Denník N

Súc či nesúc, drahá Ofélia

Z maturity 2015 sa na internete rýchlo stáva celoslovenský fenomén.

Z maturity 2015 sa na internete rýchlo stáva celoslovenský fenomén. Zapríčinili to dve zadania s ktorými viacerí žiaci mali problém. Jedno sa týkalo diela „Hamlet“ a druhé prechodníka slovesa „byť“.
Tak áno, „Hamleta“ chápem. Povinná literatúra, svetová literatúra, je logické vyžadovať meno vedľajšej postavy. A úprimne, veď sa musí Shakespeare v hrobe vrtieť ako vrtuľa keď počul tie mená, čo jeho krásnej Ofélii vymysleli slovenskí žiaci. Napríklad Božena, Hortenzia, Rosamunda, niekto dal dokonca meno Jozef. Chápem rozhorčenie viacerých, ale tak úprimne, s nejakým tým povinným dielom sa dalo rátať.
Ale slovo súc, od ktorého bolo treba utvoriť základný tvar…s tým to bolo horšie. Dlhými myšlienkovými pochodmi sa k slovesu „byť“ dopracovať dalo, ale vôbec som pri tom nezapojila vedomosti, nadobudnuté na gymnáziu, len logiku a sedliacky rozum. Veď koho by na hodine napadlo pri prechodníkoch spomenúť aj súc. A fakt by ma zaujímalo, koľko pracovníkov v NÚCEME (ktorý sa odvčera volá SÚCEM) by na túto otázku našlo odpoveď. Hlavne keby sú v strese a stiesnení časom.
Ale nebolo to všetko. Keď boli testy minulých rokov viac zamerané na praktické vedomosti, ktoré si žiak so sebou priniesol, tento rok to bol naozaj viac IQ test. A pritom nejednoznačný IQ test. Bolo tam zadanie s číslicami (ale bolo na logiku, aj keď bohvie ako spojené so slovenčinou), popis divadelnej profesie, pri ktorej som to dvakrát prepísala a aj tak to mala zle (lebo jednoznačne určiť sa to nedalo) a iné pikošky slovenského jazyka, ku ktorým sa viacerí na hodinách nedostali. Aspoňže témy na sloh boli ľahké a po teste padli veľmi vhod.
Takže súc či nesúc, drahý SÚCEM. My žiaci dúfame, že sme daný IQ test zložili dobre, aspoň na tridsaťtri percent a v skúške dospelosti budeme súci pokračovať ústne.

Teraz najčítanejšie

Anastasia Sevastyanova

Narodila som sa v Rusku a vyrástla striedavo v Moskve a na Slovensku. Som filmárka a väčšinou tu píšem o svojej rodnej hrude.