Denník N

„Za komunistov bolo lepšie,“ jeden nič nemeniaci pohľad mladého človeka na túto vetu

 V strednej Európe je medzi ľuďmi značne viditeľná únava z toho, čo prišlo po novembri 89. (Zvlášť ak žijete na Kysuciach). Nie u každého, no hovoríme o dosť veľkej časti obyvateľstva. Niet sa im čo čudovať.

Úplne na rovinu, je jasné, že nemám osobné skúsenosti zo života za socializmu (iba z Ficových sociálnych istôt), no všetci okolo mňa áno a ich časté rozprávanie o úžasnom cestovaní a nakupovaní za pár halierov, korún, mi umožnilo si vytvoriť ako taký obraz.

Kedysi dal štát mladým byt a každý mal prácu, neviem teda s určitosťou, či to tak vždy a všade bolo, ale z toho čo kritici demokracie hovoria, verím, že tomu tak bolo.

Z toho, čo počúvam, bolo to pre bežného človeka ako z rozprávky. Štát sa o vás postaral. Štát riadil úplne všetko. (Zrejme aj to, čo môžete počúvať na svojej platni doma, čo môžete čítať, čo môžete hovoriť…)

V demokracii je úloha štátu už celkom iná. Necitujem žiadnu poučku z knihy, ale z toho, čo si sám vo svete i doma už dlhšie všímam. Demokratický štát má na rozdiel od socialistického viac dohliadať ako riadiť. Či všetko ide v súlade s ústavou, či sa niekomu neberú jeho práva… a podobne. Štát nedáva ľuďom istoty, ale slobodu.

Keď sa človek z jedného štátu, ktorý by chcel všetko riadiť, prehupne do druhého, ktorý by mal už len skôr dohliadať, nastanú komplikácie.

Starajte sa o hocijaké zviera od malička, zabezpečte mu potravu, spravte obydlie, držte v klietke a potom ho pustite na slobodu, nech sa o seba postará.

S vypustením prišli nové zodpovednosti a možnosti, na ktoré nie je dostatočne pripravené a ktoré ani nepozná.

Nemôžeme mu vyčítať, že v klietke mu bolo lepšie, že nevie, čo teraz a chce ísť naspäť.

O nepripravenosti na demokraciu ma presvedčilo aj švajčiarske referendum o prisťahovalcoch. Tí veru z klietky čerstvo nevyšli, ale pohybujú sa na slobode už pekne dlho.

Nie sme o nič hlúpejší ako Švajčiari, len z tej klietky nás vypustili neskôr a stále nám ju niekto núka ako bezpečnú istotu.

Na Slovensku s úspechom.

Teraz najčítanejšie