Denník N

7 Chýb, ktoré nás stoja peniaze…

A možno ich robíš aj ty!

Chybovať je ľudské ale chytrý človek sa vraj poučí na chybách tých druhých. Robiť chybné rozhodnutia alebo niekedy aj nerobiť nič a ignorovať chybné rozhodnutia môže spôsobiť väčšie škody, ako by ste si mysleli. Poukážem na niektoré chybičky krásy, ktoré možno robíte aj vy, verím, že vás to nevyvedie z miery lebo vraví sa, čo oči nevidia, to srdce nebolí… a nezabudnite, na nápravu nie je nikdy neskoro.

Chyba č.1: Bežný účet s poplatkami

Možno to poznáte… 3-5-7-8 eur mesačne za vedenie účtu a nie a nie zájsť do tej poondiatej banky a buchnúť si po stole! Existujú banky s účtami bez poplatkov, len ich treba navštíviť. „Na banku som si zvykol(la) a aká je, taká je, nebudem ju meniť. Toľko vybavovačiek, všetko nastavovať odznova, inkasá, trvalé príkazy, posielanie výplat, zapamätať si nové heslo do ebankingu… fúha, už mám hlavu ako melón, len na to pomyslím.“ No budiž, aj to je voľba… 8 eur mesačne, 96 eur ročne, 960 eur desaťročne… Hneď by to pod vianočným stromčekom vyzeralo štedrejšie, či? Lenže lenivosť nadovšetko!

Chyba č.2: Sporenie s neprimerane vysokou cieľovou sumou

„Čo to je v dnešnej dobe 300 000 korún, cieľovku dáme aspoň milión, však keď vyrastie bude chcieť brať úver…!“ Toto si pamätám dodnes, ako k nám prišiel ujo zo sporiteľne, aby nám ochotne predal stavebné sporenie. Lenže nezmienil sa o tom, že cieľovú sumu môžeme neskôr navýšiť… A tiež nespomenul, že cieľová suma = náš poplatok = jeho zisk a čím vyššia CS, tým vyšší poplatok a tým vyšší ujov zisk. Poučili sme sa aj my, a nie je to príjemné a ponúkam vám možnosť poučiť sa na mojej chybe, lebo múdri to tak robia. A keďže ste múdri tak si nastavíte cieľovú sumu primerane vysokú tak, aby ujo od sporiteľne nemal úsmev od ucha k uchu. (Viac o sporení v blogu: TU)

Chyba č.3: Garantované fondy v 2.pilieri

Nie je nič horšie ako zavrieť vtáka do klietky – prípadne mu pristrihnúť krídla. Väčšie riziko vo finančníckom žargóne znamená väčší zisk. A keď vám ostáva do dôchodku viac času ako keď zem 5x obehne okolo slnka, tak si nechajte vtáka polietať. V starobe vám donesie oveľa viac zlatých vajec ako ten, ktorý bude v klietke celý čas. Jednoduchšie povedané: v začiatočných fázach prípravy na dôchodok sa sústreďte najmä na fondy s vyššou kolísavosťou (volatilitou) – akciové a ešte lepšie indexové a až na sklonku produktívneho života volte tie, ktoré sú garantované. (Viac v blogu: TU)

Chyba č.4: Doplnkové dôchodkove sporenie – 3.pilier

Ak niekto deň čo deň nad vami plieska bičom a núti vás robiť tie všakovaké činnosti 8 hodín denne, tak sa nehanbite od neho vziať cukor. Áno vravím o taktike zamestnávateľa štýlom „cukor a bič“. Biču sa nateraz nebudem venovať ale cukor v podobe príspevkov od zamestnávateľa do 3. piliera vás môže potešiť. Zistite, či váš zamestnávateľ doň prispieva, zistite si, akou čiastkou by ste mali prispieť vy, aby zamestnávateľ dal čo najväčšiu kocku cukru a vyberte si vhodné fondy podľa rád v predošlom odseku. Výhodou 3. piliera je aj možnosť zníženia základu dane, pozor iba do výšky príspevkov 180 eur ročne. Viac o 3. pilieri píšem: TU

