Denník N

Kotleba – ĽSNS, každý prostriedok dobrý?

Je celkom prirodzené, že každá politická strana, ktorá sa uchádza o dôveru občanov sa ich snaží osloviť prezentáciou svojich názorov a aktivít. Sú však aj také, ktoré sa niektoré svoje názory snažia skôr skrývať a tváriť sa, že s nimi nemajú nič spoločné, hoci ich lídri len nedávno takéto názory verejne vyslovovali, no nikdy sa od nich nedištancovali. Takáto je aj Kotlebova strana.

Prostriedky, ktoré v súčasnosti na svoju prezentáciu Kotlebova strana používa, sú už pomerne sofistikované. Vráťme sa však pár rokov do minulosti, keď boli mnohí súčasní lídri strany lídrami a členmi Slovenskej pospolitosti, či strany Slovenská pospolitosť – Národná strana. Stranu Najvyšší súd SR rozpustil kvôli nesúladu jej programu s Ústavou SR, lebo obsahoval návrh tzv. stavovského zriadenia podľa vzoru vojnovej Slovenskej republiky. Pripomeňme si niekoľkými fotografiami, ako sa táto strana prezentovala na verejnosti.

pospsp-5spoj-4

sp-6vodca-spNa fotografiách vidíme členov Slovenskej pospolitosti počas ich akcií napríklad v Černovej, či pri pochodoch ulicami Zvolena a Banskej Bystrice. Už vo Zvolene v roku 2005 sa našla skupina statočných, ktorá sa im postavila do cesty. Teší ma, že medzi nim bol aj kolega a priateľ z VPN, Boris Kršňák. A ja verím, že tak ako v roku 2005, tak aj v budúcnosti ich dokážeme zastaviť.

zvolen-2005

Pozrime sa bližšie na pár tvárí z vedenia Slovenskej pospolitosti. Aké prekvapenie, však? Na fotografii vľavo, súčasný tajomník ĽSNS, Rastislav Schlosár, v strede Marcel Urban, ktorý kandidoval vo voľbách za ĽSNS a vedľa krajský predseda pre Žilinský kraj, Andrej Medvecký. Na fotografii vpravo vidíme podpredsedu ĽSNS, Martina Beluského a v pozadí je aj predseda ĽSNS a niekdajší vodca Slovenskej pospolitosti, Marián Kotleba.

preds-spsum-spbelusky-s-k

Keď sa Marián Kotleba stal predsedom samosprávneho kraja v Banskej Bystrici, aktivisti mu na úrade pripravili milé uvítanie. Zátišie s tričkom Pospolitosti, dlhým koženým kabátom a čiernymi šnurovacími topánkami. Chceli mu tak pripomenúť minulosť a možno vyjadriť nádej, že tento mundúr patrí minulosti. Nepatrí. A som pevne presvedčený, že Kotleba a jeho paladíni majú svoje uniformy a bagandže  dobre odložené a pripravené k použitiu. Len podľa nich zrejme ešte nenastal ten správny čas.

kotlebov-odev

Čo sa týka marketingu, je Kotlebova strana nielen veľmi šikovná, ale aj kadečoho schopná. Tak napríklad už v roku 2010 rozposielala takéto e-maily. Jeden s takýmto textom, dostal vtedy 14-ročný chlapec. Konečne, Kotleba sa pred voľbami v roku 2010 obklopoval aj mládencami nie o veľa staršími.

e-mail1-5-2010-pb

Aké metódy používa Kotlebova strana v súčasnosti? Predovšetkým veľmi šikovne využíva sociálne siete pre svoju propagáciu. Má veľké množstvo straníckych stránok a oslovuje svojich verných aj potenciálnych voličov veľmi jednoduchými posolstvami. Nechýba pritom gýč. Ten je v porovnaní s inými prostriedkami ešte pomerne nevinný. Uráža totiž iba dobrý vkus.

gyc-spproc-a-maz

gyc-sp-2gyc-sp-3Že výtvarná úroveň podobných majsterštukov konvenuje vkusu bežného priaznivca Kotlebovej strany je zrejmé aj z tejto domácej výzdoby, ktorou sa pochválili na sociálnej sieti.

vyzdova-spoj

Kotlebova strana si potrpí najmä na zástavy a stranícke tričká, ktoré jej členovia nosia aj pri príležitostiach, pri ktorých by to nikoho iného ani nenapadlo. Napríklad na výletoch, pohreboch či náboženských podujatiach. Dodáva im to zrejme pocit spolupatričnosti a mnohým zrejme aj dôležitosti. Najmä ak stranícke tričko je pre mnohých jediným čím dokážu upútať a vrcholom toho čo doposiaľ v živote dosiahli.

