Denník N

Akým právom označujete niekoho za fašistu?

Na nedávnej besede Andreja Bána v Rimavskej Sobote padla aj takáto otázka. Predniesol ju zvýšeným hlasom jeden muž z publika. V podobe krátkeho videa na YouTube mala v komunite tých, ktorých sa otázka týka, veľký úspech. Pokúsme sa na ňu odpovedať.

Pozrime sa napred na pána, ktorý položil otázku. Vidieť ho v tomto videu. Dotyčný sa síce nepredstavil, ale to nie je podstatné.  Odpovede sa síce dočkal už na spomínanej besede, hoci tá sa akosi na video jeho straníckych kumpánov nedostala, ale pokúsim sa mu odpovedať aj ja. (Odpoveď na besede si môžete vypočuť tu v čase od 56:20 min.)

Začnime známymi postavami Kotlebovej strany. Napríklad taký pán poslanec Peter Krupa. To je ten, ktorý je natoľko bojazlivý, že chodí za bieleho dňa do parlamentu s pištoľou. Krupa pred časom neváhal z písať o „smradľavých židákoch,“ či s chybou prepísať známych 14 slov amerického neonacistu Davida Lanea.

Učiteľ a poslanec Stanislav Mizík sa okrem antimoslimských prejavov v parlamente zviditeľnil chrapúnskym antisemitským statusom, v ktorom napísal, že prezident „Kiska sa zbláznil“ a protestoval proti vyznamenaniu osobností kvôli židovskému pôvodu. „Ivanovi Kamencovi, ktorý sám v rozhovore priznal že je žid, Eve Mosnákovej – židovke a režisérovi židovského pôvodu Jurajovi Herzovi.“ O Michaelovi Kocábovi hovoril ako o „ochrancovi cigánov,“ o nebohej Daniele Šilanovej ako o „fanatičke do cigánskych zvykov“ a o Michalovi Kaščákovi ako o „organizátorovi zvráteného festivalu Pohoda, kde sa propaguje islamizmus, homosexualita, slniečkárstvo…

Ďalší je poslanec Milan Mazurek, ktorý napred vychválil Hitlera a následne tvrdil, že „…historia je uplne prekrutena vitazmi a Chazarmi a o tretej risi vieme iba lzi a rozpravky p 6 milionoch a mydlach z zidov. O Hitlerovi sa ucia same klamstva.“ A na adresu Rómov použil výrazy ako „špinaví paraziti, incestné, zaostalé poloopice a degenerovaní špinaví paraziti“ a sľúbil, že po voľbách začnú „radikálne prevychovávať túto zberbu.“ Len neviem či by radikálnu prevýchovu vzhľadom na známy incident pred Hlavnou stanicou v Bratislave nepotreboval skôr mladý Mazurek, keď sa nehanbil vyprovokovať útok na ženy s malými deťmi.

Osobitnou kapitolou sú aj Mazurekove statusy, ktoré svojim obsahom dokonale napĺňajú definíciu fašizmu.

Číslo 9 mal na kandidátke Andrej Medvecký. Po tom ako vysvitlo, že má podmienečný trest za jazdu pod vplyvom alkoholu a je trestne stíhaný za ublíženie na zdraví s rasovým motívom, odstúpil z kandidátky. Podľa svedkov Medvecký na Lennyho Cruza z Dominikánskej republiky kričal: „Zabite toho negra, nemá tu čo robiť, toto je tvoj koniec!“ Nedávno ho súd uznal a v tejto veci vinným. Medvecký sa voči rozsudku odvolal. Ide o starého člena Slovenskej Pospolitosti.

S číslom 44, ktoré neonacisti používajú ako číselný kód pre označenie jednotiek SS, kandidoval herec a spevák neonacistických kapiel Juden Mord a Krátky proces, Rastislav Rogel. Na fotografii je v tričku Eighty eight = 88 = Heil Hitler. V jednom z textov spieva napríklad aj toto: „Koľkých sme vás upálili, milión či šesť, kde je vlastne pravda, my nedáme sa zviesť. Žid vládne svetu, klameš zas ty pes, skončíš v peci tiež.“ Alebo: „Zdvihnite pravicu, hajlujte s nami, volajte Sieg Heil, večer je náš.“

Blažena Ištoková, svokra Mariána Kotlebu, na kandidátke ĽSNS č. 55, zdieľala článok z Rodobrany, ktorý popieral holokaust: „6 miliónové klamstvo o holokauste: Počet židov: 1933 – 15 315 000, 1948 – 15 753 000

Štefan Jurík, ktorý mal na kandidátke č. 69 nazýva zájazd do Oswienčimu „židovský obchod,“ tvrdí, že „v Oswienčime boli Poliaci a zarábajú židia“ a v komentári spomína tvrdenie, že „plynové komory tam nikdy neboli“ a že je to „silné divadlo za veľa peňazí.“

Pokračujeme pánom, ktorý kandidoval v parlamentných voľbách v roku 2016 za stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko s poradovým číslom 82. Volá sa Zdenko Ľaudár.

