Denník N

Festival Cestou necestou v marci a apríli v 8 mestách na Slovensku

Tomáš Vilček - okolo sveta
Tomáš Vilček – okolo sveta

Najväčší putovný cestovateľský festival Cestou necestou vyráža z domovskej Bratislavy opäť na turné po celom Slovensku. Do ôsmich miest v rôznych regiónoch prináša inšpiratívne prezentácie cestovateľov a dobrodruhov.

 

V každom z miest sa predstaví Tomáš Vilček. Vášnivému cestovateľovi nestačila jediná zahraničná cesta a tak sa rozhodol postupne si cesty namiesto návratu domov predlžovať, až z toho vznikla cesta okolo celého sveta. Tomáš tak objavil odlišné kultúry národov na všetkých kontinentoch. Jeho fotografie a zaujímavé príbehy z ročnej cesty po svete uvidíte na festivale. Na webe prinášame aj rozhovor s ním. Zmenila takáto cesta mladého človeka a jeho vnímanie života?

marec_turne_plagat-medium

Maroš Matoušek je ďalším z prezentujúcich, ktorí navštívili množstvo zaujímavých a exotických destinácií. Pre divákov v slovenských regiónoch si vybral ázijské rozprávanie. Precestujeme s ním Srí Lanku aj Vietnam. Obe tieto krajiny sú považované za top destinácie na rok 2017. Veríme, že Marošove prezentácie vás inšpirujú a možno sa sem vyberiete aj vy. Krásnymi fotografiami nám Maroš poodhalí aj japonskú kultúru, ktorú vníma ako inú planétu. Nahliadneme do histórie, kultúry, umenia aj do prírodného bohatstva krajiny vychádzajúceho slnka.

Hlavný organizátor a zakladateľ občianskeho združenia Cestou necestou Michal Knitl si pre vás pripravil prezentáciu o 600-kilometrovej túre v Kirgizsku. Nádhernú krajinu majestátnych hôr a skromných ľudí prešiel peši, býval s miestnymi v jurtách a ochutnal aj kumys, nápoj z kobylieho mlieka. Takýto spôsob života poznáme aj z Mongolska. Sem sa vybral Juraj Vavro s rodinou, ale nebol zvedavý na kone. Jeho vášňou je rybárčenie. O svojej výprave natočili film, ktorý je zaujímavý nielen pre rybárov.

Etiópia je východoafrická hrdá krajina, ktorá nikdy nebola kolonizovaná. Korene tu má kresťanstvo, pastier kôz tu objavil kávu a archeológovia tu našli jedného z najstarších ľudí – australopiteka Lucy, v amharčine nazývanú Dinkinesh. O svojej obľúbenej krajine nám porozpráva spoluzakladateľ CK Victory Travel Peter Koutný.

Petr Koutný - Etiópia
Petr Koutný – Etiópia

Za mužskými cestovateľmi nezaostávajú ani odvážne dievčatá. Lucia Kada miluje slovenský folklór a pomáha v africkej Ugande. Čo vznikne spojením týchto dvoch záľub? Černoškovia, ktorí krepčia… Petra Koláčková sa vybrala sama, „blonďavo a spontánne“ do Južnej Ameriky. Nádherne farebnými fotkami ním priblíži Argentínu a Čile. Do chladných oblastí našej planéty nás zavedie Veronika Sivová, ktorá navštívila nórske súostrovie Svalbard s najsevernejším mestom sveta. Až trinásť krajín precestovala za 31 mesiacov Lenka Vantuchová, ktorá nás vezme na svoju cestu na kraj sveta.

Lenka Vantuchová - Moja cesta
Lenka Vantuchová – Moja cesta

Dôkazom, že cestovanie spája ľudí, sú aj naše manželské dvojice a ich svadobné cesty. Zuzana a Martin Remišovci naštartovali svoje verné auto Bronco. Odtrhli sa na pol roka, zdolali Mongolsko a uviazli na Sibíri. Evit a Janči Mazancovci cestujú na bicykli. Počas svojej svadobnej cesty prešli celou Amerikou na dvoch kolesách. Cestovať neprestali ani po narodení synčeka Janíčka. Keď mal 13 mesiacov, trojica nasadla na tandemový bicykel s vozíkom pre dieťa a došla až po Alpy.

Program jednotlivých miest nájdete na webe či Facebooku. Stretneme sa 26. 3. v Liptovskom Mikuláši, 27. – 28. 3. v Košiciach, 29. 3. v Poprade, 30. 3. v Banskej Bystrici, 31. 3. v Žiline, 1. 4. v Martine, 2. 4. v Trenčíne3. 4. v Prievidzi.

23. marca 2017, Martina Jarolínová a OZ Cestou necestou

Teraz najčítanejšie

Cestou Necestou

Inšpirujeme ľudí cestovať na všetky svetové strany a spoznávať nepoznané. Organizujeme viac ako 50 cestovateľských podujatí vo viac ako 15 mestách Slovenska. Prostredníctvom Expedičného fondu podporujeme cestovateľské expedície. Chceš sa inšpirovať, prezentovať alebo plánuješ dobrodružnú expedíciu? Viac na: www.cestounecestou.sk