Denník N

Ako vychádzať s ľuďmi: 54 princípov

Ako vychádzať s ostatnými je skutočné tajomstvo úspechu a šťastia. 54 princípov, praktických tipov a rád.

Jak na lidiPoznáte ten príbeh o väzňovi, ktorý trávi prvý raz noc v cele? Svetla zhasnú a on počuje, ako niektorí väzni vykrikujú čísla. Ostatní väzni sa po každom čísle strašne rehocú, plieskajú sa do stehien. Nový väzeň sa pýta svojho spolunocľažníka, čo sa to deje? „No vieš, všetky vtipy sme už počuli toľkokrát, že ich poznáme naspamäť, tak už len zakričíme ich číslo.“
Nového väzňa to zaujme a tak zakričí: „Dvanásť!“ Ticho. „Sedem!“ Nič, žiadny zvuk, len cvrlikanie zvonka. „Päť!“ a znova nič. Nový väzeň sa celý sklamaný pýta, prečo sa nikto nesmeje. „Tie vtipy sú dobré,“ odvetí spoluväzeň. „Len by si mal ešte popracovať na ich prednese.“

Všetko je o vzťahoch. O tom, čo hovoríme, ako to hovoríme a kedy to hovoríme.

Tento mikropríbeh je z knižky Jak na lidi od Alana Foxa. Má už vyše 70 rokov, dosiahol toho v živote viac než dosť a táto knižka je akousi destiláciou jeho skúseností v oblasti vzťahov, práva, financií, hobby…jednoducho, je to kniha o živote, ktorý by sme mohli žiť lepšie a efektívnejšie.

Knihu tvorí 54 princípov/kapitol. Každá je postavená na príbehoch, konkrétnych, zábavných i menej vtipných, no určite inšpirujúcich. Alan Fox v nich ponúka rôzne techniky, ktoré vám pomôžu v daných situáciách, aby ste dosiahli úspech, lepšie vzťahy, šťastnejšie dni. Je pravdou, že v škole nás učia písať, čítať a počítať, ale ako riešiť medziľudské vzťahy, to nám nikto nevysvetlil. Princípy Alana Foxa sú zaujímavé a príťažlivé práve v tom, že sú jednoduché a zrozumiteľné.

„Nevieš, čo máš, až kým o to neprídeš.“

Ak ale hľadáte konkrétne rady, čo urobiť – neberte túto knihu do ruky. Tomu sa autor vyhýba, pretože každý sme iný, každá situácia je iná a neexistuje jedna všeobecná záplata, ktorá by sa na ňu hodila. Preto musíte čítať medzi riadkami, uvažovať, zamýšľať sa nad jeho stratégiami, ktoré vám však potom naozaj pomôžu v bežnom živote.

Ako si zlepšiť komunikačné schopnosti?
Čo robiť, keď sa rozchádzajú slová a činy?
Ako prilákať ľudí, ktorých chcete mať pri sebe?
A prečo je pochvala lepšia ako trest a ako to môžete využiť?

alan foxAlan Fox naozaj rozoberá bežné problémy a modelové situácie. A čo je najcennejšie, na všetko sa díva z nadhľadu, s pozitívnym myslením a optimistickým úsmevom. Keď sa napríklad Severnou Karolínou prehnal hurikán Fran a poškodil nový dom jeho syna, Alan pri prvom stretnutí zvolal: „To sú super správy!“, čím rozhodne nepotešil svojho syna. Viete si predstaviť, ako sa zatváril – bol zničený, netušil ako sa so všetkým vyrovná a teraz sa jeho otec teší z takého nešťastia.
Alanovho syna to vyviedlo z miery a tak mu otec vraví: „Máš príležitosť naučiť sa spolupracovať s poisťovňami, architektmi, dodávateľmi. Na pozemku budeš mať teraz viac slnka a po prestavbe si urobíš takú terasu, akú si chcel pôvodne.“

Presne o tom to je. To zlé a smutné, čo sa stalo, už nevrátite späť. Dôležitejšie je postaviť sa tomu zoči-voči, optimisticky a konštruktívne. V tej chvíli záleží len na tom, čo sa udeje v nasledujúcich dňoch, týždňoch…a nie na tom, čo narobil hurikán. Áno, je to smola, smutné, ale treba sa pohnúť ďalej a nájsť v tom výzvu zlepšiť sa v ďalších oblastiach, ktoré vám boli doteraz možno úplne cudzie.

„Viac múch sa chytí na med ako na vínny ocot.“

Práve o tom je kniha Jak na lidi od Alana Foxa. Vnímajte prekážky ako príležitosti. Naučte sa vychádzať s ľuďmi, aby ste okolo seba šírili lepšie vibrácie. A užívajte si život:-)

Foto: Albatrosmedia, peopletoolsbook.com

Teraz najčítanejšie