Už pred voľbami sme si mohli prečítať článok „Kto kandiduje za Kotlebovu stranu?“ kde jedným z tých, pred ktorými voličov autor varuje, je aj Zdenko Ľaudár. Ľaudár  tu pózuje v tričku neonacistickej punkovej kapely Cirhoza 88 s názvom ich skladby „Poďme ich vypáliť,“ kde sa spieva o vypálení geta. A pod klipom si môžeme prečítať aj takýto komentár Filipa Sáru: „podme ich vipalit tie srurvene cierne huby kto ide somnou!

Už sme si zvykli, že okolo strany Kotleba – ĽSNS sa vyskytuje mnoho náhod. Šeky v hodnote 1488 € a podobne. Určite aj názov taxislužby pána Ľaudára je iba rovnakou náhodou. Veď ako priliehavejšie nazvať osobnú prepravu ako „White,“ alebo taxislužbu „White taxi,“ ak v nej jazdia žlté autá?

Marian Magát mal na kandidátke ĽSNS na vlastné prianie číslo 88, čo potvrdil aj v komentári. V texte si neodpustil parafrázu na 14 slov neonacistu Davida Lanea. Korunu tomu ale nasadila kandidátka č. 85, Zuzana Garelová, ktorá číslo 88, ktoré v neonacistickej symbolike znamená „Heil Hitler!“ označila za „feng suej dobre čislo“ a „absolútne dobro.“

Na jednom z predvolebných bannerov sľuboval, že pošlú do pracovných táborov politických zlodejov a asociálov a zdieľal lživý status Roberta Šveca, šéfa Slovenského hnutia obrody o táboroch pre Židov, zakončený slovami „Na to, čo sa osvedčilo v minulosti, nadviažeme aj v budúcnosti.“

Marian Magát nazýva Hitlera „mierotvorca, skveli ekonom, recnik a clovek so srdcom na spravnom mieste.“ Holokaust je pre neho „Svindelkaust, tomu veria uz len k.koti.“ Alebo „Holokaust je rozpravka“ a vyhladzovacie tábory sú „kulisy pre idiotov, ktori platia za nieco, co sa nestalo.“

S číslom 87 kandidoval Marián Mišún. Irena Biharyová pred časom porovnala Mišúnov opus „Stratégia riešenia cigánskeho problému“ s Hitlerovým „Mein Kampf.“ Podobnosť je určite iba náhodná. Výpovednú hodnotu má aj fotografia Rastislava Beňa, známeho z nitrianskeho klubu Walhala z krematória v Oswienčime a reakcie Mišúnových priateľov.

A tu je Marián Mišún, spolu s Mariánom Magátom v spoločnosti Rastislava Beňa, ktorý bol členom chýrneho „kartárskeho“ klubu Walhala v Nitre.

Michal Buchta, okresný predseda z Ružomberka, ktorý kandidoval s poradovým číslom 89 vo svojom internetovom obchode Brotherhood.sk ponúka okrem iného aj neonacistickú literatúru ako „Mírové dílo Adolfa Hitlera, Adolf Hitler: Projevy, Program NSDAP“ a podobné „skvosty.“

Rastislav Čech, ktorý mal na kandidátke č. 96 napíše na adresu Rómov „pobit ich ako prašivých psov...“ a o židoch sa vyjadrí  „nič len Judenmord soll unsere Endesieg sein…nič len vyvraždenie židov bude našim konečným víťazstvom

Bývalý prešovský okresný predseda a v súčasnosti odborársky predák na pracovisku, František Lipka, ktorý kandidoval s poradovým číslom 105, zdieľal z Rodobrany známych 14 slov. Zo stránky „Chceme čisté Slovensko“ fotografiu debničky s ostrou muníciou a textom: „Jediné dávky na ktoré majú cigani nárok“ a fotografiu s textom: „Je len jedno plemeno, ktorého chov treba zakázať !!!

Zdeno Hošek, ktorý bol donedávna predsedom ĽSNS v Humennom, používa v polemike ako argument: „…ty obrezanec…urobte si rodinny vylet na vlaciku papapa“ a zdieľa fotografie, ktoré dokonale ilustrujú jeho názory. U Roberta Bačinského Hošek prezrádza ako si predstavuje vládu Kotlebovej strany: „...uz sa tesim na ten den ked zacneme konecne aj my sudit ktori su oznacovani za extremistou a fasistou budeme to my(narod) ktori konecne bude drzat palec na spusti a budeme trestat tychto masovych vrahov a blaznov…)

Martin Bálik, ktorý administroval stránku Ľudová strana Naše Slovensko – Banská Štiavnica naznačil svoje preferencie už titulnou fotografiou na svojom profile. Je na nej prezident vojnovej Slovenskej republiky, Jozef Tiso, ktorý po potlačení SNP na námestí v Banskej Bystrici odovzdáva vyznamenania esesákom, ktorí vraždili obyvateľov Slovenska. Aj predchádzajúca titulná fotografia s pochodujúcimi členmi Hlinkovej gardy je výrečná, rovnako ako jeho fotografia pred obrazom Vojtecha Tuku, člena radikálneho krídla HSĽS, ktorý bol odsúdený a obesený ako vojnový zločinec.

