Denník N

Frešo vedome klame. Odmenil ho SMER za Mitríka?

Keď pred dvomi týždňami na verejnosť prenikli prvé informácie o podozreniach v súvislosti s verejnými obstarávaním rekonštrukcie divadla Aréna, župan Pavol Frešo sľuboval, že jasne vysvetlí všetky pochybnosti. Mal ukázať projekty, na základe ktorých vypísal tender a ktoré logicky musia byť jeho súčasťou. Neukázal však nič a na ostatnom zastupiteľstve vodil prítomných poslancov dve hodiny za nos.

Poslanci zastupiteľstva, ale aj všetci obyvatelia Bratislavského samosprávneho kraja pritom očakávali, že vysvetlí prečo župa už vypísala verejné obstarávanie na technologické vybavenie divadla v hodnote 4,3 mil. Eur s DPH, keď ešte nie je vypracovaná projektová dokumentácia na rekonštrukciu divadla a keď ešte nezačala samotná stavba.

Vysvetlenie však neprišlo.

Miesto toho verejné obstarávanie pokračuje ďalej a župan Frešo navzdory logike najprv súťaží techniku a niekedy v budúcnosti, ak bude mať peniaze a povolenie pamiatkárov, bude súťažiť aj stavebné práce. Blížia sa voľby a treba rýchlo minúť peniaze, kým je ešte županom.

Investičný riaditeľ Keselý, ktorý sa pokúsil fyzicky napadnúť zamestnankyňu divadla Aréna, keď namietala verejné obstarávanie (a ktorý do zmlúv betónoval doložku, podľa ktorej mal prípadné spory so župou rozhodovať rozhodcovský súd na čele s jeho mamou), ostáva aj naďalej riaditeľom odboru investičných činností, verejného majetku a obstarávania. Odíde len z pracovnej skupiny, ktorá pripravuje rekonštrukciu.

A my všetci ostatní sa nestačíme čudovať, či župan Frešo už naozaj stratil súdnosť a zdravý rozum, alebo vedome koná v rozpore s dobrými úmyslami.

Existuje totiž priamy dôkaz, že Frešo vedel už pred posledným zastupiteľstvom, na ktorom hral divadlo a vodil poslancov za nos, že tento postup nie je správny a namietajú ho aj odborníci vo výrobnom výbore k realizácii projektovej dokumentácie na „Rekonštrukciu divadla Aréna“, členom ktorej je aj sám Ing. arch. Gabriel Drobniak, ale aj napríklad rektor Vysokej školy umelecko-priemyslovej v Prahe prof. akad. arch. Jindřich Smetana, či vysokoškolský pedagóg Fakulty architektúry Českého vysokého učení technického v Prahe prof. Ing. arch. Ján Stempel, vďaka čomu bratislavský kraj utŕži medzinárodnú hanbu.

Členovia skupiny sa zhodli, že „nákup nezabudovanej technológie by mal prebehnúť až nakoniec (každým rokom sa technológia vyvíja, mení a hlavne zlacňuje).“

Zapisnica Zapisnica

Člen výrobného výboru prof. Ing. arch. Ján Stempel tiež dodáva, že „Nákup v súčasnosti je mrhaním verejných peňazí“.

mail prof. Stempel

Samotnú zápisnicu má na stole aj pán župan Frešo. A mal ho už pred minulotýždňovým zastupiteľstvom.

Podpora kultúry v jeho ponímaní teda vyzerá nasledovne:

  1. Nemám stavebný projekt na rekonštrukciu divadla Aréna.
  2. Nemám schválenie pamiatkárov k projektu a teda neviem, či budem môcť divadlo rozšíriť.
  3. Nemám peniaze na rekonštrukciu.
  4. Rýchlo vypíšem tender na technológie do divadla za 4,3 milióna, lebo smeráci mi dali peniaze a nestriehnu na ne. Čo na tom, že technológie zostarnú, kým bude divadlo zrekonštruované. Hlavné, že to stihnem do volieb.

Či ide skutočne o úprimnú podporu kultúry, alebo o mrhanie verejnými peniazmi, si domyslí každý sám.

Už po druhýkrát preto vyzývam župana Freša, aby okamžite zrušil predmetnú súťaž.

Opätovne ho tiež vyzývam, aby odvolal z funkcie JUDr. Ing. Jána Keselého a jeho nadriadeného – vedúceho úradu MUDr. Valeriána Potyčného, ako ľudí priamo zodpovedných za toto nedôveryhodné verejné obstarávanie, ak sa chce verejne dištancovať od podozrenia z mrhania zdrojov župy.

Opätovne vyzývam aj ministra kultúry a ministra financií, aby sa začali zaujímať o narábanie s pridelenou dotáciou 4,5 mil. Eur, ktorá je v rukách nezodpovedných ľudí.

Ináč  budem musieť konštatovať (a bohužiaľ nie som asi jediný, komu to napadne), že práve toto je Frešova odmena od SMERu za nepochopiteľnú nomináciu Karola Mitríka na šéfa Najvyššieho kontrolného úradu, vďaka ktorej fungovanie úradov dnes kontroluje človek blízky SMERu.

Kultúra v Bratislavskom samosprávnom kraji potrebuje finančnú podporu a nie kšeftárstvo.

Aj preto kandidujem na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja.

Viac o mojich aktivitách sa dozviete na facebook.com/uhler 2017.

Teraz najčítanejšie

Jozef Uhler

Žijem so svojou rodinou v okrajovej časti Bratislavy, v Jarovciach, ktoré ma fascinujú tým, že sú dedina aj mesto zároveň. Ľudia sa tu navzájom poznajú, na ulici vás bez problémov pozdraví človek, ktorého nepoznáte a hovorí sa tu štyrmi jazykmi. Nuž ako kedysi v Prešporku. Vyštudoval som informatiku na Matfyze, ktorý je na Slovensku jednou z najprestížnejších škôl a pre svoj život som si ako IT-čkár mohol vybrať ktorékoľvek iné mesto sveta. Mne sa však páčilo doma. Cítil som, že v Bratislave chcem žiť, pretože tento región spĺňa moje predstavy na pokojný a šťastný život. Chcem, aby každý, kto sa do bratislavského kraja prisťahoval, našiel v ňom svoj domov. Tiež chcem, aby ľudia, čo tu žijú od detstva, nehľadali svoju budúcnosť za hranicami. Toto je môj cieľ a dôvod prečo chcem byť županom a v júni 2016 som ohlásil svoj záujem kandidovať na post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja.