Denník N

Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko 1488

19. marca uverejnila Kotlebova Ľudová strana Naše Slovensko na svojej stránke článok s názvom „14. marec – Deň slovenskej štátnosti sme oslávili veľkolepým podujatím spojeným s charitatívnou zbierkou.“ V článku o podujatí, ktoré pripravila pre svojich priaznivcov pochválila „doposiaľ jediného skutočného slovenského prezidenta ThDr. Jozefa Tisa,“ za ktorého sa konala omša v kostole svätej Alžbety a informovala o galavečere, ktorého sa zúčastnilo takmer 400 pozvaných hostí z domova aj zahraničia.

Oslavovať 14. marec, keď z vôle Adolfa Hitlera a na základe jeho diktátu vznikla vojnová Slovenská republika, je samo o sebe svedectvom o ideologickom pozadí Kotlebovej strany, ako aj všetkých, ktorí sa podujatia zúčastnili.

ns-spsp

No stačí sa pozrieť na znak Kotlebovej súčasnej strany, či znak Kotlebovej Slovenskej pospolitosti a aj nezainteresovanému musí byť jasné odkiaľ vietor fúka.

hg-spoj

Tým, ktorí sa oslavy zúčastnili, očividne nevadí, že vojnová Slovenská republika ochotne poslala na smrť  70 000 vlastných občanov, ktorí sa „previnili“ svojim pôvodom či náboženstvom a za každého Hitlerovej Tretej ríši zaplatila 500 ríšskych mariek.

transport-spojdeti-spauschwitz-sp

O tom, ako sa Kotleba a jeho strana pozerajú  na deportácie a holokaust, si môžeme urobiť názor na základe jeho prejavu zo 14. marca 2009 v Bratislave, kde povedal: „V prvom rade si musíme samozrejme zobrať do srdca výčitky, ktoré nám tu všetci rozprávajú o riešení židovskej otázky, o prenasledovaní židovských občanov a tak ďalej. Na toto však môžeme povedať iba jedno: my sme slovenskej národnosti, nie národnosti židovskej, a preto nás židovská otázka ako taká nezaujíma!“ Potlesk a súhlasné výkrikyÁno.“

14-3-2009

Účastníkom podujatia zrejme nevadí ani to, že vojnová Slovenská republika spolu s Hitlerom napadla Poľsko, zúčastnila sa vojnového ťaženia proti ZSSR a vyhlásila vojnu USA aj Veľkej Británii.

rd-spoj

Vadiť by to však malo tým, ktorí sa hlásia k myšlienkam akejsi slovanskej jednoty a pestujú vzťahy napríklad s nacionalistami z Poľska. A vadiť by to malo aj predsedovi ĽSNS, Mariánovi Kotlebovi, ktorý počas výročia SNP a na počesť príchodu Putinovho komparzu tzv. Nočných vlkov, vyvesil v roku 2016 na úrade Banskobystrického samosprávneho kraja, ruské zástavy.

polrus-spMedzi účastníkmi oslavy nechýbal gréckokatolícky kňaz, redemptorista Miroslav Čajka, alias „otec Eirene“ ktorý je známym verejným podporovateľom Kotlebovej strany. Ten podľa spomínaného článku viedol aj spoločnú modlitbu. Spomenul si v nej tento kňaz aj na obete štátu, ktorého oslavy sa zúčastnil?

cajka-spoj

cajka-osl-14-3-17Členom, funkcionárom a pozvaným hosťom zahral Jaroslav Pagáč, ktorý si hovorí Reborn. Článok ho uvádzal takto: „Galavečer spestril kultúrnym vystúpením aj pronárodný spevák Reborn so svojimi baladickými a precítenými piesňami.“ Fotografie nám pomôžu priblížiť „baladické“ pozadie Jaroslava Pagáča.

reborn-sp

pagac-spĎalšieho účinkujúceho uviedli takto: „Na podujatí takisto vystúpil aj spevák Ondrej Ďurica, ktorý je právom považovaný za najvýraznejšieho speváka našej vlasteneckej hudobnej scény.“ Ďurica je bývalý frontman neonacisteckej kapely „Biely odpor.“ Na fotografiách ho môžeme vidieť s členmi akčnej skupiny VZDOR Kysuce, ktorej lídrom bol obdivovateľ Adolfa Hitlera a popierač holokaustu, Marián Magát, ako aj s Mariánom Kotlebom, bývalým vodcom Slovenskej Pospolitosti a predsedom strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko.

durica-spoj

Čo však zaujalo najviac, bola táto informácia: „V rámci programu bol trom mnohodetným rodinám odovzdaný finančný dar, na ktorý sa v rámci charitatívnej zbierky poskladali poslanci, poslaneckí asistenti a krajskí a okresní predsedovia ĽS Naše Slovensko. Celkovo sme týmto rodinám odovzdali pomoc vo výške takmer 4500 eur.“ Aby sme boli presní, išlo celkove o sumu 4464 eur, rozdelenú na tri časti po 1488 eur. Hoci to Kotlebova strana nepochybne poprie, išlo evidentne o zámer, provokáciu a otvorenú demonštráciu názorov a hodnôt, ku ktorým sa táto strana hlási. Číslo 1488, priam bijúce do očí na každom šeku so znakom Kotlebovej strany, zďaleka nie je také nevinné, ako na prvý pohľad vyzerá. Obdarované rodiny o symbolike tohoto čísla nemuseli nič vedieť, o to je odpornejšie ich zneužitie. Najmä ak je známe, že nacisti postihnutých likvidovali. Tentoraz ide naviac nielen o lacnú stranícku reklamu, ale aj o zákerné šírenie neonacistickej propagandy.

Číslo 1488 je totiž notoricky známou šifrou používanou neonacistami na celom svete aj v podobe 14/88, kde číslo 14 znamená tzv. 14 slov amerického neonacistického teroristu Davida Lanea, odsúdeného na doživotie: „We must secure the existence of our people and a future for white children. Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť pre naše biele deti.“ Táto veta sa stala heslom a bojovým pokrikom hnutia White power, ktoré hlása nadradenosť bielej rasy. Číslo 88 je šifrou pre v poradí ôsme písmeno v abecede a skratka HH znamená „Heil Hitler!

14-slov-sp1488-spPo odpornom antisemitskom a rasistickom statuse poslanca Stanislava Mizíka, či Mazurekových statusoch, ktoré svojim obsahom doslovne napĺňajú definíciu fašizmu, tu máme ďalší pokusný balónik strany, ktorá evidentne testuje kam môže zájsť v snahe udržať si voličov z radikálnej neonacistickej scény. Zostáva dúfať, že to neujde pozornosti príslušných orgánov.

10-1-p 2-fasizmus5-fasisticky-narativ7-mazurek8-3-17

Poznámka č. 1 – evanjelici popreli účasť a žiadajú opravu

Súčasťou textu, ktorý zverejnila stránka Kotleba – ĽSNS, je aj táto informácia: „Medzi vlastenecky zmýšľajúcimi Slovákmi nechýbali ani zástupcovia akademickej a kultúrnej obce, predstavitelia katolíckej a evanjelickej cirkvi, ale aj hostia zo zahraničia.“ Podľa odpovede tlačovej tajomníčky Generálneho biskupského úradu Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania, PhDr. Edity Škodovej, podujatia sa nezúčastnil žiadny predstaviteľ evanjelickej cirkvi a ĽSNS bola požiadaná o vymazanie tejto zavádzajúcej informácie. V rovnakom duchu sa vyjadril miestny evanjelický farár Daniel Koštiaľ.

skodova

21-3-17

Poznámka č. 2 – cynizmus ĽSNS a sumy 777 € a 2028 €

S neobyčajným cynizmom na zmienky v tlači zareagoval podpredseda ĽSNS pre propagáciu, Ing. Milan Uhrík, PhD a nitriansky krajský predseda, Bc. Ján Kecskés.

20-3-17-a20-3-17

Priateľ Ľuboš sa zamyslel nad zvláštne nezaokrúhlenými sumami darovanými v minulosti a zdá sa, že strana Kotleba – ĽSNS s nami túto odpornú hru nehrá prvýkrát. Iba si to doposiaľ nikto nevšimol. Alebo dokáže niekto rozumne vysvetliť prečo niekto daruje sumu 777, alebo 2028 eur?

7772028

Poznámka č. 3 – nič nové pod slnkom

Používanie neonacistickej symboliky nie je ničím novým ani  v prípade Mariána Kotlebu. V obchode s veľavravným názvom „KKK“, ktorý ponúkal oblečenie značiek, ktoré majú v obľube neonacisti, sa táto symbolika využívala už v minulosti, keď ho vlastnil Kotlebov brat Marek. Nákup za 8818 Sk, akcia 1488 či zľava pre členov SP a mestských policajtov z Banskej Bystrice 8,8 %. Donedávna predajňu KKK vlastnil Marián Kotleba.
kkkkotlebova-firma-kkk-akcia-pre-policajtov

Peter Getting, z archívu ktorého pochádza fotografia informujúca o zľavách a akciách v obchode KKK, k tomu uvádza:

„Vidím ten rozruch okolo 1488, nečakal som, že to bude vôbec niekoho trápiť, keďže celé roky naše zodpovedné orgány, polícia, prokuratúra, súdy, tajná služba, o politikoch ani nehovoriac, tu nechávajú beztrestne fungovať neonacistov a dnešný stav je (aj) výsledkom ich lajdáctva, šlendriánstva, neschopnosti – vďaka tomu títo mohli vyliezť z kanála a otravovať spoločnosť. Ved otvorenú symboliku ukazujú roky neonacisti vrátane Kotlebu. Ale keď teda vidím, že naraz si „všimla“ vec bystrozraká prokuratúra, pripájam foto z môjho archívu. Je to firma Kotlebovho brata ponúkajúca neonacistickú módu. Tam jasne vidieť, že používanie úplne rovnakej symboliky robili dávno v minulosti. Nie je to celé tragikomédia?“

Poznámka č. 4 – zo stránky podpredsedu ĽSNS Milana Uhríka

Reálne názory priaznivcov Kotlebovej strany na telesne postihnutých odrážajú komentáre pod Uhríkovým statusom. Myslíte, že parazitovanie na dobročinnosti a propagandistické rozdávanie šekov postihnutým zo strany ĽSNS to vyváži?

6-9-16arv-6-9-16vc-6-9-16pk-6-9-16

 

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.