Denník N

Čo by som dnes povedal študentom na námestí SNP?

Ak trváte na svojich požiadavkách, a to by ste mali, pretože sú dôležité pre zdravie tejto krajiny a pre váš život v nej, budete sa v určitom momente musieť rozhodnúť, že ich presadzovanie zveríte do rúk politikom. Nie je to síce príjemné, ale je to fakt, ktorému sa nevyhnete. Tak funguje republika, zastupiteľská demokracia.

Ste skvelí! Podarilo sa vám dostať na toto námestie takmer toľko ľudí, ako v Novembri 89. Poukazujete na jeden z najväčších problémov dnešnej doby na Slovensku a robíte to výborne. Vydržte.

Ako niekto, kto tu v tom novembri 89 stál, vtedy približne vo vašom veku a súčasne ako niekto, kto sa síce nie profesionálne, ale už vyše 15 rokov zblízka venuje politike, by som vám rád povedal pár vecí:

Verejný protest je skvelá vec, pretože vyvoláva tlak na tých, na ktorých má. Ak im navyše neposkytuje možnosť hodiť to celé ľahko na politikárčenie opozície, tým lepšie. Čím dlhšie vydržíte vytvárať ten tlak, tým lepšie.

Ale to nestačí. Boj s korupciou, tvorba a presadzovanie programov a nápadov, ktoré dlhodobo zlepšia život na Slovensku sú v konečnom dôsledku a nevyhnutne politickou záležitosťou.

Väčšina z vás sa nebude venovať politike ako svojmu hlavnému povolaniu. Chcete študovať, pracovať vo svojom odbore, podnikať, zakladať start-upy, bádať vo vede a je to tak úplne v poriadku. A je mi jasné, že stále budete mať rovnaké požiadavky na čistotu verejného priestoru a na riešenia, ktoré vám umožnia neodchádzať za lepším do zahraničia, ale uplatniť sa tu, doma.

Ak trváte na svojich požiadavkách, a to by ste mali, pretože sú dôležité pre zdravie tejto krajiny a pre váš život v nej, budete sa v určitom momente musieť rozhodnúť, že ich presadzovanie zveríte do rúk politikom. Nie je to síce príjemné, ale je to fakt, ktorému sa nevyhnete. Tak funguje republika, zastupiteľská demokracia.

„Ale politici klamú, kradnú a podvádzajú, ako im môžeme zveriť presadzovanie našich požiadaviek?“

Nuž, nie všetci klamú, kradnú a podvádzajú. Niektorí dokonca už teraz presadzujú to, čo vy požadujete. Tam, kde sa tieto veci jedine dajú presadzovať dlhodobo a dôsledne. V parlamente, vo volebných súbojoch, v televíznych diskusiách, tvorbe programov a vízií, ale aj na verejných zhromaždeniach. Čiže v politike.

Takže ak chcete, aby vaše požiadavky prežili týždeň, či mesiac, aby sa podarilo realizovať väčšinu toho, čo požadujete, mali by ste podporiť práve tých politikov, ktorí presadzujú vaše ciele. Podporiť ich nielen hlasmi, ale aj dobrovoľníctvom, príspevkami, verejnou podporou a zdieľaním vecí, o ktoré sa usilujú vo vašom okolí, účasťou na „ich“ podujatiach. Tak, ako sa oni dnes zúčastnili na tom „vašom“. Úvodzovky píšem preto, lebo aj jedny, aj druhé považujem prosto za „naše“ podujatia, nás, občanov.

Vy ste tí, kto môže určovať, kto bude túto krajinu viesť a kam. Vy ste tí, kto môže svojim hlasom, svojim skutkom a svojou podporou pomôcť slušným, dôveryhodným a poctivým politikom získať postupne prevahu nad zlodejmi, klamármi a podvodníkmi.

Súčasťou tohto vášho snaženia musí byť aj kontrola a jasné odsúdenie tých, ktorí vás sklamú. Nemôže sa stávať, že občania tejto krajiny stále znovu a znovu volia tých istých podvodníkov a zlodejov. Stále tých istých bojovníkov proti neexistujúcemu nepriateľovi, vyvolávačov strachu a nenávisti, predavačov coly, ktorú vyrobili z vody.

Nie je to tak povznášajúce, ako tisíce na námestí. Je to často nenápadná, pomalá, niekedy dokonca nudná a nevďačná práca odhodlaných a poctivých ľudí, ktorá nakoniec môže viesť ku zmenám, ktoré chceme.

Nebude to zajtra. A asi ani pozajtra. Ale ak to neurobíte, nevidím veľkú šancu na to, aby vaše požiadavky niekedy našli naplnenie.

Teraz najčítanejšie