Denník N

Demokratická slovenská škola. Pravdivý príbeh?

Stretnutie Fóra detí a mládeže mesta Prievidza 2015
Stretnutie Fóra detí a mládeže mesta Prievidza 2015

Dva roky sa snažíme ako Aliancia stredoškolákov presadiť v školstve a vzdelávaní dve myšlienky, ktoré by naše školy posunuli smerom k slobode a zodpovednosti zo strany žiakov.

Keď som ako piatak na základnej školy bol súčasťou podujatia „SME DETI SVETA“, ktoré robil Mladý parlament o.z. v Prievidzi, zúčastnil sa ho vtedajší ombudsman Kandráč. Prezentoval vtedy silnú myšlienku a to vytváranie detských ombudsmanov na základných školách. Je to silný cieľ, keď si predstavíme, že na základnej škole by bol zástupca práv žiakov. Vtedajší projekt detského ombudsmana však stroskotal na jeho spôsobe vedenia. Nestačilo len rozprávať a diskutovať na tému ľudských práv, ale bolo potrebné už reálne sledovať určité veci na školách.

Navrhujeme ŠTUDENTSKÉHO OMBUDSMANA do zákona

Možno si poviete, ďalší ombudsman? Nemáme ich veľa? Ako mladý človek, ktorý sleduje našu spoločnosť si myslím, že ombudsmani sú skvelá vec – je však potrebné, aby boli rešpektované a mali riadne právomoci.  Študentský ombudsman by hájil práva žiakov vo vzťahu k exekutíve a výkonnej moci na Slovensku. Bol by akýsi most medzi žiakmi a študentmi  a na druhej strane so štátom a jeho inštitúciami. Je nevyhnutným predpokladom, aby takýto ombudsman mal však oporu legislatíve – mohol by napríklad patriť pod Štátnu školskú inšpekciu, ktorá sa práve takýmito vecami zaoberá, ako špecializovaný útvar rezortu školstva.

Už ako štvrták na základnej škole som sa stal členom školského parlamentu, ktorý zastupoval nás – žiakov. Už pred viac ako 10 rokmi vznikali po základných školách žiacke samosprávy, ktoré však oporu v zákone nemali a nemajú ani doteraz.  Význam žiackej samosprávy na základnej škole je silnejší ako pri stredných školách.  Žiakom na základných školách dá fungujúcu žiacka samospráva zručnosti, pridá im na kreativite a predovšetkým ich naučí spoluzodpovednosti za svoju triedu a školu. Už tu sa vychovávajú mladí lídri, ktorí po skončení základnej školy môžu vo svojej aktívnej práci pokračovať. Na stredných školách fungujú žiacke školské rady podľa §26 zákona č.596/2003 Z.z. . Tento paragraf nebol 14 rokov novelizovaný, hoc viackrát v minulosti boli o to snahy. Žiacke školské rady na Slovensku sa prešli určitým životom, vynorili sa množstvá problémov, ktoré novela tohto paragrafu môže napraviť.

Navrhujeme NOVELU  §26 – Žiacka školská rada, kde navrhujeme aj pridať §26 a) – Žiacky parlament na základnej škole

Pri žiackej školskej rade navrhujeme, aby bola jasne financovaná na základe vopred predložené rozpočtu žiackej školskej rady na nasledujúci školský rok. Jej finančné aktivity budú transparentne zverejňované na verejne dostupnej školskej nástenke, kde bude informovať aj o iných aktivitách.  Novinkou je aj priama voľba predsedu žiackej rady, ktorý bude zároveň súčasťou Rady školy (ako zástupca žiakov). Máme za to, že pre výkon takejto pozície treba skutočne čo najaktívnejšieho žiaka – mladého lídra, ktorý bude mať podporu svojich spolužiakov.  Žiacka rada by mala rovnako právo odvolať sa vo veci výchovno-vzdelávacích opatrení v prípade, že rozhodnutie pedagogickej rady nie je s etickým poriadkom.

Možno tieto zmeny hneď neurobia naše školy demokratické, ale určite im na tej hodnote pridajú. Vytvorí sa tak nástroj učenia sa demokracii, ktorý keď si žiaci a študenti osvoja, môže mať pozitívny dopad nielen na vzdelávanie ale na Slovensko ako krajinu, v ktorej všetci žijeme.  Možno by nám už ani hnedí nebúšili na dvere úradu vlády.

Ako predseda Aliancie stredoškolákov sa aktívne snažím o presadenie našich návrhov. Náš zákon o žiackej rade už bol na februárovej schôdzi, no presunul sa po úspešných rokovaniach s koalíciou na marec.  Urobili sme a robíme všetko preto, aby sa šanca zvyšovala.  Vzdelávanie nemôže byť téma, kde si budú politické izmy robiť svoj marketing.  Vzdelávanie musí byť téma, pri ktorej sa budú konštruktívne hľadať spoločné prieniky tak, aby naše školstvo bolo lepšie. Osud našej iniciatívy je dnes na strane koalície, ktorá nám v rozhovoroch prisľúbila podporu vytvorením výborového návrhu, ktorý by získal podporu naprieč parlamentom.  Nám ostáva veriť, že čestnosť u poslancov zvíťazí a že nový školský rok 2017/2018 dostane prívlastok študentský .

PS: Aj o týchto veciach sa budeme rozprávať na našej marcovej programovke, kde predstavíme konkrétne legislatívne návrhy zmien, ktoré vypracovávame v našich tímoch. Vaše názory si vážime a budeme radi, ak sa s nimi s nami v komentároch podelíte :) Viac info na: http://alianciastredoskolakov.webnode.sk/ alebo na https://www.facebook.com/aliancia.stredoskolakov/?fref=ts

Teraz najčítanejšie

Braňo Gigac

Mám 23 rokov a som najmladším poslancom mesta Prievidza. Vediem občiansku iniciatívu Lepšia Prievidza a prievidzskú demokratickú opozíciu v zastupiteľstve. Venujem sa školstvu, problémom samospráv a boju za transparentné procesy.