Chyba č.5: Predražené úvery

Nikto si dobrovoľne nepriloží čepeľ noža k tepne krku, jednoducho si to niekedy situácia vyžaduje, lebo bývať treba dnes, jazdiť autom treba dnes… a akosi už nie je čas sa na to pripraviť. Chybou je nevedieť že nie úrok je tým hlavným merítkom na ostrie čepele noža. To  koľko úžerníkovi, banke alebo nebankovke vrátite vyjadruje ukazovateľ  RPMN. Pozrime sa, čo o RPMN hovorí múdry google: „ RPMN (Ročná percentuálna miera nákladov) je pre spotrebiteľov najdôležitejším indikátorom ceny úveru. Náklady sú v tomto prípade suma, ktorú musí dlžník zaplatiť za požičanú sumu. RPMN teda vyjadruje celkovú úrokovú mieru úveru alebo pôžičky, pretože zohľadňuje nielen úrok ale aj ostatné poplatky súvisiace s úverom.“ Amen!

Chyba č.6: Nesprávne stanovená poistná suma

Na poistení sa nemá zarábať, má vykrývať straty spojené s nepriazňou, ktorú na nás bohovia zaslali. Vykrývať straty neznamená, že si vaši najbližší po smrti kúpia zbrusu nové Bentley ani, že vám od rozkoše zaplatia truhlu z bieleho zlata vykladaného diamantami. Vykrývať straty tiež neznamená, že ak vám Boh blesku spáli váš dom v trhovej cene 100 000 eur tak za to, že ste kedysi za komáčov podpísali s poisťovňou zmluvu dostanete od poisťovne 200 eur (akurát tak na spacáky a stan). Pri vyberaní poistných súm páni používajte tých 16 centimetrov medzi pravým a ľavým uchom, dámy taktiež. Sedliacky rozum vám napovie, že žiť celý život ako kripel bude stáť rodinu oveľa, oveľa, oveľa (všímaš tu gradáciu) viac ako keď vás jednorázovo uložia na večný spánok.

Tiež mať poistený dom o 100 000 hodnote súčasne v dvoch poisťovniach a v oboch na sumu 100 000 eur a myslieť si, že keď vám zhorí, tak vy zaň dostanete od oboch poisťovni spolu 200 000 eur, je troška scestné… Ak by tomu tak bolo, tak nerobím nič iné, len poisťujem vypaľujem, staviam nanovo, poisťujem a vypaľujem…

Chyba č.7: Príprava na starobu cez poistku

Už len pri písaní názvu tohto odseku sa mi mierne pozdvihol tlak. Áno, ľudia to robia, ľudia sa nechcú, nevedia, nemôžu… poučiť, ľudia sú nenapraviteľní! Je to jedna z ciest ako sa pripraviť na starobu o tom nepochybujem ale jednoznačne najtrnistejšia, plná zlých vlkov, čarodejníc, zlých vyberačov poplatkov a áno aj zlodeji, aj tí tam sú… a keďže je táto téma bez pochýb jednou z najčastejších chýb tak o nej píšem obšírnejšie v tomto blogu: TU

Nestačí pevne držať opraty vašej divokej peňaženky a myslieť si, že keď neminiem celú výplatu a keď mi ku koncu mesiaca ostane pár desiatok euro navyše, tak som ekonóm par excellence. Je super, že fľašu nevypijete celú a že vám z nej na konci mesiaca aj čo to ostane ale nebolo by lepšie najprv zaplátať tie diery v nej? Alebo keď už žijete „na sekeru“, tak prečo neotupiť ostrie úroku čo najviac? Peniaze vraj nikoho šťastným nespravili a ak sú aj niekomu zlým pánom tak o to lepším vedia byť sluhom, tak ich nenechajme utekať cez prsty…

Marcel Onufer


Ak Vás zaujal tento článok a radi by ste sa dozvedeli viac detailných informácií o produktoch, ktoré v ňom spomínam, tak som pre Vás realizoval autonómne informatívne prepočty:

Teraz najčítanejšie