Denník N

Nemáte peniaze na zaplatenie daní? Riešenie existuje.

Zaplatiť dane za minulý rok treba do konca marca. Ostávajú na to dva týždne. Čo však robiť vtedy, ak na účte nemáte dosť peňazí? Ak dane nezaplatíte, začne vám daňový úrad posielať nepríjemné listy o exekúcii a pokutách. Ak si na dane požičiate v banke, počítajte s bankovými poplatkami a úrokmi. Máte však aj inú možnosť.

 

Ak v nasledujúcich troch mesiacov viete nasporiť dostatočnú hotovosť na zaplatenie dane, riešením vašej situácie je odloženie daňového priznania.

Čo to znamená?

Odloženie daňového priznania (odborne označované ako predĺženie lehoty na podanie daňového priznania) je legálna možnosť ako zaplatiť dane nie teraz v marci ale až koncom júna. Túto možnosť majú všetci, či už bežní občania, živnostníci, ale aj eseročky či akciovky. Výhodou je, že počas tejto trojmesačnej doby vás daňový úrad nebude nahánať nepríjemnými listami. Zároveň nikomu neplatíte žiadne úroky.

Čo treba spraviť?

Stačí k tomu jednoduchá vec. Musíte o tom poslať daňovému úradu list. V liste na začiatok napíšte, kto ste. Ak ste občan, uvádzate svoje meno, priezvisko, rodné číslo a trvalý pobyt. Ak ste živnostník, dopíšte aj vaše DIČ. Eseročky a akciovky uvádzajú svoj názov, sídlo a DIČ. Ďalej daniarom v liste oznámte, že si predlžujete lehotu na podanie daňového priznania. Musíte uviesť, že ide o priznanie za rok 2016 a že si lehotu predlžujete do 30. júna 2017. Ak chcete, aby váš list vyzeral profesionálne, môžete ešte spomenúť, že je to v súlade s § 49, ods. 3, písm. a) zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v platnom znení. Odkaz na zákon však nie je potrebný. Na záver list jednoducho podpíšte.

Čo ten list znamená pre vás a čo pre daniarov?

Ak váš list pošlete daňovému úradu teraz do konca marca, máte vyhrané. Získali ste dodatočné tri mesiace na na zaplatenie dane. Daniari musia jednoducho akceptovať, že dane zaplatíte až v júni. Čo sa týka daňového priznania, tak to môžete kľudne podať kedykoľvek v čase medzi marcom až júnom.

Na záver už iba upozornenie. List o predĺžení lehoty musíte odoslať ešte tento mesiac. Ak to do konca marca nestihnete, júnový termín na zaplatenie dane vám daňový úrad nebude akceptovať.

 

Teraz najčítanejšie

Marcela Bošková

Daňová poradkyňa v spoločnosti A&T solutions. Píšem o témach, ktoré sa ma profesne týkajú. Tu, na blogoch denníka N, v trochu odľahčenej forme. Odborne na blogu mojej firmy. Zároveň sa moje príspevky objavujú aj v Hospodárskych novinách, pre ktoré píšem ako externý daňový expert.