Denník N

Všeobecná zdravotná poisťovňa zabojuje v rámci šetrenia proti nešváru tetovania

Všeobecná zdravotná poisťovňa začala šetriť. Medzi prvými si zobrala na mušku ľudí s tetovaním a piercingom. Chcela by ušetriť tým, že im nebude hradiť liečbu vírusového zápalu pečene typu C. Obávam sa, že to nebude až také ľahké, drahá VšZP.

V ozdravnom pláne VšZP sa nič takéto nedočítate. Treba hľadať inde – v kategorizácií liečiv.  Vskutku zaujímavé čítanie.  VšZP navrhuje zúžiť indikačné obmedzenie lieku Ombitasvir, paritaprevir, ritonavir p.o. 12,5/75/50 mg takto:  „Hradená liečba sa môže indikovať v kombinácii s liekom Exviera s alebo bez ribavirínu na liečbu dospelých pacientov s chronickou hepatitídou C genotypu 1 bez rizikovej anamnézy (týkajúcej sa užívania alkoholu a iných návykových látok, pearcingu alebo tetovania) ako 12 týždňová liečba.

Slovo „piercing“ zjavne nevedia v poisťovni správne napísať.  Ale možno je ten „pearcing“ niečo iné, nebezpečnejšie. Ďalšia perla je, že poisťovňa túto liečbu chce hradiť iba raz za život. Neviem, či existuje ešte niečo podobne unikátne v rámci liekovej politiky v našom Paškostane. Humorné (aj z právneho pohľadu) je to, že návrh nejako nehovorí, prečo sú tetovanie a piercing rizikové. Si tetovaný, piercovaný, máš podľa VšZP smolu.

Medzi nami – s  tým piercingom a tetovaním  to nebude také jednoznačné a zlé.  Národná transfúzna služba na rozdiel od VšZP s tetovaním a piercingom u darcov krvi problém nemá – za predpokladu, že od piercingu a tetovania uplynulo aspoň 6 mesiacov.

Ak chce VšZP ušetriť ešte o niečo viac, mohla by svoju iniciatívu dotiahnuť do dôsledkov. Navrhujem pokračovať tým, že nebude hradiť fajčiarom liečbu zhubných nádorov pľúc – o tom že to spolu súvisí sa vie dlhé desaťročia. Ďalším kandidátom na radikálne úsporné opatrenia sú  všetci obézni spoluobčania – tým by VšZP nemusela hradiť napríklad liečbu vysokého krvného tlaku a cukrovky. Aj tu je súvislosť s nadmernou telesnou hmotnosťou jednoznačne preukázaná.

V oboch navrhnutých prípadoch  sú perspektívne úspory omnoho väčšie ako u zopár u počmáraných jedincov a tých, čo pípajú pri prechode detektorom kovov. Výhodou je aj to, že na fajčenie sa už teraz pýta každý lekár a obezitu vidíte voľným okom.

P.S.: Drahá VšZP, nie sú náhodou aj náušnice forma piercingu?

 

Obrázok vírusu: BruceBlaus –  CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44967236

Teraz najčítanejšie