Denník N

Neplatič poistného ako neplatič – či reumatik alebo morfinista

Zlý čapík.
Zlý čapík.

Televízia Ta3 zľahka zbulvarizovala slobodné rozhodnutie v medziach zákona jednej z poisťovní na voľnom trhu.

Ach jo! Ach jo! Hneď vznikli desiatky hlubokých nedorozumění!

 

Zdravotná poisťovňa Union nebude od apríla uhrádzať liečbu závislým ľuďom, ktorí jej dlžia na poistnom. Nejde pritom o novinku. Poisťovne tak môžu urobiť na základe zákona už niekoľko rokov. Stačí však, aby dlžník prejavil záujem svoje záväzky splácať a bude mať nárok na neodkladnú liečbu.

Zdroj: Union nepreplatí liečbu ľuďom so závislosťou, ktorí jej dlžia na poistnom | Televízia TA3

Najprv to hlavné a základné, ktoré platí pre reumatika rovnako ako pre morfinistu.

Základné a hlavné – podľa zákona môže poisťovňa vyžadovať priamu platbu za lieky a výkony, ak je občan v omeškamí s platením poistenia. Netýka sa to riešenia akútnych, neodkladných ošetrení. Akútnu a neodkladnú starostlivosť lekár musí poskytnúť a poisťovňa ju musí preplatiť vždy.

Nenecháme nikoho umrieť, ale tak trochu ako spoločnosť chceme, aby sa ľudia o svoje povinnosti starali.

A teraz tie nedorozumenia:

Nikdy nikto nesmie umrieť

Nikdy nie je možné, aby poisťovňa odoprela preplatiť neodkladnú starostlivosť. (TA3 to tvrdí: „Stačí však, aby dlžník prejavil záujem svoje záväzky splácať a bude mať nárok na neodkladnú liečbu.“) Drogovo závislý v stave akútnej intoxikácie či akútneho absťáku je vždy v ohrození života. Plus kadejaké sekundárne zlyhania organizmu nie sú výnimkou. Takže neušetria nič. (+ keďže sa platí prevažne kadejakými paušálami, nemocnice si úhradu spláchnu v týchto paušáloch)

Povinný účet samožer

Zdravotné poistenie je povinným poistením a problémy s platením majú z princípu len a len sociálne slabší občania.  A títo by mali byť zachytení v systéme sociálnej siete.  Je zlyhaním nášho sociálneho systému, keď sa človek na úrovni závislého bezdomovca stane neplatičom a dlžníkom povinného zdravotného poistenia.

Sociálny, opakujem – sociálny systém štátu -musí pokryť u týchto ľudí platbu za poistné a je úlohou poisťovne, aby sa o svoje pohľadávky trochu viac starala, ako len zaradením na nejaký zoznam. (A delegovaním vymáhania pohľadávok na lekárov a lekárnikov.)

Navyše je tu jeden etický aspekt – povinné poistenie znamená, že ide o účet samožer. Drogovo závislý nemusí byť z princípu závislosti schopný chápať elementárne súvislosti fungovania spoločnosti. Je pravdepodobne eticky sporné, keď proti nemu stojí exekútorská mašinéria.

Je tu jedna skupina, ktorá vypadáva zo sociálnej siete – keď nebúšite osobne do sociálky, tak spadnete do kategórie, kde za vás už nemá kto to poistenie platiť. A keďže ste narkoman, tak z princípu choroby netušíte kde je sever, nie to, že máte nejaké možnosti dosiahnuť na nejakú dávku v tom našom komplikovanom debilnom systéme.

Ale súčasne ste „povinne poistený“. Takže je na vás osobne, aby ste každý mesiac platili za seba 61,81€. (hodnota na tento rok – je to 14% z 50% priemernej!!! mzdy) A keďže sa národnému hospodárstvu darí a ministrom práce je „odborník“, nikto si nevšimol, že je to už brutálna pálka. A každý mesiac.

Nestaráme sa a dobehne nás to

Jediné, na čom  poisťovne ušetria, je vyradenie drogovo závislého, z pravidelnej starostlivosti. Najčastejšie sa jedná o „substitučnú terapiu“. Pacient si dochádza pre dávku bezpečného narkotika podanú pod kontrolou lekára.  Úhrada poisťovne týchto prípravkov je… …áno, nula euro. (V prípade liečby závislosti od alkoholu 13-50€ t.j. cca 50% ich ceny za mesačnú dávku priamych podporných liekov.)

Plus vyradenie s dlhodobej liečby sekundárnych komplikácii (kožných, ORL a podobne). Každá neliečená chronická choroba sa raz môže premeniť na akútnu, život ohrozujúcu.

Je len a len na schopnosti odborníkov v tej-ktorej poisťovni, zvážiť riziká a zisky. Na voľnom trhu zdravotných poisťovní si každá,  v medziach zákona, môže tvoriť svoju zdravotnú politiku pre svojich klientov.

Smrť rieši každý problém

Ak poistenec umrie, prestáva byť spotrebiteľom zdravotnej starostlivosti. Áno, aj takýto absurdný a debilný dôvod niekoho môže napadnúť ako vysvetlenie. Tak tu rovno napíšem, že je to ako dôvod hovadina. Poisťovňa nič nezíska – poisťovne medzi sebou prerozdeľujú vybraté peniaze, aby ani jedna nedoplácala na to, že má „drahých“ poistencov.

Dlhy na poistnom väčšinou umrú s poistencom. Pozostalí môžu odmietnuť dedičstvo kompletne. Ak pozostáva len z dlhov, tak to samozrejme urobia. Takže to aj tak nemá kto zaplatiť.

Súd nariadi úhradu

V prípade súdom nariadenej liečby je to proste nariadená liečba v plnej úhrade poisťovne a tá sa môže aj na hlavu postaviť.

Čítanie s porozumením je najväčší problém

Rozhodne sa nejedná o to, že by poisťovne prestali hradiť liečbu drogovej závislosti. Aj také názory som už zazrel na internete. Dokonca u profesí, kde sa chápanie textu a kontextu a znalosť zákonov očakáva.

Len a len v bode 3 poisťovňa trošička ušetrí aj to len na nepriamej terapii. Výkon lekára aj tak uhradí v kadejakých paušáloch.

Solidárny znamená zodpovednosť za iných

Zdravotné poistenie je solidárnym zdravotným poistením, závislosť je choroba.

Ak tolerujeme ako spoločnosť voľný prístup k niektorým drogám (alkohol, nikotín, automaty…), tak súčasťou tejto tolerancie musí byť aj ochota a schopnosť starať sa o ľudí v chorobe  (v závislosti) a znášať solidárne jej náklady.

Jediná chyba je vo vzťahoch medzi zdravotným a sociálnym poistením. V reforme ozdravenia zdravotníctva, ktorú v tíme SaS pre zdravotníctvo pripravujeme, na opravy tohoto vzťahu už pamätáme.

Pod čiarou: Tento článok neobsahuje žiadne hodnotenie kroku poisťovne Union – liberálny princíp hovorí, že je to slobodné rozhodnutie v medziach zákona. Ani hodnotenie postoja k drogovej problematike – to je úplne iná téma. Článok obsahuje len a len vyvracanie kadejakých mýtov a legiend, ktoré v správach občas zaznievajú.

Autor je členom zdravotníckeho tímu SaS. 

Viac jeho politických textov na jeho politickom webe www.politik.pilnik.sk. Ak chcete sledovať aj ďalšie jeho politické vyjadrenia, staňte sa fanúšikom jeho facebookovej stránky.



Teraz najčítanejšie