Martin Bálik to dával v podobnom štýle aj na zmienenej stránke, ktorá  po napísaní blogu, v ktorom bola o nej zmienka, odišla do nenávratna. Na stránke prevažovali antisemitské príspevky ako „Každopádne židov sem nikto nevolal, mali celé stáročia na to aby odišli žiť svojim úžerníckym a darebáckym životom niekde inde.“ A o Slovenskom národnom povstaní se sa dozvedeli, že „Ľudová strana Naše Slovensko „SNP“ bude vždy pokladať za jeden z najčiernejších dní v dejinách slovenského národa.“ a „Preto aj v očiach ĽSNS nebude tento deň nikdy znamenať nič iné ako nehanebný komunistický puč, ktorý vždy bude významný len pre židoboľševikov, sionistov a nepriateľov slovenského národa. Na stráž!

Úrad Banskobystrického samosprávneho kraja 29.8.2015, počas výročia SNP. Čierne zástavy svedčia, že Marián Kotleba a jeho strana, majú k SNP rovnaký postoj ako admin stránky ĽSNS z Banskej Štiavnice. Konečne, Kotleba vo svojom príhovore pri symbolickom hrobe Jozefa Tisa 14. marca 2013 to povedal jasne: „Nie ako dnes, že boľševici v Banskej Bystrici sa idú od šťastia rozplynúť pri oslave toho puču. Sme jediný národ v Európe, ktorý oslavuje za štátne peniaze zánik vlastnej štátnosti. Veď to je proti normálnemu zdravému rozumu. To je ako keby sa ľudia netešili z toho, že sa narodili, ale z toho, že ide niekto zomrieť. To je logika dnešnej vlády zradcovskej. To je logika všetkých vlád od roku 1993.

Stránka Ľudová strana Naše Slovensko MO Trenčín – Dubnica – Ilava, zdieľala plagát z obdobia Slovenského štátu, kde sa píše: „Slováci -kresťania! Židia sú od vekov vašimi vykorisťovateľmi. Dnes musíme všetci nežidia vytvoriť jednotný protižidovský blok. Neničme majetok židov, ale ho bedlivo strážme, lebo dnes – zajtra celý prejde do vlastníctva slovenského národa! Kto ešte aj dnes podporuje žida, je zradcom národa!“ A námietky komentujúceho admin odbil slovami: „Nič nie je minulosť, platí to stále.“ a „Ale kto ten problém spôsobil sú práve židáci.“

A neprestali s tým ani v súčasnosti. Z nacistických vyhladzovacích táborov sú pracovné a zo 6 miliónov obetí holokaustu sú tisíce.

Konečne k tejto téme sa kedysi vyjadril aj Marián Kotleba, ktorý 14.3.2009 v Bratislave povedal: „V prvom rade si musíme samozrejme zobrať do srdca výčitky, ktoré nám tu všetci rozprávajú o riešení židovskej otázky, o prenasledovaní židovských občanov a tak ďalej. Na toto však môžeme povedať iba jedno: my sme slovenskej národnosti, nie národnosti židovskej, a preto nás židovská otázka ako taká nezaujíma!“ Potlesk a súhlasné výkrikyÁno.“

Stránka Ľudová strana Naše Slovensko – Bardejov zrejme prekonala všetkých. Rómovia sa čoskoro „dočkajú einsatzgruppen sk!,“ neodporúčala ich deložovať, ale stavbu „zrovnať so zemou aj s nimi,“ uverejnila antisemitskú karikatúru z nacistického Stürmera a chválospev na Hitlera kde bolo okrem iného aj toto: „Až se současný judeodemokratický západní systém zhroutí pod tíhou vlastních lží a budeme se moci bez rizika kriminálu a ztráty zaměstnání bavit nejen o hokeji, ale i o něm, pak pod tíhou těchto a další tuny dnes už díky Bohu známých , hravě ověřitelných faktů nebude pochyb o tom, že On byl největším skutečným a praktikujícím humanistou všech dob. Mužem, který nechtěl nic jiného, než mír a zdravý život svého národa a Evropy. Proto nepochybuje, že den Jeho narození bude po krvavém pádu této prolhané epochy označen za první den Našeho letopočtu . nového věku svobodného evropského člověka.

Na záver už iba fotografie, ktoré napovedia k akému dedičstvu sa hlási Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko a očividne aj časť jej voličov.

 

Ilustračnú kresbu publikujem s láskavým povolením jej autora, Jozefa Gertliho – Danglára.

Pričítajte si aj „Kotleba – ĽSNS, každý prostriedok dobrý?

Teraz najčítanejšie

Ján Benčík

Nakoľko mi nie sú ľahostajné pomery na Slovensku, píšem na webe Denníka N blogy o tom, čo považujem za nebezpečné. Píšem o konšpirátoroch, kremeľských trolloch, pravicových aj ľavicových antiliberálnych extrémistoch. Niektorí ľudia ma za to majú úprimne radi, iní ma rovnako úprimne nenávidia. A niektorí sa mi dokonca vyhrážajú. Beriem to ako niečo, čo súvisí s tým, čo robím.