Denník N

Bolí vás chrbát? Cvičenie SM System pomáha

Trest za sedavé zamestnanie bývajú bolesti chrbta. Sedavým životom začíname žiť už vo veku 6 rokov. To nás v škole usadia do lavíc. A odvtedy sedíme v práci, v aute, pri televízore. Čo to robí s chrbticou? A čo s tým? Cvičte.

Dnes jeden krátky, ale pre niektorých z vás možno užitočný tip.

Najmä tí, čo trpíme sedavým zamestnaním zvyčajne neskôr trpíme aj niečím, čo sa nazýva vyskočená platnička (hernia disku), ľudovo aj seknutie, či bolesť v krížoch.

Bolesti chrbta vedia byť nepríjemné. Ak už raz platnička vyskočí, je koniec hry. Jej obsah sa už nedá vrátiť nazad. Je už len otázka, aké škody to spôsobí. Ten obsah totiž môže tlačiť na nerv a to spôsobí niekedy bolesti, inokedy môže dokonca poškodiť nerv. V najvážnejších prípadoch môže nasledovať ochrnutie tej časti tela (napríklad nohy) ktorej utlačený nerv obsluhoval.

Klasické riešenie je lekár > tabletky a pokoj na lôžku > rehabilitácia s viac či menej úspešným výsledkom. Ak to nestačí, potom sa začína zvažovať chirurg. Bolesti chrbta sa však už budú často vracať. Najradšej v situáciách, kedy sa nehodia.

  • V strese.
  • Po prechladnutí.
  • Po schudnutí alebo pribratí.
  • Po námahe.
  • Po dlhej jazde v aute.
  • Po chybnom dvíhaní predmetu.
  • Počas vstávania z postele, najmä z mäkkého matraca.

Podobné veci sú v živote človeka normálne, ale ak máte niečo s chrbtom, ktorákoľvek z týchto bežných činností vám môže spôsobiť pár týždňov bolestí, niekedy aj práceneschopnosť. Potom sa trocha preliečite a zakrátko sa to zopakuje.

Dosť podobnú tortúru som absolvoval asi 10 rokov. Až nedávno som sa však začal systematickejšie venovať cvičeniu. Overené a bezpečné je cvičenie SM systém doktora Smíška. Viem, dnes sa to už nazýva SPS metóda, ale pod novým názvom to zatiaľ pozná málokto. Čoskoro to budú dva roky, čo pár minút denne investujem do tohto tréningu. Výsledok? Žiadne bolesti. A to občas prenášam stovky kníh do skladu – to predtým bola bezpečná vstupenka na neurológiu a rehabilitáciu.

Tento článok teda píšem pre všetkých, ktorí máte podobné problémy. Skúste si dať pár týchto cvikov. Ak to spravíte správne (odporúčam aspoň v úvode vedenie fyzioterapeuta!) tak zhruba do týždňa by ste mali konštatovať, že bolesť je preč. Bez liekov, bez chirurgov, bez elektroliečby, laserov a magnetov.

Princíp týchto cvičení je na dlhšiu debatu. Koho to zaujíma, pozrite si na Youtube videá s doktorom Smíškom, tam vysvetľuje, ako to celé funguje. Dovolil mi nafilmovať viaceré témy na jeho seminároch. V skratke: materiál z vyskočenej platničky, ktorý robil ťažkosti sa môže vstrebať. Pozrite si video s doktorom Smíškom:

Okrem tohto videa sa tam dá nájsť mnoho ďalších prednášok, kde rozoberá aj problémy so skoliózou.

Ešte tip na jedno video kde uvidíte, ako vyzerá cvičenie. Takmer hodinové cvičenie s vysvetlením čo treba robiť je v tomto videu:

Nenechajte sa ale odstrašiť hodinovým cvičením! Ak máte bolesti, cvičte pár dní poctivo. Odporúča sa aj 3 krát denne po pol hodine. To je dostatočná tréningová dávka, ktorá rýchlo uľaví od bolesti a lieči. Zdá sa vám to veľa? V čase videa 51 minúty začína zostava cvičenia na 5 minút. Aj takáto krátka zostava ak si ju dáte raz alebo dva razy denne vám pomôže v prevencii bolestí chrbta!

Naschvál som vybral video s najjednoduchším tréningom – ten sa hodí napríklad aj pri osteoporóze, alebo v čase kedy jednoducho bolesť chrbta nedovolí robiť ani bežné pohyby. Na úvod teda môžete pri cvičení sedieť, to zmierni bolesť. Neskôr, keď už bolesť nebude, môžete cvičiť aj postojačky. Odporúčam však, začnite aspoň úvodné cvičenia pod dohľadom fyzioterapeuta. Je to bezpečnejšie. Navyše rehabilitačný pracovník vie k cvičeniu pridať aj niekoľko uvoľňovacích techník, ktorými môže značne urýchliť proces hojenia a zníženie bolestivosti.

Ak teda máte bolesti chrbta, táto metóda je overená. Jediné, čo je na nej fakt zlé, že treba cvičiť! A to sa teda málokomu chce.

Ak máte s cvičením SM systém skúsenosti, prosím, napíšte o nich v komentári k článku.

Teraz najčítanejšie

Miro Veselý

Som autorom viacerých kníh. Najznámejšia je o chudnutí a najnovšia o tom, ako môže dianie na internete negatívne ovplyvniť nielen naše zdravie, ale aj slobodu. Je to pozvoľný proces. Marketingová manipulácia, dezinformácie a informačná vojna vyvolávajú informačný chaos. Ľudia čítajú manipulatívne weby, ktoré klamú o históii a faktoch aby ovplyvnili naše postoje. Mnohí ako hlavný zdroj informácií o svete používajú stenu na sociálnej sieti. Uviaznu v sociálnej a informačnej bubline a ani nevedia, čo sa deje.

Stále viac ľudí je závislých od sociálnych sietí či mobilných telefónov. Z toho vzniká zahltenie informáciami, ktoré potláča ich schopnosť sústrediť sa. Postihnutí postupne strácajú schopnosť rozlíšiť dôležité informácie od lacných ale emocionálne silných banalít. Rozvíja sa u nich porucha pozornosti. To zhoršuje kvalitu ich myslenia a rozhodovania. Žiaľ, nedeje sa to náhodou. Tento proces plánovane vyvolávajú internetové a technologické firmy. Ak totiž počítačovú techniku používame intenzívnejšie, viac zarobia. Predajú viac prístrojov, viac aplikácií a mnohé zarábajú na našich osobných údajoch. Či už pri presnejšom cielení reklamy, alebo obsahu, ktorým nás lepšie pripútajú k svojej platforme. Preto aktívne podporujú našu závislosť na ich službách. Navýšia svoj zisk.

Majú v rukách našu komunikáciu i možnosť vypnúť ju. Miliardy používateľov v rôznom stupni závislosti po celej planéte. Všetci, kto majú prístup k tejto technológii (alebo znalosti ako ju ovplyvniť) majú možnosť manipulovať národy a zmeniť dejiny.

To sú témy, ktoré ma trápia. Viem, znie to až ako začiatok zlého sci-fi. Len to nie je sci-fi.