fangle-spoj

fangle-spfangle-spojeneČlenovia ĽSNS vo svojich straníckych tričkách a so stánkami označenými názvom a logom strany, sú častou a neprehliadnuteľnou súčasťou rôznych vidieckych ľudových podujatí.

akcie-spojakcie-sp

Šíriť stranícku propagandu ĽSNS výdatne pomáha aj internetové rádio, Slobodný vysielač. Priestor tu v minulosti nedostal iba Marián Kotleba, ale aj nedávno na podmienečné tresty odsúdení extrémisti. Marián Magát, ktorý kandidoval za ĽSNS s veľavravným číslom 88, aj niekdajší člen ĽSNS, Rudolf Steigauf. Nechýbal ani bývalý mestský policajt, Marián Mišún.

sv-spojk-m-s-v-sv

Mimoriadne Kotleba friendly je aj postmečiarovský plátok, Extra Plus. A nielen v prípade tohoto rozhovoru.

ep-sp

Pre propagandu využívajú transparenty. To samozrejme nie je nič neobvyklé. Menej obvyklé sú ale texty, najmä ak ide o parlamentnú stranu, ktorá tvrdí, že s extrémizmom nemá nič spoločné. Označovanie gejov za úchylákov, poslancov iných strán za zradcov, Slovensko nie je Afrika, dnes homosexuáli, zajtra pedofili…

tran-s

Reklamu strane robia aj autá. Pred voľbami zväčša súkromné, po voľbách daňoví poplatníci zrejme prispeli aj na stranícke.

auta-spojauta-sp-d

Okrem áut je reklama ĽSNS neraz prítomná aj inde. Na domoch, pred motorestom, či dokonca na dopravnej značke upozorňujúcej na možný pohyb vozíčkárov. Vkusné, čo poviete?

reklama-spoj

Pozornosti Kotlebovcov neušla ani možnosť prihriať si polievočku pri športových podujatiach, turnajoch, pretekoch.

sport-spojsport-sp

Tí, ktorí prerušujú divadelné predstavenia, či neschvaľujú už pridelené dotácie pre divadlá, ktoré im nie sú po chuti, si radi prihrejú polievočku pri folklórnych podujatiach.

kroje-spojene

ktoje-spojMarián Kotleba sa rád fotografuje aj so študentmi a študentkami. S jednou z fotografií sa niekto trochu pohral a doplnil ju fotografiami detí, ktoré skončili svoje nevinné životy v ohni holokaustu. Ak ste pozabudli, transporty a holokaust, to sú tie veci, ku ktorým sa Kotlebovi poslanci nemôžu vyjadriť, lebo vtedy nežili a nie sú historici. Alebo ako povedal 14. marca 2009 vodca: „V prvom rade si musíme samozrejme zobrať do srdca výčitky, ktoré nám tu všetci rozprávajú o riešení židovskej otázky, o prenasledovaní židovských občanov a tak ďalej. Na toto však môžeme povedať iba jedno: my sme slovenskej národnosti, nie národnosti židovskej, a preto nás židovská otázka ako taká, nezaujíma!

stud-spdoplnene

S mládežou a deťmi sa fotografujú aj iní, ibaže zachovávajú zväčša určitú mieru vkusu a korektnosti. Myslíte, že sa tak správajú aj členovia a priaznivci Kotlebovej strany?

deti-2-gd-sp-g

Deti sa ĽSNS pokúša získať a osloviť už v útlom veku. Nielen na rôznych podujatiach, ale napríklad aj prostredníctvom takýchto omaľovánok.

omal-sp

Obeťou zneužívania na propagandistické ciele nie sú už iba deti, ktoré sa voči tomu nemôžu brániť, ale v tomto smere aj rovnako bezbranné domáce či divé zvieratá. Nepôsobí to aj na vás skôr komicky?

p-a-v

Pred voľbami ĽSNS neváhala osloviť aj občanov maďarskej národnosti a Rómov. Hoci ešte nie tak dávno používali kotlebovci antimaďarskú rétoriku, pred časom sa to zmenilo. Pôsobilo až neuveriteľným dojmom, keď na zhromaždení proti imaginárnym imigrantom v Komárne, stáli Kotlebovci bok po boku s reálnymi maďarskými nacionalistami z hnutia 64 žúp, podľa ktorých je Slovensko ako Felvidék, súčasťou Veľkého Maďarska. Podobné je to aj s Rómami, o ktorých zvyčajne hovoria ako o cigánskych parazitoch a príživníkoch a odrazu sa im líškajú aj s použitím klamstiev.

