Denník N

Chuligán Orbán robí z Vyšehradskej štvorky akési „bratstvo mačacej tlapky“. O pokračovaní kauzy Stredoeurópskej univerzity.

Demonštrácia na podporu Stredoeurópskej univerzity v Budapešti.
Demonštrácia na podporu Stredoeurópskej univerzity v Budapešti.

Z politického procesu vedeného Orbánovou bábkovou vládou proti úspešnej akademickej inštitúcii vyjde jediný víťaz: samotná Stredoeurópska univerzita. Všetci ostatní prehrajú: akademická obec v Maďarsku, mesto Budapešť, povesť celého Maďarska i samotný Viktor Orbán. A čo my, jeho kamaráti?

Nezávislosť akademickej pôdy a rozvíjane kritického liberálneho myslenia, sa stali hrozbou diktátorskej pozície Viktora Orbána. Kauza likvidácie Central European University (CEU) prerástla hranice Maďarska, strednej Európy a dokonca európskeho kontinentu. Petície a osobné vyjadrenia na podporu univerzity podpísalo viac ako 70.000 osobností a inštitúcií z celého sveta, medzi nimi 17 laureátov Nobelovej ceny. Na stránke CEU defiluje podpora špičkových amerických a európskych univerzít od Caltech, cez Princeton, Yale a Oxford, Stanford až po Harward či Berkeley v Kalifornii.

V nedeľu 9. apríla sa zišlo niekoľko desiatok tisíc ľudí na najväčšom proteste v Maďarsku za uplynulé dva roky. Požadovali, aby prezident János Áder novelu vysokoškolského zákona, ktorá ohrozuje ďalšie pôsobenie CEU v Maďarsku, nepodpísal.

Ako útok na akademické slobody a demokraciu, pomenovali snahu maďarskej vlády bývalí i súčasní politici, napríklad nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, ktorý v Európskom parlamente  povedal, že nemôžeme ignorovať, ani zostať potichu, ak niekto otriasa základmi právneho štátu a ľudských práv a zbavuje CEU možnosti voľne dýchať. Kancelárka Angela Merkelová v kauze Stredoeurópskej univerzity priamo vyzvala maďarskú vládu, aby novelou vysokoškolského zákona neporušovala demokraciu.

K podpore sú pridružené i pozvania k presídleniu univerzity, napríklad do Litvy, do Viedne, do Poľska, do dvoch miest v Kanade a niekoľkých v USA. Prekvapivo spontánne vyslal pozvanie z Prahy, dokonca s ponukou na barokový areál pražskej Invalidovne, aj minister financií českej vlády Andrej Babiš. Zo Slovenska zaznelo z úst ministra školstva Petra Plavčana, že záujem nemá a podpredseda NR SR Béla Bugár poskytol nezrozumiteľnú a nedôležitú odpoveď, že politici by nemali rozhodovať nielen o osude univerzity, ale ani o jej prijatí v prípade presídlenia.

Prorektor CEU Liviu Matei v rozhovore pre český server aktualne.cz opakovane zdôrazňoval, že CEU zaručuje pokračovanie svojej činnosti za akýchkoľvek podmienok. Potvrdzuje, že majú ponuky podpory aj záruky zdrojov pre akýkoľvek scenár. Z Maďarska však podľa jeho slov odísť nechcú. Likvidačný zákon zamieril k maďarskému prezidentovi Jánosovi Áderovi a ten ho môže vrátiť parlamentu alebo podať na Ústavný súd. Ak to nespraví, podá ho tam sama univerzita. Liviu Matej vraví, že podpora, ktorú pociťujú, je ohromná. „Stredoeurópska univerzita je americkou univerzitou. Pre vládu a pre Kongres, pre obe strany, republikánov aj demokratov, je neprijateľné, že vláda iného štátu útočí na americkú inštitúciu“, povedal.

Orbánov škandálny postup, ignorujúci základný vzťah akademických slobôd a demokratického právneho štátu, narastá do takých rozmerov, že jeho tieň dopadá na celú Vyšehradskú štvorku. Ani nie preto, že univerzitu už stihli v minulosti vyštvať Vladimír Mečiar a Václav Klaus, ale hlavne preto, že ani po dvadsiatich siedmich rokoch nie je Vyšehradská skupina schopná prijať tento skvostný dar, venovaný vzdelanosti v našom regióne.

Ak by sme mali rozumných premiérov demokratov, nebolo by nič jednoduchšie a uznania hodnejšie, než návrat k pozitívnym víziám z doby krátko po Novembri 89 a spoločná ponuka na pôsobenie Stredoeurópskej univerzity na pôde všetkých štyroch krajín. Financovanie by mohol sprostredkovať Vyšehradský fond, univerzita by mohla rozšíriť svoje zameranie a postúpiť z hranice prvej stovky najlepších ešte o niekoľko priečok vyššie. Lepší vyšehradský projekt, prispievajúci „k spolupráci v oblasti kultúry a vzdelania“, ako znie poslanie V4, si nemôžeme predstaviť. Žiaľ, pri pohľade do vlastných radov i k susedom na severe a na juhu musíme konštatovať, že je to čírou utópiou.

Z politického procesu vedeného Orbánovou bábkovou vládou proti úspešnej akademickej inštitúcii vyjde jediný víťaz: samotná Stredoeurópska univerzita. K svojej povesti kvalitnej školy pridá ocenenie za zásluhy o demokraciu v Maďarsku, presťahuje sa do politicky stabilnejšieho prostredia a s novou skúsenosťou bude ešte silnejším symbolom víťazstva liberálnych ideí nad autoritárskym režimom. Všetci ostatní prehrajú: akademická obec v Maďarsku, mesto Budapešť, povesť celého Maďarska i samotný Viktor Orbán. A čo my?

Študentskou terminológiou povedané: Viktor Orbán dostal od profesorov päťku z demokracie, liberalizmu i základov právneho štátu. Svetový zbor akademikov mu udelil aj dvojku z chovania a malo by nasledovať aj vylúčenie zo školy. Ako sa však často v prípadoch takýchto chuligánov stáva, prst autorít ukáže aj na ich najbližších kamarátov z mokrej štvrte. Tých päťkárov z demokracie je totiž v triede V4 akosi nahusto. Svet sa teda díva aj na nás, ako dlho budeme ešte nášho kamaráta v „bratstve mačacej labky“ za každú cenu hájiť.

Teraz najčítanejšie