Denník N

Prečo je úžasné že Malala dostala Nobelovu cenu

malala preberá nobelovú cenu
malala preberá nobelovú cenu

Ešte som sa asi nikdy netešil z udelenia Nobelovej ceny tak, ako dnes. Na svete je neskutočne veľa aktivistov a bojovníkov za ľudské práva, ale práve Malala je tento rok úžasná voľba. Rieši veľký problém, ktorého dosahy na prvý pohľad niesu vidieť. Nejde len o deti a ich práva na vzdelanie. Ktoré v niektorých častiach sveta nemajú. Ide hlavne o potenciál kam sa môže celé ľudstvo posunúť, keď dá mladým ľudom možnosť sa realizovať. Čím viac vzdelaných mladých ľudí vyrastie v podmienkach kde môžu tvoriť, tým viac úžasných vecí môže vzniknúť. Bude viac vedcov, doktorov, vynálezcov, a v neposlednom rade aj podnikateľov. Keď len jeden mladý človek, ktorý získa vďaka Malale vzdelanie, dosiahne úspech a pomôže v niečom zlepšiť svet, tak to má úžasný význam a zmysel. A takýchto ľudí budú stovky, tisíce, možno desaťtisíce.

Malala prisľúbila že peniaze pôjdu do jej nadácie a je vidieť, že všetko čo robí myslí smrteľne vážne a svoju cestu len začína (však má 17 rokov). Toto nie je Nobelova cena, ktorá pošle laureáta do zaslúženého dôchodku. Je to cena, ktorá odštartuje veľmi dôležitú kapitolu ľudstva. Nebojím sa Malalu prirovnať napríklad k Martinovi Lutherovi Kingovi, alebo feministickému hnutiu, ktoré bojovalo za práva žien zúčastniť sa volieb. Malala je mladá, mocná a ambiciózna. A preto určite radikálne prispeje k zmenám v 21. storočí a významne sa zapíše do histórie. Opakujem ešte raz, svoju cestu len začína.

Ďalšia dôležitá vec ktorá ma z tohoto celého teší je to, že čím ďalej tým viac preberajú do rúk moc veľmi mladí ľudia. Mladí majú čistú myseľ, a veria na zmeny. Svet potrebuje nových lídrov, a Malala je krásny príklad lídra/líderky 21. storočia. Verím vo vzdelanejší svet s väčším potenciálom, a moc sa z toho teším.

Na záver si určite pozrite jej prejav pri preberaní Nobelovej ceny:

Teraz najčítanejšie