Denník N

Prečo Rusko nie je celok

Prečo Rusko nie je celok, keď každá krajina by celkom mala byť? Prečo je lepšie Rusko rozdeliť na mnohé časti, aby ho človek lepšie pochopil? Lebo ak niekto chce Rusko pochopiť, musí sa naň pozrieť z každej strany. Z dobrej, zlej, neutrálnej.

To, že Rusko nie je celok som si začala všímať počas svojej poslednej návštevy. Blúdiac v labyrintoch moskovských uličiek, historických budov, bezdomovcov, metra a iných krásnych a pomenej krásnych vecí. Keď na jednej ulici z obchodu hrala ruská hymna a z iného obchodu skupina Leningrad, pesničky ktorej sú preplnené nadávkami a ostrou kritikou.

Rusko sa skladá z milión častí. Ale sú aj väčšie celky. Prvou časťou je vláda, sociálny systém a životná úroveň. Politika. Jednoducho všetko, čo je spojené s fungovaním štátu. A to ledva funguje. Je to dosť hanbyhodná časť. Časť, ktorá sa musí zmeniť, aby Rusko mohlo spraviť krok vpred a vyliezť z čiernej diery. Časť, o ktorej sa píše, diskutuje, ktorá je milovaná alebo nenávidená. Ale je to len jedna časť. Nedá sa kvôli nej zrazu súdiť všetko, aj keď sa dá súdiť veľa. Stále však treba prihliadať na iné veci okrem tých, z ktorých je človek buď pyšný alebo rozčulený.

Na druhom mieste sú ruské veľkomestá a ruské malé mesta so svojim nenapodobniteľným rytmom a životným štýlom. Moskva, Peterburg – veď to sú úplne odlišné celky. Rôzne, dobré aj zlé, so svojou históriou, ľudmi a všetkým, čo k tomu patrí. Alebo ruské dediny, kde sa človek cíti minimálne ako v minulom storočí. Príroda na dosah a čistý vzduch, ktorý len tak ľahko v Rusku nenájdete. Celok, ktorý by sa mal od iných oddeliť. Celok, ktorý by bolo dobré chápať osobitne, s nadhľadom, ale aj istou fascináciou. Asi skôr historickou a kultúrnou.

Tretím celkom je ruská kultúra. Áno, ona existuje. Nie sú to len pestré programy na Silvestra, kde  najväčšie ruské hviezdy usilovne oslavujú a ľudia sa na to takisto usilovne dívajú. Sú to knihy, ktoré sa dajú nájsť, divadlá, do ktorých sa dá ísť a filmy, ktoré sa rodia aj keby si ich vyššie spomínaný celok nepraje.

Štvrtým celkom sú ruskí ľudia. Masoví aj nemasoví. Len tak by sa o ruskej duši predsa nerozprávalo. Ľudia sú rôzni a ruskú mentalitu človek bez vodky asi naozaj nepochopí. Ale treba ju chápať, bez ohľadu na iné drobnosti aj globálnosti, ktoré Rusko ponúka.

A inak sa Rusko delí ešte na veľké množstvo malých celkov. A treba ich pochopiť, aby sa ich človek naučil mať rád. Lebo každý môže mať rád ruskú kultúru a nemať rád napríklad ruskú politiku alebo ruské veľkomesta. Každý celok treba dôkladne skúmať, počnúc Červeným námestím a končiac ruským metrom. Lebo aj to sú drobné celky z ktorých sa skladá obrovská krajina. Krajina neobmedzene obmedzených možností, bizarností, ale aj kultúry. A keď sa nad tým všetkým zamyslíme, niekedy je až jedno, kto v danej chvíli úraduje v Kremli a na iných vládnych pôsobiskách. Nemôžeme predsa zmiešať takého Putina a Puškina v jednom pohári. Bohvie, či by bol ten koktajl pitný.

Teraz najčítanejšie