Denník N

Talianska kuchyňa doma a vo svete

Aký je rozdiel medzi talianskou kuchyňou v Taliansku a ako to vyzerá a chutí, keď si taliansku kuchyňu objednáte inde vo svete.

Je to jedna z kuchýň, ktorá ponúka väčšina reštaurácií na svete, ach áno, hovorím o talianskej kuchyni.
Talianska kuchyňa vyvinula po stáročia spoločenských a politických zmien. Jej korene siahajú až do štvrtého storočia pred naším letopočtom. Prvé  vplyvy pochádzajú z kuchyne antického Grécka a starovekého Ríma. Najdôležitejšie zmeny sa stali s kolonizáciou Ameriky a s príchodom nových prísad  ako sú zemiaky, paradajky, paprika a kukurica, teraz zásadných v našej kuchyni.

V súčasnej dobe je talianska kuchyňa známa pre svoju rozmanitosť na regionálnej úrovni, a mnoho jedál, ktoré boli kedysi známe iba v oblastiach pôvodu, sa rozšírili po celej krajine. Rovnako ako produkty, ktoré sú základom našich  tradícií  – ako sú syr a víno, sú dôležitou súčasťou talianskej kuchyne v zahraničí, a to natoľko, že  bola zavedená dokonca aj konkrétne právna ochrana – označenie pôvodu (DOC). Dokonca aj káva, najmä espresso, sa stala dôležitou v kuchyni Talianskej a dnes hrá dôležitú úlohu v zahraničí. Hojnosť v chuti a korenie spôsobili,  že talianska kuchyňa je považovaná za najpopulárnejšiu na svete a má  medzinárodný vplyv.
Taliani často nie sú spokojní s tým, ako pripravujú reštaurácie talianske jedla v zahraničí, človek si kladie otázku –  prečo? Možno preto, že je ťažké nájsť typické stredomorské produkty (možno pre  vysoké náklady v krajinách, kde tieto produkty majú byť dovezené). Ja si myslím, je že ten pravý dôvod je paradoxne jednoduchosť našej kuchyne. V zahraničí sa (podľa mojich skúseností v anglosaských krajinách) očakáva, že dobré taniere by mali byť bohaté na ingrediencie a kuchári málokedy odolajú pokušeniu pridať viac a viac, aby sa zabránilo nedbalým dojmom a teda jedlo je  pripravené pre oči zákazníkov.

Musíme tiež vedieť rozlišovať,  že v Taliansku existuje ďalšie rozdelenie medzi „prvým“ a „druhým“ chodom, čo bohužiaľ nepomôže, aby napodobniť našu tradíciu, a to najmä v tých krajinách, kde je zvykom mať všetko  na jednom tanieri .

Takže prvé veľmi jednoduché je sa vyhnúť alebo zmeniť cestoviny pridaním viacerých „bohatých“ prísad.  V kultúre talianskeho jedla mäso a zelenina nie sú vnímané ako hlavné jedlo a príloha, ale všetky sú vnímané ako prvky rovnako dôležité s kombináciou chuti. Samozrejme v mnohých krajinách, ako je Slovensko, napríklad mäso je najdôležitejšie. Potom jedlo bez mäsa je zvyčajne považované za nevýrazné, takže je ťažké nájsť typy cestovín bez mäsa aj za cenu pridania kuracieho mäsa, ktoré nie je takmer nikdy použité pre taniere v Taliansku.

Hlavným bodom talianskej kuchyne je jej extrémna jednoduchosť. Talianski kuchári sa spoliehajú na kvalitu surovín viac  než na zložitosť prípravy. Jedlá a recepty sú často vytvorené našimi babičkami kuchárkami, a to je dôvod, prečo mnohé recepty sú vhodné pre domáce kuchyne. Pri práci v zahraničí  mám pocit, že mám povinnosť propagovať talianske kulinárske tradície ako znamenie rešpektu pre svoje vlastné tradície a našu kultúru,  ktorú ja veľmi ľúbim.

Teraz najčítanejšie

Luca Nucciarelli

Moja kariéra kuchára sa začala v talianskom Toskánsku, v mestečku Pitigliano, odkiaľ pochádzam. Prvé skúsenosti som naberal ešte ako študent počas letných prázdnin v reštaurácii mojej tety. Láska k vareniu ma dodnes neopustila, na svojich kuchárskych cestách svetom som v Anglicku stretol svoju lásku, ktorá ma priviedla na Slovensko. Dnes pre Vás varím v Martine a spolupracujem ako šéf ambasador v reštaurácie Orchidea vo Veľká Lomnica.