Denník N

europoslanci, porušovanie zákonov na pôde NRSR sa týka aj vás!

tu je otvorený list europoslancom, ktorí mali prednedávnom po prvý raz svoj priestor na prezentáciu v pléne NRSR. Teraz je v NRSR akútny problém, ktorého závažnosti by mali dobre rozumieť : protiprávne sa tam otvárala korešpodencia od občanov. Čítala sa, a niekedy sa aj ničila. Namiesto okamžitého odvolania a obvinenia dotyčného politického nominanta – iba vytáčky. Poslanci a politici koalície sa zatiaľ chovajú obranársky, chránia „svojho človeka“. Ale problém je v celkom inej rovine : ide o dôveryhodnosť inštitúcie, na ktorej stojí politický systém. Ak vinník nebude potrestaný, kto bude ešte veriť NRSR? Pomôžu europoslanci prebrať vedenie NRSR z právneho bezvedomia?

Vážené panie poslankyne a poslanci Európskeho parlamentu,
zajtra, 1. mája, je významný deň, výročie vstupu Slovenskej republiky do projektu mierového, demokratického a spolupracujúceho kontinentu. Záujem Slovenska, ohlásený už Novembrom (pochodom „Ahoj Európa!“) zaznamenal 1. mája 2004 historický úspech. Odvtedy sa na Slovensku mohli konať voľby do Európskeho parlamentu, čoho dôsledkom je aj váš súčasný mandát. Tohtoročné, už 13. výročie  je príležitosťou pripomenúť si ušlú cestu a prejaviť podporu EÚ, ktorá prekonáva problémy. Verím, že môj list je len jedným z mnohých prejavov podpory, ktorú si zaslúžite za obhajobu záujmov SR na pôde európskeho parlamentu.

Vážené panie poslankyne a poslanci Európskeho parlamentu, píšem vám aj preto, aby som aj touto formou poďakoval za podporu  zrušenia Mečiarových amnestií. Takéto niečo, tzn. že stanovisko ku domácemu politickému problému prezentoval verejne celý zbor europoslancov, nemalo doposiaľ obdobu. Ďakujem vám aj menom Anny Remiášovej a ďalších demokratov, ktorých spojil odpor proti amorálnym amnestiám.  Je tu však ešte jeden dôvod môjho listu, nový problém, ktorý sa týka, domnievam sa, opäť aj vás, a to bez ohľadu na stranícku príslušnosť.

Vážené panie poslankyne a poslanci,

sami viete, akou krehkou a vzácnou je dôvera občanov ku svojim voleným zástupcom. Iste si aj vy vážite, ak vám píšu voliči zo Slovenska. Každým takým listom sa zmenšuje priepasť medzi politikou a každodenným životom.
Budovanie dôvery v zastupiteľskú demokraciu je u nás o to dôležitejšie, že občania SR prežili polstoročie pod tlakom dvoch totalít, čo stále doznieva. Po celé generácie sme nemali žiadnych slobodne volených zástupcov, ale žili sme v strachu pred násilím štátu a svojvôľou „papalášov“. S touto zlou historickou skúsenosťou si občania SR len ťažko hľadajú vzťah ku politike, ku poslancom a parlamentarizmu. Veriť parlamentu a zastupiteľskej demokracii – alebo neveriť? Odpoveď sa ľuďom nehľadá ľahko, najmä ak slovenská spoločnosť čelí hybridnej vojne namierenej proti pilierom demokracie, a súčasne s tým sa Európou valí vlna populizmu a extrémizmu.

O to väčšou chybou je, že sa v NR SR stal bezprecedentný škandál: vysvitlo, že vedenie parlamentu nariadilo úradníkom tajné otváranie a čítanie listov fyzických osôb (tzn. občanov), adresovaných poslancom NR SR. Časť listov sa dokonca mala ničiť, a to bez vedomia adresátov. O tomto postupe existuje Nariadenie vedenia kancelárie NR SR, o ktorého pravosti niet pochýb. Rovnako niet pochýb o tom, že sa toto nariadenie aj uplatňovalo: overil som si to na vlastnej korešpodencii. Na pôde NR SR dochádzalo mesiace (či roky?) ku porušovaniu zákona o listovom tajomstve. To bol, bez akejkoľvek pochybnosti, trestný čin. No namiesto okamžitého potrestania vinníkov počuť zatiaľ iba vytáčky.

Šokovaní sú najmä poslanci, ktorých agendou je boj s korupciou. Títo poslanci často dostávajú od občanov upozornenia na trestnú činnosť. Nezákonným otváraním listov vzniklo podozrenie, či neprišlo ku zneužitiu citlivých informácií, ktoré obsahovali? Namiesto potrestania korupčníkov sa teraz môžu tí občania, čo sa s dôverou obrátili na poslancom NR SR, obávať ich pomsty?

Vedenie parlamentu, ktoré nezákonný systém kontroly obsahu korešpodencie potajme zaviedlo, doposiaľ nemá dosť morálnej sily, aby verejnosti objasnilo pravdu a postavilo vinníkov mimo službu. Obávam sa, že bez tlaku verejnosti a demokratických politikov to neskončí potrestaním vinníkov.

Práve vy, ako poslanci, ale iste chápete, že tentoraz ide o viac než pri iných kauzách a kauzičkách. Škandál poškodil – a až do potrestania vinníkov bude poškodzovať – dôveryhodnosť hlavného piliera demokratického systému, parlamentu. Je to nahrávka na smeč extrémistom, odporcom demokracie a parlamentarizmu. To sa nesmie zamiesť pod koberec!

Prosím a vyzývam vás preto, využite vplyv vo svojich stranách a apelujte, aby nenechali porušovanie listového tajomstva bez potrestania vinníkov. Vystúpte prosím, aj verejne a jednoznačne za dodržiavanie Ústavy SR a zákonov na pôde NR SR!

Vopred ďakujem každému, kto pomôže obrane zákonnosti na pôde NRSR.

S úctou

Ján Budaj
Poslanec NRSR

 

Prílohy:

1.Pokiaľ ide o zákony, ktoré boli porušené otváraním, čítaním a odcudzovaním korešpodencie občanov , adresovanej poslancom NRSR :

a) Listové tajomstvo chráni Ústava SR v odst.22, čl.1. a 2.
b) Dôsledky porušenia listového tajomstva rieši Trestný zákon v paragrafoch 108, 109 a nasledujúcich.
c) Ďalšie legislatívne rámce nájdete v Zákone 324/2011, O poštových službách, a v judikatúre.

Fotka uživatele Jan Budaj.
Fotka uživatele Jan Budaj.
Fotka uživatele Jan Budaj.
To se mi líbíZobrazit další reakce

Komentář

Komentáře
Jan Budaj
Napište komentář…

Teraz najčítanejšie