Denník N

Kto môže vyriešiť krízu v Severnej Kórei?

Severokórejské rakety. Zdroj: democraticunderground.com
Severokórejské rakety. Zdroj: democraticunderground.com

Kým americké lietadlové lode plávajú do Japonského mora a celý svet sa díva, čo prezident Trump urobí, je dôležité uvedomiť si, že riešenie tejto krízy sa nachádza inde.

Pochopiť Severokórejskú štátnu ideológiu nie je ľahké a ja sa nebudem tváriť, že jej rozumiem dokonale. Napriek tomu je treba poznamenať, že nejde iba o klasickú socialistickú krajinu, pretože KĽDR sa za ňu ani nepovažuje. Štátna ideológia Juche, ktorá by sa dala preložiť aj ako „zodpovednosť za samého seba“ je mixom prvkov Marxizmu-leninizmu s veľmi veľkou prímesou lokálnych tradícií a patriotizmu Kórejského polostrova silne dochutených prínosom zakladateľa KĽDR, Kim Il-sunga.

Tento rozdiel je dôležitý aj pri kalkulovaní reakcie krajiny, ktorá je omnoho menej racionálna a materialisticky založená, než by sa Marxovi alebo Leninovi asi páčilo. Kim Il-sung je „syn slnka“ a pri niektorých legendách, ktoré sa o ňom hovoria mám pocit, že ide o zámenu vtipov o Chuckovi Norrisovi. Severokórejčania sú taktiež odmalička indoktrinovaní nenávisťou k Amerike do až chorobných rozmerov.

Toto video ukazuje úvodnú scénu z kontroverzného filmu The Interview (2014), ktorá preháňa, no ukazuje smer indoktrinácie Severokórejčanov voči USA.

Kórejský polostrov je pre študentov rozvoja učebnicový príklad. Americkí ekonómovia Daron Acemoglu a James Robinson o tomto prirodzenom experimente hovoria vo viacerých kniháchčlánkoch, kedy i napriek identickým dejinám a etnickej štruktúre, historicky bohatší sever dnes hladuje a krachuje. Rozdielom nie je nič, okrem politického usporiadania.

Od pádu Sovietskeho Zväzu v roku 1991 je jediným podporovateľom Severnej Kórei Čína a tá je kľúčom ku väčšine toho, čo sa v KĽDR deje. Bez dodávok uhlia a jedla by Severný režim skolaboval, no tu prichádzame k možnosti ľahkého omylu, ktorý viackrát urobil aj Donald Trump. Čína drží KĽDR nad hladinou, no nemá nad ňou absolútnu kontrolu. Aktuálny líder KĽDR, Kim Jong-un, nemá s Čínou dobré vzťahy a narozdiel od svojho otca a deda Čínu zatiaľ nenavštívil.

Militarizácia spoločnosti je dohnaná do extrémov, no niekedy jednoducho nestíhatechnologickými možnosťami krajiny. Príkladom sú napríklad zle urobené makety zbraní, ktoré demonštrovali v nedeľu, v „Deň slnka“, teda narodeniny Kim Il-sunga.

Lepiaca páska zachraňuje, level Severná Kórea. Zdroj: https://latest.com/2017/04/did-kim-jong-un-use-fake-missiles-in-north-korean-military-parade/
Lepiaca páska zachraňuje, level Severná Kórea. Zdroj: latest.com

Dejiny Číny a Kórejského polostrova sú prepletené a komplikované. Veľkú časť dejín boli kórejské štáty podriadené čínskym cisárom, fungovali na konfuciánskom systéme štátnej administratívy, a až do vytvorenia vlastného systému zapisovania jazyka v roku 1443 používali čínske znaky. Počas Kórejskej vojny (1950 – 53) bojovalo na zamrznutom polostrove vyše milióna Číňanov a vojna samotná bola dôležitým medzníkom aj pre Čínu, ktorej premiér Zhou Enlai vytvoril v roku 1953 zahraničnopolitickú doktrínu piatich bodov, založenú na „mierovom spolužití a vzájomnom rešpekte“ ktorú s obmenami dodržujú dodnes.

