvorcovia protipalestínskych vyhlásení dúfajú, že problém a pocit viny jedného dňa upadne do zabudnutia.

Pritom žiadať rovnaké práva bez ohľadu na etnickú príslušnosť alebo vierovyznanie je celkom normálne. Pre Palestínčanov máme výnimku. Samozrejme, takýto prístup znižuje dôveryhodnosť tzv. liberálnych médii. Bezvýsledne ich na to upozorňujem už viac ako 10 rokov.  V „spravodajstve“ o isláme, muslimoch, Araboch a najmä o Palestínčanoch všetky novinárske štandardy na Slovensku idú bokom. Mediálna démonizácia Palestínčanov má u nás obludné rozmery.

neva

Na stránke Nka ešte stále v pohode visí článok o „čestnom muslimovi“ Hitlerovi – spresnenie, že Hitler nebol čestný muslim ani jeruzalemský mufti nebol blízky priateľ Adolfa Eichmanna, je v zamknutej časti textu, ťažko si to niekto z tisícov ľudí, ktorí pred úpravou článok čítali a šírili, všimne. Verte, milé Nko, všetkým by sa uľavilo, keby ste sa vzdali zlozvyku označovať Palestínčanov ako (najvernejších priateľov) nacistov.

V Nku Arabi jednoducho nemôžu vystupovať ako ľudia z mäsa a kostí, ktorí žijú životy podobné našim. Mirek Tóda spravil rozhovor s Emíre Khidayer o jedlách v arabskom svete (u mňa Otázka a Odpoveď týždňa).

Šok - Arabi s rodinou a priateľmi konzumujú jedlo ako zvyšok sveta. Aby sme nevyšli z cviku, náboženstvo je vždy na prvom mieste.
Šokantné !!!1!11  Arabi s rodinou, priateľmi a hosťami konzumujú jedlo ako zvyšok sveta. Aby sme nevyšli z cviku, náboženstvo je vždy na prvom mieste. Aj Vatikán sa dá navštíviť bez toho, aby bolo náboženstvo na prvom mieste, ale arabské mesto zjavne nie.

Novú knihu som si pred časom v rýchlosti prelistovala. Z Palestíny sú dve fotky – na oboch mladí muži zabíjajú zvieratá pri príležitosti osláv na konci ramadánu. Ako prvé mi napadlo, že aj v publikácii o varení sú Palestínčania podrezávačmi hrdiel.

Pred rokmi rakúska ORF uverejnila na svojej stránke krátky článok o Hamáse. V duchu svojej tradície na 39 riadkoch 13-krát napísala „radikálne islamské hnutie Hamás“. Áno, v ORF vždy nájdete tieto 4 slová pokope. 13-krát v 400-slovnom texte je zatiaľ rekord. Tento štandard síce Denník N nedosahuje, ale uverejňuje ako náhradu najrôznejšie hoaxy, polopravdy a výmysly o Palestíne.

A akí sú Palestínčania v Nku? Nuž, väčšinou žiadni. Alebo anonymní. Alebo nacisti, teroristi, bezpečnostné hrozby, útočníci, fanatici a legendárne krutí ľudia.

Ktorý Palestínčan sa vám viacej pozdáva - Hitlerov kamoš alebo bezohľadný mučiteľ?
Ktorý Palestínčan sa vám viacej pozdáva – Hitlerov kamoš alebo bezohľadný mučiteľ? (Iní na výber nie sú.)

Ja sa bez mučenia priznám, že netuším, kto tento pán je. Možno nie je až taký legendárny. Teda ani neviem povedať, či skutočne zabíja ľudí vlastnými rukami, ako tvrdí citovaný izraelský novinár.

Napriek tomu ma článok celkom pobavil (pozor, mohol by vás aj rozplakať, ak máte horší deň).