agit-spproblem-sp

Podporu antisystémových a prokremeľských síl sa snaží ĽSNS získavať aj prostredníctvom petície za vystúpenie Slovenska z EÚ a NATO. Samozrejme je to jej právo, ale človek by očakával, že na podporu svojich zámerov prinesie aj relevantné argumenty. Argumenty ĽSNS sú však rovnakej kvality ako ich gýčové propagačné obrázky.

peticia-spoj

peticia-sp-2Osobitnou kapitolou sú Kotlebove vlakové hliadky. Samozrejme, každý človek si praje aby pri cestovaní nebol nejakým spôsobom obťažovaný. Na udržiavanie verejného poriadku a poriadku vo verejných dopravných prostriedkoch však máme políciu a čo sa týka vlakov a železničných staníc, je tu ešte železničná polícia. Ak má niekto dojem, že si dostatočne neplní svoje povinnosti, má možnosť na to upozorniť. Je však neprípustné, aby sa občania, či dokonca uniformovaní členovia nejakej strany, snažili brať spravodlivosť do svojich rúk.

vlakobr-sp vlakobrana-sp vlak-spoj

Pozrime sa teraz bližšie na štyroch hliadkujúcich Kotlebovcov. Milan – celoslovensky známy výtržník spred bratislavskej Hlavnej stanice, „hrdina,“ ktorý vyprovokoval útok na arabské ženy a malé deti. Marek – fanúšik Tisa a futbalového klubu v kukle s nožom v ruke. Dušan – striedavo slovanský a vikingský bojovník. Richard –  dobre trénovaný, VZDOR-ovitý obdivovateľ Tisa. Čo poviete, dodajú vám práve títo pocit obzvláštnej bezpečnosti?

ochr-s

Darovať krv a potenciálne tak zachrániť iným život, je záslužný skutok. Ale videli ste niekoho, kto to robí naozaj nezištne, vedený túžbou pomôcť, aby sa pred transfúznou stanicou, alebo v  jej vnútri, fotografoval s vlajkou svojej strany a svoje fotografie v straníckom tričku pri odbere vešal na sociálnu sieť? Máte aj vy z toho pachuť a pocit znechutenia ?

transf-sp krv-spoj

Na záver, to najlepšie. Parazitovanie na dobročinnosti. Samozrejme, obdarovať tých, ktorí sa dostali do finančných problémov kvôli nepriaznivým okolnostiam či preto, že majú nemocné, alebo fyzicky či mentálne postihnuté deti, je hodné úcty. Slušní darcovia však zvyčajne nevyžadujú, aby neveľkou sumou obdarovaný človek musel okamžite prejaviť svoju vďačnosť spoločnou fotografiou s darcami oblečenými v straníckych tričkách a so šekom so znakom strany. Naviac, spolu s postihnutým potomkom, ktorého súkromie inak chráni pred zrakmi nepovolaných. Čo poviete, je to dobročinnosť či obyčajný hyenizmus?

hyenizmus-sp-gghyenizmus-2-g

A potom je tu tá cynická hra s číslami. 777, 2028, 1488. Používanie neonacistických symbolov ako provokácia a marketing. Následne bezočivé výhovorky a posmešný rehot poza chrbát.

1488-sp1488-sp

777-a-2028Vieme, že strana Kotleba – ĽSNS, dostala za výsledok vo voľbách nemalý príspevok zo štátneho rozpočtu. A hoci pred voľbami mala plné ústa sľubov o zrušení financovania politických strán zo štátneho rozpočtu a minimálnej mzde pre politikov, príspevok prijala a jej poslanci riadne poberajú poslanecký plat. Viacerí aj ďalší v Banskobystrickom samosprávnom kraji. Pritom v diskusii v televízii Markíza Marián Kotleba povedal, že štátneho príspevku sa vzdajú ako prví.

sluby-sp

V diskusii na TV Markíza sa aj podpredseda ĽSNS, Milan Uhrík vyjadril, že pokiaľ sa príspevku nevzdajú aj ostatné politické strany, rozdelia ho medzi ľudí. Fotografia napovie ako začali.

sluby-v-praxi

Treba k tomu ešte niečo dodať? Aj keď väčšinou nemáme veľké ilúzie o nepoškvrnenosti štandardných, aj menej štandardných politických strán, položme si otázku. Správa sa niektorá z tých, ktoré sa pohybujú v mantineloch liberálnej parlamentnej demokracie až takto? A ak nás predsa nejaká strana napadne, nie je to iba ďalší dôkaz, že ĽSNS nie je riešením existujúcich problémov, ale iba ďalším, poriadne veľkým problémom?

 

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.