Čínsky premiér Zhou Enlai (vľavo) a Severokórejský premiér Kim Il-sung (vpravo). Zdroj: Getty Images
Čínsky premiér Zhou Enlai (vľavo) a Severokórejský premiér Kim Il-sung (vpravo). Zdroj: Getty Images

Čína preto nemôže obsadiť Severnú Kóreu, keďže by tým porušila vlastnú doktrínu a otvorila dvere intervenciám zo strany Indie či Spojených štátov v jej vlastných problematických regiónoch ako Tibet alebo Xinjiang. Takáto vojenská intervencia u spojenca, ktorý zatiaľ neurobil nič priamo ohrozujúce národné záujmy Číny by výrazne poškodila obraz Pekingu, ako „cool kamaráta, ktorý sa nestará, iba chce pomôcť“, ktorý si desaťročia draho budujú po celom svete, predovšetkým v Afrike a medzi krajinami ASEAN.

Rovnako ľahko sa môže stať, že by nukleárne zbrane zrazu nemierili iba na Seoul a Guam, ale na Peking, Tianjin alebo Liaoning. Severovýchod Číny, väčšina územia niekedy nazývaného Mandžusko je jednou z najviac priemyselných častí krajiny, ktorá už dlhodobo zápasí s prílevom migrantov z KĽDR. Čo by robili s ďalšími 24 miliónmi? Navyše, ak by sa KĽDR ako štát rozpadla, mala by Čína pri hraniciach tisícky amerických vojakov.

A tu sa dostávame ku človeku, ktorý má najväčšie prostriedky na vyriešenie tejto krízy. Zhang Dejiang (张德江) je okrem iných ťažšie vysvetliteľnejších postov tretím najsilnejším mužom v Stálej komisii Politbyra (Politburo Standing Committee), ktorá má takmer absolútnu moc. Zhang je absolvent Univerzity Kim Il-sunga v Pchjongjangu a rodák z neďalekého mesta Liaoning, pričom v minulosti bol vicepremiérom, ako aj šéfom viacerých dôležitých provincií. Základ kariéry však pochádza z jeho účinkovania v provincii Jilin pri hraniciach s KĽDR kde riešil imigrantov, viedol viaceré delegácie do Pchjongjangu a dodnes je najvyšším „expertom“ na kórejské záležitosti.

Zhang Dejang (vľavo) a druhý severokórejský líder Kim Ir-sen (vpravo). Zdroj: news.cn
Zhang Dejang (vľavo) a druhý severokórejský líder Kim Ir-sen (vpravo). Zdroj: news.cn

Viacero komentátorov upozorňovalo, že prezident Xi Jinping sa snaží z kórejskej krízy vykľučkovať, keďže v októbri a novembri ho čaká kongres Komunistickej strany Číny, kde si potrebuje upevniť postavenie. Nedávno a po vražde brata aktuálneho lídra v Malajzii znížila Čína oficiálne znížila dodávky uhlia a elektriny, no kvôli diere v zákone, ktorá dovoľuje dovoz z „humanitárnych dôvodov“ sa reálne množstvo dovozu do KĽDR v skutočnosti medziročne zvýšilo.

Podľa vnútorných pravidiel najvyššieho vedenia musí Zhang kvôli vysokému veku (70) odísť do dôchodku a preto je pravdepodobné že sa ho bude prezident Xi snažiť využiť na upokojenie situácie, keďže zo skupiny nadchádzajúcich lídrov nemá nikto ani porovnateľné skúsenosti s KĽDR. Nemôže však vytvoriť žiaden chaos, pretože, znova, potrebuje upevňovať postavenie pred októbrom a novembrom.

Preto sa zatiaľ netreba obávať a prirovnania ku Kubánskej kríze sú zatiaľ prehnané. Prezident Xi je veľmi racionálny a schopný politik, ktoré dokáže krízy utíšiť a udupať. I keď je škoda, že sa to nedá povedať o aktuálnom prezidentovi USA, ostáva dúfať, že racionálne krídlo jeho poradcov ako Jared Kushner alebo Gary Cohn ustrážia Bannonovcov a sionofóba Petra Navarra.

Situácia okolo Severnej Kórei je omnoho komplexnejšia než sa dá do jedného blogu zhrnúť. Pri posudzovaní situácie treba vziať do úvahy aj aktuálne technické možnosti KĽDR, posledné testy a ekonomickú stagnáciu i napriek oznámení snahy o obnovu v roku 2015. USA sa taktiež dlhodobo pokúšajú sabotovať nukleárny program kyberútokmi s rôznou úspešnosťou, a tak sa situácia vôbec nemusí dostať do bodu otvoreného konfliktu.

Teraz najčítanejšie