Denník N

Knižné tipy: Aj malá kniha dokáže veľké veci

Útle knihy od domácich autorov, ktorí si zaslúžia vašu pozornosť.

„Láska je preto také obľúbené slovo, lebo každý si pod ním môže predstaviť, čo chce- jeden tým myslí splynutie tiel a iný zasa splynutie duší. Sklamaný býva častejšie ten druhý.“ Píše vo svojej najnovšej knihe Letmý sneh Pavel Vilikovský.

Je to  malá knižka, ale zaslúži si veľkú pozornosť. Príbeh je vlastne celkom obyčajný, no napísaný neobyčajne. A plný myšlienok, pri ktorých sa treba zastaviť, podčiarknuť, vrátiť sa k nim, prečítať znova, zamyslieť sa. Napríklad tu je ďalšia z definícií lásky, ktoré sa nachádzajú v knihe:

„Láska je, keď niekto odchádza a ty máš pocit, že by si mu chcel niečo povedať. Cítiš, že je to čosi dôležité a naliehavé, hoci to navonok nemusí tak vyzerať, ale za svet si na to nevieš spomenúť, alebo si v časovej tiesni nevieš napochytre vybrať z nepreberného množstva nikdy nevysloveného.“

vilikovsky

Knihu si môžete kúpiť tu: http://bit.ly/1u3Yvxi

Tomáš Varga je zaujímavý zjav na našej literárnej scéne.  Počas svojho krátkeho života vystriedal rôzne povolania:  pôsobil v školskom rádiu, hral na fujare v rockovej kapele, neskôr vyštudoval sociálnu prácu, pracoval ako robotník, esbéeskár, terénny sociálny pracovník, hotelový animátor, outdoorový inštruktor, družinár na základnej škole, asistent fakíra na Rodose či opatrovateľ v anglickom starobinci. Za svoj debut Grázel bol hneď nominovaný na Anasoft Literu a v rámci nej s veľkým náskokom získal Cenu čitateľov denníka SME.

Jeho životopis je zaujímavý, no rovnako zaujímavá je aj jeho prvá kniha. Novela Grázel je o vzťahu otca a syna. Je útla, ľahko čitateľná, vtipná a plná vulgarizmov, ktoré však textu svedčia. V príbehu dospievajúceho Džimiho sa totiž stretávajú prostitútky, mafiáni, zlodeji. A (nielen) ich jazyk je predsa taký.

varga

Knihu si môžete kúpiť tu: http://bit.ly/1s8VBGT

Šura. Ďalší krátky názov a ďalšia útla kniha, tentoraz poviedková. Šuru napísala Katarína Vargová a poviedky sú inšpirované jej vlastným životom. Sú najmä o vzťahoch, no nehľadajte tam banálne texty. Katka píše zaujímavo, text je vyzretý a štylistiku by sa od nej mohli učiť i skúsenejší slovenskí autori. Jej príbehy majú v sebe zvláštnu atmosféru, máte pocit, že ste niekedy niečo podobné zažili a že to Katka napísala za vás. Šura je krásna. Obalom aj obsahom.

„Mama sa  celé týždne strhávala na zvonenie telefónu. Len čo jej zavolalo neznáme číslo, rozklepala sa a ani sa nepohla. Paralyzovaná strachom nebola schopná telefón zdvihnúť, odpovedať, po čele sa jej valili kropaje potu. Zdvíhala som ja. Babka nikdy po telefóne neumrela.“

sura

Knihu si môžete kúpiť tu: http://bit.ly/1yrC5wD

 

Autorka pracuje v kníhkupectve Martinus.sk

Teraz najčítanejšie