Denník N

Akcie Goldman Sachs na rekordných maximách znamenali mastné odmeny pre manažment

Riaditelia najväčších bánk na Wall Street, ktorí využívajú opcie na akcie ako formu odmeny a bonusov, zažívajú v posledných týždňoch veselé, ale aj trpké momenty. Ich dlhodobé opcie totiž po desiatich rokoch exspirovali.

Vlastníctvom opcie sa manažérom bánk udeľuje právo nakúpiť akcie ich spoločností za vopred dohodnutú sumu pri exspirácii týchto opcií. Ak je cena akcií na trhu vyššia, ako bola dohodnutá cena pri uzavretí opcie, držiteľ opcie tak dosiahne zisk.* Takto majú byť najlepšie motivovaní, aby cena ich akcií na trhu v budúcnosti rástla a oni tak mohli profitovať nákupom akcií za nižšiu cenu vyplývajúcu z opcie.

Ešte v pred krízovom období bola bankami vydaná veľká várka opcií, ktoré reflektovali približnú predstavu firiem o ich tržnej cene v budúcnosti. Časť týchto opcií teraz exspiruje a ich vlastníci sa rozhodujú, či je pre nich výhodné nakúpiť akcie firiem za cenu uvedenú na opciách. Veľké banky na Wall Street boli takto rozdelené do dvoch skupín. Prvá skupina bánk je celkom zotavená po finančnej kríze. Tá druhá však na tom až tak dobre nie je.

Vedúci pracovníci Bank of America Corp. mali v rukách veľké množstvo opcií, ktoré im boli pridelené pred dekádou a oprávňovali ich na nákup akcií za cenu 53.85 USD. Problém ale je, že momentálna tržná cena akcií Bank of America nie je ani polovičná. Opcie tak exspirovali minulú  stredu bezcenné. S Bank of America si môžu podať ruku aj Citigroup, či Morgan Stanley. Ceny akcií týchto spoločností rovnako nesplnili vytýčené očakávania a tak sú milióny opcií v rukách manažmentu bezcenné. Morgan Stanley vydala až 19 sérií opcií, z čoho len jedna séria skončila  „v peniazoch“ , teda v zisku.

Na druhej strane spektra sú Goldmani a J.P Morgan. Tržné ceny týchto firiem v uplynulom týždni dosiahli historické maximá. Generálny riaditeľ Goldman Sachs Lloyd Blankfein si napríklad v novembri odviedol domov bonus z uplatnenia opcií až v hodnote jedného milióna amerických dolárov.

Obrázok nižšie poukazuje na vývoj akcií Goldman Sachs a Bank of America za posledných desať rokov

wsj_leetquidity

Forma odmeňovania pomocou opcií je však na ústupe. Je často kritizovaná najmä preto, že spôsobuje posadnutosť tržnou cenou firmy a vedie tak k riskantnému chovaniu manažmentu. Predstavenstvá bánk sa tak skôr uchyľujú k odmeňovaniu pomocou jednoduchého prideľovania akcií svojim riaditeľom.  Tento spôsob sa považuje za omnoho konzervatívnejší.

Bankovému sektoru sa od zvolenia Donalda Trumpa darí. Spôsobené to je avizovanou dereguláciou, ktorá viac nebude zväzovať ruky bankám pri ich činnosti a taktiež ich nebude nútiť disponovať veľkým množstvom kapitálu v prípade krízy, ktoré aktuálne nemôžu použiť inde. Trump tiež sľubuje menšie daňové zaťaženie pre firmy, čo sa určite pozitívne prejaví v náraste zisku veľkých amerických korporácií.

Taktiež monetárna politika hrá do kariet bankám. Oživená inflácia a robustný ekonomický rast v USA umožňujú zvyšovanie úrokových sadzieb. Práve zvyšujúce sa úrokové sadzby predstavujú pre finančný sektor rast čistej úrokovej marže, teda navýšenie zisku bánk.

 

*Napríklad, ak kúpite ročnú opciu na akcie firmy Apple a dohodnete sa na cene 150 za akciu, ak bude po roku cena akcií na trhu 170, vy opciu uplatníte.  Tým pádom realizujete 20 USD zisk na jednu akciu. Ak by cena akcií bola v momente exspirácie nižšia, napr. 130, vy opciu neuplatníte, pretože by ste boli v strate 20 USD na akciu. Opcia by v druhom prípade exspirovala bezcenná.

Teraz najčítanejšie

Peter Bukov

Vyštudoval podnikové financie na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Na finančných trhoch pôsobí od roku 2008 a obchodovaniu sa venuje od roku 2011. Pôsobil v spoločnosti CAPITAL MARKETS ocp. ako dealer a člen investičného výboru. Od roku 2015 začal pôsobiť v spoločnosti TopForex ako hlavný analytik. V roku 2017 mu bol udelený titul ACSI od vzdelávacieho inštitútu CISI v Anglicku, kde sa stal plnohodnotným členom a pokračuje v štúdiu na získanie diplomu v študijnom odbore Capital Markets. Štúdium je plne v súlade s MIFID II a je pod dozorom Európskeho regulátora ESMA s výrazným dôrazom na etiku a morálku pri investovaní a práci s klientom.