Jahjá S. bol v izraelskom väzení za vraždu palestínskych kolaborantov (preto tá legendárna krutosť v nadpise). Koľko izraelských politikov sa v podaní Nka preslávilo svojou krutosťou? Jana Sh. robí aj v tomto výnimku pre Palestínčanov. Keď ČT vysielala takmer v prime time fiktívnu nórsku Okupáciu, kde kolaboranti čelili atentátom, Nko seriál odporučilo skoro ako počin desaťročia (naozaj stojí za to). Kolaborantov francúzski odbojári zabíjali aj s celými rodinami. Nórsky kolaborant Quisling bol popravený a jeho meno je nadávka. Keď Kalmus a Lorenz ničia pamätníky fašistov a komunistov, Nko ich (správne) obdivuje. Odhliadnuc od toho, čo si myslíme o zabíjaní ľudí, negatívny postoj k zradcom a kolaborantom nie je nijaká palestínska krutá špecialita, ale v celom svete, vrátane Slovenska, úplne bežná vec.

Pýtate sa, kto je nový šéf Hamásu v Gaze? Odmieta všetko, čo sa týka Izraela, najobávanejší muž v Gaze, neváha pre vlastnú moc urobiť čokoľvek, nesmierne krutý muž, nenávidí disidentov.

Hamás je stále radikálnejší. Čo to presne znamená, Nko? Pred rokmi predstavitelia Hamásu vyjadrili, že by boli ochotní akceptovať hranice pre palestínsky štát v hraniciach spred roku 1967 a de facto uznať Izrael bez okupovaných území. Okupácia sa však len zhoršila a výstavba osád pokračuje, blokáda Gazy pokračuje, zabíjanie, väznenie aj mučenie Palestínčanov pokračuje bez zmeny k lepšiemu. Otázka znie – bol Hamás v očiach novinárov v Nku niekedy „menej radikálny“, mohli by Palestínčania akéhokoľvek politického názoru a akéhokoľvek náboženského presvedčenia urobiť niečo (slovami či skutkami), čo by im v Nku schválili?

Povinná jazda – do Gazy sa tunelmi pašujú zbrane a iný tovar. 

A ako bonus: Homosexualita sa v Gaze považuje za obrovský hriech z náboženského hľadiska – asi môžeme povedať, že čisto z náboženského hľadiska sa homosexualita aj v izraelskom judaizme alebo slovenskom kresťanstve tradične považuje za hriech.

V tom článku je všetko – palestínska nenávisť, palestínska zloba, palestínska radikalizácia, palestínske zbrane, palestínske zabíjanie holými rukami, palestínska nevraživosť voči Izraelu aj teologický shtick o tom, ako v Gaze homosexuálov považujú za hriešnikov. Máte už dosť dôvodov, prečo Palestínčanom treba odopierať práva?

Bolo by veľkým prínosom pre Nko, keby sa pani Shemesh raz vybrala urobiť reportáž do Gazy, do niektorého palestínskeho mesta na Západnom brehu alebo do niektorej beduínskej osady v Izraeli. V osadách už bola robiť rozhovory, takže iste vie, ktorým smerom ísť. Možno hovoriť so skutočnými Palestínčanmi je pre Nkárov príliš veľká výzva. Tu je zopár udalostí z Palestíny z posledného týždňa. Medzi nimi i smrť 25-ročného študenta. Izraelskí vojaci ho postrelili minulý rok, keď bol na ceste na poslednú dávku chemoterapie. Rozbehol sa smerom k taxíku, vojaci vyhodnotili, že je terorista. Iba mama ho mohla v nemocnici v Petah Tikva jedenkrát navštíviť (prišla opakovane, ale nepustili ju). Rodinu o jeho stave nikto neinformoval. Telo Izrael ešte – ako je zvykom – nevydal rodine na pohreb.

Ak chce Nko znieť aspoň trošku odlišne od hlásnych trúb najradikálnejších izraelských osadníkov, treba pravidelne ľudsky informovať aj o skutočnom živote Palestínčanov. Treba sa pozrieť na kritiku politiky, kritiku okupácie, kritiku apartheidu, kritiku demolácii palestínskych domov, kritiku ďalšej výstavby osád. Volanie po spravodlivosti prichádza okrem Palestínčanov aj od mnohých židov vo svete, ak to v Nku zaváži viac.

Namiesto zobrazovania rôznych aspektov života v Palestíne a v Izraeli tzv. liberálne Nko momentálne narieka nad tým, že zlý Trump možno nesplní svoje sľuby voči Izraelu a nedá mu vo všetkom voľnú ruku. Dokedy?

Teraz najčítanejšie