Denník N

Máte radi mapy? Pozrite si výber tých, ktoré vytvorili deti

Mapa nemusí byť len nosičom informácií, ale aj umeleckou výpoveďou autora, ktorý sa cez ňu pozerá na svet. Pri detských mapách to platí dvojnásobne. Tiež ste ako deti nejaké kreslili? Pozrite si výber máp z medzinárodnej súťaže Detská mapa roka. Potešia oko aj prinútia k zamysleniu. Neraz sú obrazom sveta, ktorý by mohol existovať, keby boli dospelí rozumnejší.

Cena Barbary Petchenik bola zriadená Medzinárodnou kartografickou asociáciou (ICA) v roku 1993 ako pocta bývalej podpredsedníčke ICA a kartografke, ktorá svoj život zasvätila mapám pre deti. Cieľom súťaže je podporiť kreatívne zobrazenie sveta deťmi, zlepšiť ich kartografické vnímanie a prehĺbiť ich záujem o životné prostredie.

Ceny sa udeľujú každý druhý rok pri príležitosti celosvetovej konferencie ICA alebo valného zhromaždenia asociácie. Zo zaslaných návrhov udeľuje porota jednu cenu pre každý svetadiel. Ocenené kresby sa zasielajú do UNICEF-u a bývajú použité ako motív pohľadníc.

A world of lotus, a world of harmony (Liao Zhiyuan, Čína). 

V roku 2015 sa do finále súťaže dostalo 189 detských máp z 38 štátov. V každej vekovej kategórii (do 6 rokov, 6-8 rokov, 9-12 rokov a 12-16 rokov) boli udelené prvé tri miesta. Šesť máp, ktoré reprezentovali Slovensko si môžete pozrieť na tomto odkaze. Víťazná práca v kategórii nad 12 rokov s názvom A world of lotus, a world of harmony je zobrazená vyššie.

My place in today’s world through my own vision (Rumunsko)

Poznáte Mimi a Lízu z kníh a animovaného seriálu? Jedna má oči stále zatvorené a druhá ich má dokorán. Každá pozerá, ale spolu vidia. Ako vidia svet deti, ktoré nevidia? Možno práve tak, ako ho na mape My place in today’s world through my own vision zobrazili tri slepé dievčatá z Rumunska. Víťazstvo vo vekovej kategórii 9-12 rokov získali v roku 2015 zaslúžene.

Happy Earth is Music to Our Ears (Ada Maria Ciontu, Rumunsko)

Najbližšie finále Barbara Petchenik Children´s World Map Competition sa uskutoční 2. – 8. júla 2017 vo Washingtone a opäť na ňom nebudú chýbať ani mapy detí zo Slovenska.

Všetky detské mapy z doterajších ročníkov si môžete pozrieť na oficiálnej stránke súťaže. Vo vysokom rozlíšení a s možnosťou vyhľadávania sú dostupné tu.

Let the music for everyone (Valentina Sturcz, Maďarsko)

Chcete, aby sa do súťaže zapojilo aj vaše dieťa? Šancu máte až o dva roky. Národné kolo organizuje Kartografická spoločnosť SR a Geografický ústav SAV. V skutočnosti však ide o súťaž až v druhom rade. Deti predsa môžu svoju tvorivosť a originalitu pretaviť do krásnych máp kedykoľvek a kdekoľvek. Na začiatok postačí, ak si mapy obľúbia. Z vlastných skúseností viem, že je to láska na celý život.

A skyscraper of litter (Bram de Hoop, 6 rokov, Holandsko)

Čo všetko sa dá robiť s mapami a ako s nimi spolu s deťmi pracovať? Pozrite si zoznam aktivít pre prácu s mapami, ktoré zaujmú malých aj veľkých. Ako autor portálu Lepšia geografia som ich odskúšal na žiakoch rôzneho veku a schopností. Rôzne mapové hry zas nájdete na tomto odkaze.

A Message To a Blind Friend (Augustė Kriščiūnaitė, 7 rokov, Litva)

Teraz najčítanejšie