Denník N

Ako mi Facebook zablokoval účet za kritiku Kotlebovcov, a čo s tým môžeme robiť

Kotlebovci v Kežmarku. FOTO: RTVS
Kotlebovci v Kežmarku. FOTO: RTVS

Pred pár dňami som zdieľal status speváčky Kataríny Koščovej, ktorá popisovala správanie sa Kotlebovcov, ktorých priviezol na besedu o extrémizme v Kežmarku autobus ĽS NS. Môj komentár mal pomerne široký dosah, a tak proti nemu priaznivci Kotlebovcov pravdepodobne zorganizovali hromadnú sťažnosť. (To, že si na koordinovanie takýchto aktivít extrémisti vytvorili uzavreté skupiny, je známa vec.) Facebook mi následne na 3 dni zablokoval používanie účtu, a moje formálne odvolanie nemalo žiadny viditeľný efekt. Aké opatrenia by mal urobiť každý verejne činný človek, vystupujúci proti týmto skupinám?

Ako prebieha zablokovanie účtu? 

Prvým signálom je, že sa vám v počítači alebo smartfóne objaví žiadosť o opätovné prihlásenie sa do Facebooku. Po zadaní mena a hesla sa zobrazí oznam o odstránení sporného postu:

wp_ss_20170420_0001

Nasleduje oznam o trojdňovom pozastavení možnosti pridávať obsah na Facebook:

wp_ss_20170420_0002

Na ďalšej obrazovke je potom možnosť podať  podať „odvolanie“ – vysvetliť Facebooku, prečo sa vo svojom rozhodnutí mýli:

 

wp_ss_20170420_0003

Ako môžete posúdiť sami, môj komentár bol síce dôrazný, ale sotva možno inak reagovať na skutočnosť, že politická strana používa financie pridelené od štátu na to, že autobusmi naváža svojich uniformovaných sympatizantov na besedy antifašistov, kde potom Kotlebovci primitívne vykrikujú, urážajú diskutujúcich a tým zastrašujú ostatných divákov.

Čo znamená dočasné zablokovanie účtu?

Nejde len o pozastavenie možnosti pridávať statusy, komentáre a „lajky“ – trojdňový „pôst“ od Facebooku môže byť celkom zdravá a príjemná vec – samozrejme pokiaľ práve neprebieha nejaká kampaň, na ktorej sa podieľate. Podstatne nepríjemnejšie je zablokovanie posielania súkromných správ (chatovania), pretože v súčasnosti už facebookový chat mnoho ľudí používa namiesto e-mailov alebo SMSiek, a Facebook je jednou z aplikácií, implementovaných priamo do adresára kontaktov.

Ako reagovať? 

Vo všeobecnosti platí, že opatrenia treba robiť aj úrovni spoločnosti (zákony, vyhlášky),  aj na úrovni jednotlivca/firmy.

Facebook vďaka svojmu úspechu nadobudol charakter monopolu, nepoužívať ho znamená do istej miery sa spoločensky izolovať. Tlak na spoločenskú zodpovednosť Facebooku stúpa. Nielen od jednotlivcov alebo malých štátov, ktorých si vedenie firmy môže dovoliť ignorovať. Napríklad v týchto dňoch Európska komisia oznámila, že bude vyžadovať od veľkých firiem ako Facebook, Google a Twitter, aby v ich informačnom priestore začala platiť ochrana spotrebiteľov, vrátane ochrany pred falošnými ponukami a neférovými podmienkami. Je celkom pravdepodobné, že aj moje zablokovanie alebo nedávne zablokovanie Jána Benčíka bolo „výrobnou chybou“, spojenou s tým, že Facebook v poslednej dobe zvyšuje svoju citlivosť. Veď Kotlebovcom nedávno zablokoval dokonca ich hlavnú stránku, a niekoľko desiatok pridružených stránok.

Mojím individuálnym opatrením je to, že som si (konečne) vytvoril fanpage – facebookovú stránku, oddelenú od môjho osobného profilu. Počet mojich facebookových „friendov“ sa už blíži k maximálnemu limitu 5000. Ak teda chcete sledovať moje statusy venované veciam verejným, kliknite na túto linku  https://www.facebook.com/pg/Juraj-Smatana-698603586931539/ a vyberte si možnosť „Páči sa mi to“ alebo „Sledovať“.

A čo s „organizovanými nahlasovačmi“? Podobne ako pri konflikte s vydieračmi je dôležitý psychologický rozmer: musia zistiť, že ich aktivita priniesla pravý opak. Namiesto umlčania kritického hlasu – jeho niekoľkonásobné zosilnenie.

Preto prosím nielen o zdieľanie tohto textu, ale najmä o šírenie statusu Kataríny Koščovej, ktorý je pre Kotlebovcov veľmi nepríjemný, pretože ukazuje ich skutočnú tvár – tvár zbabelcov, ktorí vystupujú v štýle „jeden autobus proti jednému mladému úspešnému Rómovi alebo speváčke“.

https://www.facebook.com/katarina.koscova.7/posts/1655769061117592

O chrapúnskom vystupovaní Kotlebovcov v Kežmarku trefne píšu aj ďalšie médiá:

Pluska: Katka Koščová sa nedala zastrašiť: Kotlebovcom naložila ako doteraz žiadny iný umelec! 

Hospodárske noviny: Koščová napísala ostrý status proti kotlebovcom. Ukázala, čo si o nich myslí

Denník N: Speváčka Katarína Koščová napísala, ako sa Kotlebovci správali na diskusii v Kežmarku

 

 

 

Teraz najčítanejšie

Juraj Smatana

Stredoškolský učiteľ, občiansky aktivista, mestský a krajský poslanec v Považskej Bystrici za hnutie ZMENA ZDOLA. Vo voľbách 2020 kandidoval za hnutie Oľano-Nova-KÚ-Zmena zdola. V súčastnosti štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR.