Denník N

Tak nám odvolali financministra Babiša – švejkoviny na českej politickej scéne

„A vy mně, pani Müllerová, v tom vozejku na tu vojnu odtáhnete!“
„A vy mně, pani Müllerová, v tom vozejku na tu vojnu odtáhnete!“

Ako po poriadnej celonočnej chlastačke v byte poľného kuráta Otto Katza, z Haškovho románu o Švejkovi, vyzerá situácia na súčasnej politickej scéne v Česku. Koňaky na zapite prebytku štátneho rozpočtu a fľašky becherovky, vypité na zdravie a stabilitu uvoľneného kurzu českej koruny, sú prázdne. Kumpáni sa rozišli a poniektorým došlo, že je vlastne pred voľbami. Švejkom sa stal občan.

Reálie posledných dní českej politiky sú všeobecne známe. Opozícia využíva vládny a parlamentný chaos k siláckym rečiam o sebe a predčasných voľbách, komentáre médií vytvárajú možné i nemožné kombinácie ďalšieho vývoja. Samotná koalícia sa po nečakanom ťahu premiéra Sobotku ocitla v tragikomickej situácii partičky, ktorá vyliezla z rybníka a niekto im medzitým ukradol šaty. Cudnými postojmi nedokáže zakryť, že o nezlučiteľnosti rolí miliardára, vlastníka najväčších médií a špičkového politika Andreja Babiša po celú dobu vládnutia vedela a mágiu jeho osobnosti potajme využívala vo svoj prospech.

Obnažené sú aj kŕčové žily Sociálnej demokracie vo forme napätia a sporov v jej vedení a naraz je zjavné aj to, že jej svaly na boj s prezidentom Zemanom sú akési mľandravé. Ten tretí, kto vyhráva vždy, keď sa dvaja bijú, je KDÚ ČSL, ale nahota kresťanských demokratov, strkajúcich do aj tak rozkolísaných stoličiek kolegov v koalícii, je nanajvýš trápna a o schopnosti viesť zásadovú a samostatnú politiku vôbec nesvedčí. Komické odhaľovanie chúlostivých miest na tele koaličných strán a navyše, keď sa pri tom tak vážne a skormútene tvária  – je to ešte Švejk alebo už Monty Python? Každopádne „takovou legraci“ si voliči v Čechách už dávno neužili.

Premiér Sobotka si mal svoje kroky lepšie rozmyslieť. Odhalenia finančných machinácií Andreja Babiša mal mať overené a zrozumiteľne formulované. Bez tejto prípravy nedal svojim spolustraníkom, koaličným ľudovcom a  už vôbec nie voličom, ani najmenšiu šancu podporiť jeho radikálny nápad odvolať celú vládu. Pravdepodobne si však uvedomil, že by k demisii nezískal súhlas ani svojich straníckych kolegov a preto sa s nimi vopred neradil a šach mat hrozbou podania demisie zahral hodne neobvyklým spôsobom. Prezident to využil, „udělal z něj vola“ a pred kamerami ho vohnal do scénky, ako vystrihnutej z absurdnej komédie Václava Havla. Možno tým definitívne prebudil Sobotkové sebavedomie a ten, posilnený aj hecovaním ostatných politikov, dnes ministra financií Andreja Babiša nakoniec odvolal. A demisia vraj už nebude potrebná.

Škodoradosťou v tejto trápnej situácii hýri vedľa opozície najmä prezident Zeman. Potvrdilo sa, čo sa dávno  vedelo, že Sobotku by najradšej zlikvidoval, že využíva každú príležitosť na deštrukciu Sociálnej demokracie a vlastne i demokracie ako takej a že mu stále na kalkulačke vychádza rovnica: nechať vládnuť Babiša = ísť do prezidentských volieb bez straníckeho konkurenta. Preto jeho prvá reakcia na odvolanie Babiša bola: budeme skúmať, či je tento dokument platný.

Najbizardnejšou postavou však zostáva Andrej Babiš. Bezdomovcovi v metre dá ako almužnu “masaryka“ (5000 korunovú bankovku), samozrejme pred filmovou kamerou. Na charitu, aby sa vraj nepovedalo, že sa obohacuje, rozdával 52 milionov, ktoré ušetril z daní za jednokorunové dlhopisy koncernu Agrofert. Tie mimochodom nakúpil ako súkromná osoba za 1,5 miliardy Kč a práve vysvetlenie pôvodu týchto miliárd sa stalo spúšťačom obvinení zo strany ČSSD. Kvôli kauzám s európskymi dotáciami na farmu Čapí hnízdo ho vyšetruje polícia ČR aj Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF). V postavení podpredsedu vlády a tlačového magnáta (vlastní vydavateľstvo MAFRA  aj najpočúvanejšie české rádio Impuls) úkoloval novinára denníku DNES, ako má načasovať kauzy, namierené proti jednotlivým politikom ČSSD. Kvôli vlastníctvu Agrofertu a 250 firmám, ktoré tento holding zastrešuje (sú medzi nimi aj chemičky v Nemecku či na Slovensku), ďalej vlastníctvu  Fondu súkromného kapitálu Hartenberg a hlavne z  prostého dôvodu, že ako vlastník podnikov s hodnotou 70 miliárd korún, by nemal vstupovať do podnikateľského prostredia s kompetenciami ministra financií, sa na neho lepilo jedno podozrenie za druhým. Parlament ho síce špeciálnym zákonom „lex Babiš“ donútil previesť majetok do zvláštneho fondu, ale o jeho vplyve na hospodárenie s týmto kapitálom nikto nepochybuje. Z podozrenia na spoluprácu s ŠTB ho očistil súd, obvineniam z daňových únikov sa vysmieva, nahrávky svojich konšpiračných rozhovoroch s redaktorom  denníku Dnes označuje za špinavú kampaň proti nemu. Nesúlad jeho slov s faktami je ohromujúci. Zatiaľ ho však jeho vplyvné kontakty, hrošia koža a sarkofág zo 70 miliárd dokonale chránia.

Ťažko je pre postavy a postavičky na dnešnej politickej scéne v Česku hľadať analogické figúry a figúrky v Osudoch dobrého vojaka Švejka. Jedno je však isté – do role Švejka politici dostali občana, vlastne úplne rovnako, ako to na pozadí predvojnovej situácie v Európe spred sto rokov, opisuje Jaroslav Hašek. A radoví Česi túto roľu vedia zahrať aj keď ich o polnoci zobudíte. Nie každý z nich je síce ako Švejk – suspendovaný pre blbosť, ale ako si inak vysvetliť fakt, že v prostredí fungujúcej demokracie a kvalitných verejnoprávnych médií, má najvyššie preferencie intrigujúci starček Zeman a vlk v rúchu baránka Babiš? Pokiaľ by bola vyvrcholením len demisia vlády alebo zvolanie pani Müllerovej: tak nám odvolali financministra Babiša, bolo by to ešte dobré. Lenže Čechov čaká v októbri mobilizácia. Svoje hlasy za nastolenie poriadku pôjdu odovzdať zdraví aj chromí. „A vy mně, pani Müllerová, v tom vozejku na tu vojnu odtáhnete!“

Teraz najčítanejšie