Denník N

Nápad pre Róberta Fica

Práve sa opäť otvoril druhý dôchodkový pilier. Každý, kto sa bojí o výšku svojho dôchodku, môže vystúpiť a spoľahnúť sa, že o 20-30 rokov ho uživí ďalšia generácia. Aj keď jej bude pomaly menej, ako nás, dôchodcov. A ja mám pre nášho premiéra jeden nápad.

Je to nápad, ako tu a teraz skonsolidovať verejné financie a eliminovať štátny dlh, a to bez potreby siahnuť na peniaze drahocenných sponzorov Smeru. Umožní vybrať na daniach násobne viac peňazí, bez toho, aby sa zvyšovala daňová sadzba.

Volá sa to… chvíľka napätia… predplatenie daní našim deťom.

Ako to bude fungovať? Každý daňový poplatník, ktorý má deti, bude povinne odvádzať rovnakú daň, akú platí sám, aj za svoje deti, ktoré, keď vyrastú, už daň nebudú musieť platiť vôbec.

Posúďte výhody tohto opatrenia:

  • Je spravodlivé. Naše deti už sami nebudú musieť platiť daň, takže rozhodne nejde o zvýšenie sadzby dane, iba prerozdelenie v čase. Naopak, naša sociálna vláda si môže dovoliť sadzbu dane dokonca znížiť!
  • Je na podporu rodiny. Kto by predsa nechcel podporiť svoje deti, aby boli oslobodené od platenia daní? (Poznámka pod čiarou: KDH to podporí.)
  • Je sociálne. Z vyzbieraných peňazí bude možné zachraňovať všetkých tých, čo sa náhle ocitnú pod hranicou chudoby.
  • Je ekologické. Všetci vieme, že zem je preľudnená. Opatrenie, ktoré bude viesť k nižšej pôrodnosti, je preto plne v súlade s princípmi trvalo udržateľného rozvoja.
  • Je ekonomické. Konsolidácia verejných financií je cieľ, za ktorým by nejaký pravicový zlepenec kráčal veľmi dlho.

No, nekúpte to.

Že ako to súvisí s otvorením druhého piliera?

Hm?

Teraz najčítanejšie