Denník N

7 odpovedí: Aký je život v Ľudnatej zemi

,,Ah, Ťing-ťang-ťong! Dávaj si pozor, aby ti tam nezošikmeli oči, haha!“ alebo Na čo sú ľudia najviac zvedaví, keď im poviem, že študujem v Šanghaji.

1. Naozaj ješ všetko paličkami?

Áno. Až na západné jedlo. Neviem si totiž nabrať pizzu paličkami. Inak je to skvelé a baví ma to viac ako príbor. Nie každý je z toho ale taký nadšený ako ja, môj spolužiak si neobratne ľavou rukou namotáva rezance a rozčuľuje sa Ako je možné, že niekde ešte stále jedia dvomi kúskami dreva?!  Ja rezance veľmi nejem, takže som safe.  Napriek tomu ako vznešene to znie, jesť bambusovými paličkami, v skutočnosti majú veľký dopad na životné prostredie. Čína v 2013 vyprodukovala 80 miliárd(!) jednorazových paličiek.

2. Takže… ješ ryžu každý deň?

Nie. Pre tých, ktorí si myslia, že čínska kuchyňa pozostáva hlavne z ryže, sú na omyle. Čosi, srandujem, všetci máte pravdu, jedia tu hlavne ryžu. Aj minule, keď som konečne našla zemiaky s mäsom, vysvitlo, že sú to zemiaky s mäsom a ryžou. Ale takisto majú radi rezance a rôzne pochúťky, ktoré majú najbližšie k našim knedličkám a pirôžkom. Snažím sa to pravidelne obmieňať.

Mliečko a muffin. Na nezaplatenie.

3. Je čínština hrozne ťažká?

Je ťažká. Ťažšia ako európske jazyky. Funguje úplne inak, takmer záhadným spôsobom, všetko je to o pocite. Znakov existuje príšerne veľa (tisícky) a výslovnosť je ešte ťažšia, pretože kým v latinke dokážem prečítať akékoľvek slovo (lebo ho proste vidím), v čínštine nemám poňatia ako sa ten neznámy znak číta, kým si ho nevyhľadám v slovníku.

4. Jedia tam psy?

Oh, nie. Aspoň teda nie sú na dennom menu v reštauráciách a z mojich konverzácií s Číňanmi, oni sami to nepokladajú za bežné. Určite ale existujú  miesta, kde ich pripravujú. Oveľa častejšia a obľúbenejšia je chobotnica, krab (Šanghajská špecialita), kalamár, alebo bravčové a hovädzie.

Stirred fried rice with seafood.

5. Vieš rozoznať Číňanov?

Viem, pokiaľ ich poznám. Áno, trochu sa podobajú, ale to asi preto, lebo my máme vycvičené oko na iný druh čŕt, vďaka ktorým dokážeme rozpoznať človeka v stotine sekundy. Takisto neviem na prvý pohľad úplne rozoznať Kórejcov, Japoncov a Číňanov. Myslela som si, že viem, ale potom mi jeden určite Číňan povedal že je Kórejec a na sto percent Japonec povedal že je Číňan, a odvtedy si už veľmi neverím. Možno je to tým Šanghajom a v Tokiu a Soule sú rozdiely oveľa očividnejšie.

6. Ako je to so smogom?

Nie také zlé ale v Pekingu. Existuje veľa appiek, ktoré mi povedia, či si mám zobrať masku alebo nie. Niekedy je to horšie a niekedy lepšie, meteosenzitívni môžu smog cítiť viac. Takže vždy, keď som unavená, hovorím si, že to musí byť jedine smogom.

Západ slnka cez smog v Yangzhou.

7. Aký veľký je Šanghaj?

Veľký. Najväčší. Na svete. Má 16 metro liniek. Milióny obyvateľov. A HDP zodpovedajúce Filipínam.

 

Vďaka všetkým mojim zvedavým priateľom. :)

Teraz najčítanejšie