Denník N

Ako som bol lenivý alebo prečo loďou po Karibiku?

Loď z vtáčej perspektívy
Loď z vtáčej perspektívy

„To už ste takí starí?“ bola vari najčastejšia reakcia známych na našu plánovanú cestu veľkou výletnou loďou po Karibiku. Ako sa to vezme. Aj skúsený a náročný cestovateľ potrebuje raz za čas vypnúť a nechať všetko zorganizovať niekoho iného. Oplatilo sa!

Dovolenku v zahraničí si obvykle dôkladne naplánujem. Letenky, ubytovanie, destinácie, výlety, to všetko sa dá pripraviť vopred a za zážitkovú dovolenku napríklad v Mikronézii zaplatiť toľko, čo bežný Slovák minie raz ročne v Chorvátsku. Občas však aj na mňa príde slabšia chvíľka a túžba oddýchnuť si, a tak sa stalo, že sme sa ocitli na výletnej lodi v Karibiku.

Najskôr som nevedel, čo od plavby očakávať. Nedostanem morskú chorobu? Nebudem všade iba čakať v rade so zvyšnými tisíckami pasažierov? Nezomriem od hladu a smädu? Nebudem suverénne najmladší pasažier na palube? A vôbec – bude to mňa, čo nedokážem na pláži obsedieť viac ako hodinu, aspoň baviť? Asi klasické obavy „prvoplávajúceho“. Všetky však boli úplne zbytočné.

 

Služby na lodi

Týždeň na lodi znamená sedem dní „komplet servis“. Raňajky, obed, večera, všetky chody pomedzi ne a pizza a zmrzlina pokojne aj po polnoci. Po predošlých skúsenostiach s letami v USA som od kvality jedla veľa neočakával. O to pozitívnejšie bolo moje prekvapenie, keď každé naservírované jedlo prekročilo štandard dobrých reštaurácií. Výber bol pritom široký – stejky, šaláty, ryby, ale aj homár, krevety, žabacie stehienka či slimáky. Od konzervatívneho stravníka až po experimentátora, pre každého niečo. Ani bufetové raňajky so selekciou klobás, vajíčok, šuniek, syrov, pečiva, vločiek, jogurtov a kaší ma neurazili.

Kajuta bola na úrovni lepšieho trojhviezdičkového hotela. Čistá, priestranná a s výbornými matracmi! Tak či onak sme v nej nestrávili takmer nijaký čas. Ak sme zrovna neboli na pevnine, na lodi bolo aktivít viac ako dosť. Bazén, vírivky, tobogany, minigolf, bežecká dráha, fitko. Každý večer dávali v divadle nejaký muzikál či stand-up komédiu. Organizovali sa súťaže pre všetky vekové kategórie. V obchodoch mali lepšie ceny ako kdekoľvek na súši. Peniaze sa dali „investovať“ i v lodnom kasíne. A keď už sa človeku nechcelo absolútne nič, ľahol si do ležadla a civel na more. Lepší relax neexistuje.

Horná paluba lode láka okrem nádherných výhľadov aj množstvom športových aktivít, od bazéna až po minigolf.
Horná paluba lode láka okrem nádherných výhľadov aj množstvom športových aktivít, od bazéna až po minigolf.

 

Prístavy

Každé ráno zakotvila loď na inom ostrove. V mojej preddovolenkovej nočnej more som sa deň čo deň pretláčal na súš cez stovky spolucestujúcich a pri opätovnom nástupe čakal dve hodiny v rade. Našťastie, nič nemohlo byť ďalej od pravdy. Organizácia vylodenia a nalodenia bola dokonalá, viac času strávi človek cestou z kajuty k východu ako samotným vystupovaním.

Lodné spoločnosti ponúkajú na každom ostrove množstvo výletov rozličného typu. Tu sa však vo mne cestovateľská nátura nezaprela a všade sme si pripravili vlastný program. Nič nebolo jednoduchšie. Stačí trochu pogoogliť a ostatné – keďže karibské ostrovy žijú z cestovného ruchu – si už človeka nájde samo. Navyše, loď všade pristála priamo v meste alebo kilometer od centra, a tak sme neboli nutne závislí ani od taxikárov.

Vari všetky malé karibské ostrovy sú známe svojimi plážami. Niektoré však dominujú aj kvalitným rumom (Barbados), tropickou prírodou (Sv. Lucia), lietadlami pristávajúcimi dvadsať metrov nad hlavou (Sv. Martin) či lacnými nákupmi (Americké panenské ostrovy). Odporúčam preto ešte pred plavbou stráviť niekoľko desiatok minút zoznámením sa s destináciami na internete alebo si jednoducho kúpiť kvalitného sprievodcu.

Karibik je nielen o plážach...
Karibik nie je len o plážach…

 

Financie

Malé karibské ostrovy sa len ťažko dajú komplexne navštíviť inak ako loďou. Samozrejme, má to svoje nevýhody. Väčšinu ostrovov za jeden deň určite nespoznáte, treba si preto určiť priority. Nebudete môcť napríklad tvrdiť, že Antiguu poznáte, iba budete môcť povedať, že ste tam boli. Na druhej strane, cenová úspora je značná. Týždňové plavby Karibikom začínajú za menej ako 500 na osobu, s letenkou sa viete pohodlne zmestiť do tisícky.

Ak by ste si rovnaký výlet chceli zorganizovať po vlastnej osi, zaplatíte dvoj- až trojnásobok tejto sumy, a to za nižší štandard a bez pokoja v duši. Medzi väčšinou ostrovov sa viete dopravovať iba letecky a ubytovanie je drahé. Na lodi pritom spíte každú noc v tej istej posteli a nemusíte nič riešiť. Bežne tento spôsob dovoleniek nevyhľadávam, ale má svoje obrovské čaro!

Svätá Lucia je azda najscénickejší spomedzi všetkých malých karibských ostrovov.
Svätá Lucia je azda najscénickejší spomedzi všetkých malých karibských ostrovov.

A na záver: nie, plavby oceánskymi loďami nie sú len záležitosťou dôchodcov. Aj ja som bol prekvapený, ale na palube boli rovnomerne zastúpené snáď všetky vekové kategórie! Dokonca sme medzi pasažiermi našli i ďalších Slovákov a Čechov…

Oddýchol som si na dva roky dopredu. Najbližšie výlety budú určite z iného súdka… ale na loď sa kedykoľvek rád vrátim. :)

(Autor si cestu loďou hradil sám.)

Teraz najčítanejšie

Martin Grančay

Vysokoškolský pedagóg, výskumník, projektový manažér, cestovateľ, sprievodca cestovného ruchu, obdivovateľ leteckej dopravy. Odborne sa venujem teóriám medzinárodného obchodu, gravitačným modelom a ekonomike medzinárodnej civilnej leteckej dopravy. Mám rád Slovensko a ako sprievodca ho predstavujem zahraničným turistom, aby sa sem chceli vrátiť a aby o nás šírili dobré meno. Milujem cestovanie, najlepšie všade tam, kde môžem spoznať nové kultúry. Čím dlhší a komplikovanejší let, tým lepšie. :-)