Denník N

Divoké severské krásky

Severské európske krajiny sú pre cestovateľov stále veľmi príťažlivé destinácie. Fotogenická príroda, divokosť, autenticita. Skrátka, na týchto destináciách je niečo magické. Nízkorozpočtového cestovateľa možno trochu schladí nielen klíma, ale aj ceny, no tie dychberúce výhľady a príroda budú stáť za to.

Island sa drží na popredných priečkach, čo sa týka obľúbenosti v rámci severu. Či už pre neskutočnú prírodu, polárnu žiaru, za ktorou sa mnohí vydávajú alebo noci, kedy slnko takmer nezapadne, Island je skrátka v kurze. Chcete pozorovať veľryby, vidieť islandské divoké kone či rozkošného Papuchalka – vtáčika, ktorého Islanďania považujú za svoj symbol? Island má v ponuke nielen pestrú faunu, ale aj flóru. Potvrdzujú to aj manželia Hromníkoví, ktorí sa na tento ostrov pravidelne vracajú. Počas jarného turné festivalu Cestou necestou si tak budete môcť vypočuť ich vlastné príbehy a skúsenosti s cestovaním po tomto ostrove, ako aj si prísť po rady, tipy a odporúčania, čo všetko treba na Islande vidieť a zažiť. Ich druhá prednáška počas festivalu, bude rozprávanie o Nórsku, fjordoch, o love na polárnu žiaru nad Lofotami či o ceste k najsevernejšiemu výbežku európskeho kontinentu.

Tým sa ponuka prednášok zo súdka severských krajín nekončí. O Islande bude rozprávať aj talentovaný Patrik Paulínyi, ktorý zo svojich ciest robí neskutočné fotky a videá. Okrem Islandu sa s ním budete môcť preniesť aj na menej turisticky známe Faerské ostrovy, ktoré oficiálne spadajú pod Dánsko a na mape ich treba hľadať medzi Škótskom a Islandom. Faerské ostrovy, to je panenská príroda, krásne dedinky a fotogenické miesta. Čo sa tam oplatí vidieť, aké počasie vás privíta a kedy je na návštevu najvhodnejšia doba? To všetko vám Patrik porozpráva.

Príďte si vypočuť zaujímavé historky z ciest našich prednášajúcich a načerpať inšpiráciu na tú vašu severskú výpravu!

Už 10.-12. marca v DK Ružinov. Celý program festivalu nájdete na festivalovom webe, facebooku či v praktickom letáku.

Text: Hana Hájovská

Fotografie: Janka a Roman Hromníkoví, Patrik Paulínyi

Teraz najčítanejšie

Cestou Necestou

Inšpirujeme ľudí cestovať na všetky svetové strany a spoznávať nepoznané. Organizujeme viac ako 50 cestovateľských podujatí vo viac ako 15 mestách Slovenska. Prostredníctvom Expedičného fondu podporujeme cestovateľské expedície. Chceš sa inšpirovať, prezentovať alebo plánuješ dobrodružnú expedíciu? Viac na: www.cestounecestou.sk