Denník N

Prekvapivo dobré – podcasty o dobrých projektoch od zajtra na Denníku N

Na Slovensku je mnoho spoločensko-prospešných projektov, ktoré robia našu krajinu krajšiou. Často sú to aktivity neziskových organizácií, fungujúce sociálne podniky, iniciatívy jednotlivcov vo svojich komunitách alebo kultúrne projekty. Myslím si, že v súčasnej dobe je ešte potrebnejšie o týchto dobrých projektoch informovať ,a práve preto vzniká cyklus podcastových rozhovorov „Prekvapivo dobré“, ktorý chce tieto aktivity mapovať a bude od zajtra vychádzať na blogu Denníka N.

O úspešných podnikateľoch na Slovensku bolo povedané už veľa.  Majú môj obdiv, no o to väčší obdiv majú u mňa ľudia, ktorí sa rozhodli aktívne riešiť problémy, ktoré trápia našu spoločnosť, naše okolie. Nie sú to žiadni politici, sú to ľudia, ktorí presadzujú zmeny primárne z dola, aktívnou prácou v teréne. Sú to ľudia, ktorí vedú neziskové organizácie, ktorí založili fungujúce sociálne podniky či kultúrne alebo komunitné projekty. Môžeme ich nazvať aj sociálnymi inovátormi.

Paradoxné je, že som si tieto projekty začal všímať až keď som bol dlhodobo mimo Slovenska a študoval v Berlíne. Po štúdiu som sa rozhodol na istý čas vrátiť sa na Slovensko a mohol som využiť čas doma na ich bližšie spoznanie. Od začiatku tohto roka sa stretávam s predstaviteľmi rôznych organizácií, ktorí sa primárne venujú chudobe, sociálnej inklúzií, práce s Rómskou menšinou a deťmi bez domova či vzdelávaniu. Taktiež hľadám sociálne podniky a kultúrne projekty, ktoré sa snažím spovedať po stránke finančnej – ako sa stať finančne udržateľným, aké to vôbec je podnikať sociálne a čo to vlastne to sociálne podnikanie znamená.

Spoločným menovateľom projektov, s ktorými budem viesť rozhovor, je pozitívny sociálny dopad, často aj nepriamy dopad na verejné financie, ktorý sa ale iba ťažko vyčísľuje. Štát už roky deklaruje, že je pre neho úroveň vzdelania a integrácia vyčlenených skupín do majoritnej spoločnosti dôležitou témou, či už sú to Rómovia, zdravotne postihnutí alebo ľudia na pokraji chudoby, no výsledky sú z roka na rok horšie. Ako príklad môžem uviesť zhoršujúce sa výsledky deviatakov vo meraniach PISA, či okresy, kde prepadáva veľké percento prvákov. Niektoré neziskové organizácie sa týmto problémom aktívne venujú a majú výsledky. Poďme si o nich bližšie povedať, poďme sa o nich rozprávať, poďme sa znovu rozprávať o riešeniach.

Nakoľko ide o relatívne komplexné témy a vyžadujú si väčší priestor, rozhodol som sa preto pre formát podcastových rozhovorov o dĺžke približne 45 minút. Rozhovor si môžete pustiť počas nedeľného upratovania, počas cesty do práce ale aj pri monotónnom exceli. Na Denniku N budem od zajtra (utorok 25.4) každé dva týždne zverejňovať nový podcast a pokiaľ nechcete prísť ani o jeden, môžete sledovať aj facebookovu stránku Prekvapivo dobré.

pd-cover-2

 

Teraz najčítanejšie