Denník N

Arabistka Emíre Khidayer „Obyvatelia arabských krajín sa hľadajú“

Emíre Khidayer

Päť rokov pracovali na projekte o arabskej kulinárii, ktorý minulý rok dokončili. Tak vznikla Arábia chutí. V skutočnosti to však nie je kniha iba o jedlách. Je o všetkom, čo s jedlom súvisí – o varení, pestovaní, chytaní rýb, rituáloch, ale i o každodennom živote s radosťami a strasťami a samozrejme o náboženstve. Všetko v arabskom svete. Fotograf Alan Hyža s arabistkou EMÍRE KHIDAYER navštevovali paláce aj stany beduínov, a tak sa dozvedeli aj najtajnejšie recepty. Popri nich aj najtajnejšie intímnosti. Fotografovať v spoločnosti so striktnými pravidlami však vôbec nebolo jednoduché. Niekde bola vyhrotená bezpečnostná situácia, niekde rozpútané vojny a inde zavládol teror pána domu. Na druhej strane priateľskosť a pohostinnosť miestnych ľudí vynahradila mnohé riziko a námahu. V Arábii chutí vás Emíre slovom a Alan cez fotografiu prenesú do reality, a to so všetkými jej farbami, chuťami, vôňami i smradmi. Siahnite si a ste tam. EMÍRE KHIDAYER sme sa pred filmovým festivalom JEDEN SVET V PRIEVIDZI spýtali tri otázky.

Čo vás viedlo k napísaniu knihy Arábia chutí? Sugestívnou podotázkou je, či chcete priniesť pohľad na bežných ľudí v týchto krajinách v kontraste s často negatívnym vnímaním médií či spoločnosti?

Arábia chutí vznikla ako konglomerát viacerých faktorov. Profesne sa venujem Blízkemu východu, rada pozorujem detaily a správanie a napokon viem si vychutnať jedlo. Napokon, cez jedlo sa dá dostať tam, kde ani netušíte. Nešlo mi žiadne vyvracanie vnímania médií, lebo aj to je postavené na niečom reálnom; šlo mi o môj pohľad na arabskú spoločnosť aj z kulinárskej strany, ktorá nielen pre mnohého čitateľa prekvapivo vie prezradiť veľmi veľa.

 

Na festivale uvedieme dokumentárny film Po Arabskej jari o aktivistke v Egypte. V akej situácií sa podľa vás nachádzajú arabské krajiny po Arabskej jari?

Každá krajina je osobitá, ale celkovo by som to zhodnotila, že obyvatelia arabských krajín sa hľadajú. Hľadajú svoju identitu, svoje práva. Neraz považujú demokraciu za anarchiu a myslia si, že sú vydedenci sveta. Často sa ľutujú a potom sa dožadujú práv a benefitov, pričom sami nie sú schopní vo vzťahu k druhým spraviť rovnaký krok.

 

Záverečnú otázku v predfestivalových rozhovoroch položíme tento rok každému hosťovi rovnakú: aké výzvy má podľa vás pred sebou naša spoločnosť?

Neklamať sa. Nenechať si zastrieť pohľad cudzími politikmi, ktorí nemajú pochopenie pre vnímanie Slovákov. Zároveň vnímať seba, okolie, ale i dianie vo svete. Mať vlastný názor.

 

Počas filmového festivalu Jeden svet v Prievidzi vás pozývame na premietanie filmu Po Arabskej jari a následnú diskusiu s Alanom Hyžom o živote v arabských krajinách. Emíre Khidayer sa kvôli pracovnej vyťaženosti nakoniec festivalu zúčastniť nebude môcť.

Odmyslime si ploty

Tešíme sa na stretnutie 13. až 18. marca v Dome kultúry v Prievidzi! Kompletný program a viac informácií nájdete na našej stránke www.jedensvet.prievidza.net/2017 alebo na udalosti na Facebooku.

Človek v ohrozeníFestival Jeden svet na Slovensku organizuje občianske združenie Človek v ohrození, nezisková organizácia, ktorá sa venuje humanitárnej a rozvojovej pomoci, podpore ľudských práv a vzdelávacím aktivitám. Generálnym partnerom festivalu je Nadácia Slovenskej sporiteľne.

Teraz najčítanejšie