Denník N

Oživme Kamenné námestie. Prosím!

O pomníkoch totality, asociáloch a nefunkčných hoteloch. Kedy samospráva konečne revitalizuje Kamenné námestie?

Prešli ste sa v posledných rokoch bratislavským Kamenným námestím? Áno? Čo ste cítili? Osobne som nevedel, či sa mám smiať, plakať, grcať, hnevať sa alebo ísť radšej na kávu. Fakt neviem. Nakoniec vyhrala káva. Samozrejme nie na kamennom, ale podstatne  ďalej.

TOTO je súčasný stav. Asi netreba komentovať (osobný archív autora, fotené 23.4. 2017 okolo 16:00).

Ako študent histórie oceňujem silný dopad tohto priestoru na dejiny nášho hlavného mesta. Pomenovanie „Kamenné námestie“ dostalo vďaka rodine Rumpelmayerovcom, ktorí sa v 19. storočí živili hlavne kamenárstvom a zároveň tento priestor z veľkej časti vlastnili. Každopádne korene námestia siahajú hlboko do stredoveku. Jeho najstarší zaznamenaný názov je Protmarkt, čiže chlebový trh.  V blízkosti sa totiž podľa účtovnej knihy z roku 1506 nachádzala pekárenská pec.

Toto bolo miesto, kde sa stretávali ľudia. V stredoveku totiž ľudia nechodili do obchodných domov, ale na trh. Na túto tradíciu evidentne nadväzovali aj naši československí komunisti, ktorí v roku 1964 otvorili obchodný dom Prior. Ten stojí dodnes. Následne v roku 1974 otvorili hotel Kyjev, najmodernejšiu stavbu svojho druhu v meste.

„Krásna“ stavba že? Dostupné na internete.

Samozrejme realizácia projektov obchodného domu Prior a hotelu Kyjev sa nezaobišla bez „vedľajších“ strát (z nich si komunisti veľkú hlavu veľmi nerobili). Pôvodne chceli papaláši minulého režimu zbúrať celú ulicu až po Krížnu a postaviť modernú časť tak ako to urobili ich kolegovia v Berlíne. Akurát sa trochu „pozabudlo“ na fakt, že Berlín bol za druhej vojny kompletne vybombardovaný, takže tam boli vedľajšie straty podstatne menšie. Každopádne kvôli Prioru a hotelu Kyjev bolo zbúraných zopár „nepodstatných“ domov. V 80-tych rokoch prišla línia zachovať, zachovať a zachovať! Aj preto zvyšné obytné domy akoby „vytŕčajú“ spoza Prioru.

Od tejto prestavby sa charakter námestia prakticky nezmenil. Hotel Kyjev od roku 2012 už otvorený nie je, takže slúži ako pomník totalitnému režimu. Ale viete, to slúži aj základný kameň obchodného domu Prior, ktorý je situovaný priamo na námestí.

Toto na pamiatku stačí. Dostupné na internete.

 

Ale hotel Kyjev? Však tento postsocialistický gigant z mesta vytŕča akoby naschvál. Spomienka je jedna vec, ale óda na totalitu druhá!

A to nehovoriac o skupinkách rôznych asociálov, ktorých tento zničený priestor evidentne priťahuje a chodia sem konzumovať svoje piká a lacné pivá.

Toto je ešte „v pohode“ fotografia. Dostupné na internete.

Vo večerných hodinách je to asi najhoršie. Vtedy sa osobne tomuto priestoru radšej vyhýbam. Necítim sa tu veľmi bezpečne.

Prečo je tento priestor v takom stave? Všade sa stavajú vilky, rodinné domy, nové bytovky, apartmány, obchodné domy a  neviem čo všetko ešte. A historická časť mesta Bratislavy zostáva rovnaká? Postsocialistická pre asociálov? To čo má byť? Prečo to samospráva nerieši? V čom je problém? Urobte s tým niečo! Dá sa tu nadviazať na kontinuitu Chlebového trhu, prípadne urobiť akúsi malú záhradu ako bol v minulosti často oslavovaný kvetinový trh. Kamenné námestie je súčasť starého mesta, ktoré jednoducho treba revitalizovať. Tak prečo sa to nedeje? Evidentne je načase, aby sa samospráva rozhýbala!

Teraz najčítanejšie