Denník N

Propaganda infikuje najmä štáty so zanedbaným školstvom

Demokracii trvá dlho kým sa rozhýbe. Rozhodne nie je pri svojom ohrození, či priamo vo vojenských obranných záležitostiach, tak flexibilná, ako totalita, diktatúra. Napríklad Rimania o tom vedeli svoje a preto mali v čase vojny diktátora na 6 mesiacov.

Rok po obsadení Krymu a ruskej agresii na východe Ukrajiny sa Európska únia začína prebúdzať. Síce po roku je to dosť neskoro, ale predsa. Na najbližšom summite bude jedným z hlavných bodov to, ako sa brániť proti putinovskej propagande, dezinformáciam a vlastne hybridnej vojne, ktorú Putinová diktatúra vedie proti EU a členom NATO.

Ruská propaganda veľmi obratne využila internet, sociálne siete. Ten, kto je tvorcom dezinformačnej kamapane, čo beží na plno už rok dva, musí byť skutočne odborník, s excelentnými znalosťami psychológie a sociológie. Tvorca dnešnej ruskej propagandy a dezinformačnej kampane prišiel na to, ako využiť (zneužiť) moderné komunikačné kanály. Ruská propaganda (teda lepšie povedané Putinova) je ďaleko vpredu pred NATO a celkovo Západom, ktorý propagandu v čase mieru považuje za nezmysel a chorý nápad a vlastne jej ani nie je z dôvodu fungovania slobody slova schopný.

Proti ruskej propagande je v prvých štádiach hybridnej vojny ťažko hľadať efektívne spôsoby obrany. V slobodnej spoločnosti je ťažko mysliteľné používať pre obranu akékoľvek klamstvá a prekrucovanie faktov. Pri obrane pred dezinformačnou infekciou sa demokratické štáty môžu spoľahnúť hlavne na vzdelanostnú úroveň obyvateľstva, na to, že kvalitné školstvo naučilo občanov myslieť a zabránilo tak infekcii propagandy, aby sa masívne rozšírila.

Štát, ktorý zanedbal školstvo, je zraniteľnejší. Medzi také štáty v EU jednoznačne patrí Slovensko, Česká republika a Maďarsko, kde bola téma školstva vždy na tej vedľajšej koľaji. Vo vnútornej politike týchto štátov malo za posledných 20 rokov vždy prednosť rabovanie, privatizácia, lúpenie verejných zdrojov, či maskovanie podpory korupcie z najvyšších miest, rozhodne to nebolo školstvo. Musím podotknúť, ža morálna spustnutosť politikov je na Slovensku a v Čechách dedičstvom okupácie ZSSR a kolaborantskej normalizácie.

Ruské tajné služby majú SR, ČR a Maďarsko nielen pekne rozobraté, ale robia všetko preto, aby si v týchto štátoch podchytili politické špičky. O tom by napríklad vedela rozprávať správa tajnej služby BIS v ČR, ktorá upozorňovala už dávnejšie na masívny prienik ruských výzvedných služieb do oblasti politiky, médií, či o snahe Rusov o ekonomické ovládnutie dôležitých firiem.

Ruskí tvorcovia propagandy na začiatku 21. storočia vedia, že v štátoch, kde panuje dezilúzia a občianska pasivita, je jednoduchšie zmanipulovať, či dezinformovať, znechutených, pasívnych a zle informovaných občanov. Investícia do dezinformačnej kampane jednoducho ušetrí na strelive. Ak je štát ešte aj v rozklade (korupcia, súdnictvo, inštitúcie etc..), tak sa pod ťažobou svojej hniloby sám podvolí silnejšiemu agresívnemu štátu. Tam, kde občania majú dobré vzdelanie, kde inštitúcie fungujú a kde sú vlastne občania na vyššom demokratickom leveli, tam šírenie propagandistickej infekcie nemá zmysel, je neefektívne.

V štátoch, kde je školstvo dlhodobo považované za prioritu, je Putinová propaganda neschopná významne nainfikovať spoločnosť. Jedným z najväčších spojencov ruskej agresívnej politiky je teda popri metastázach korupcie v spoločnosti aj dlhodobý nezáujem politikov o školstvo. Svojím spôsobom je to sprievodný jav. Významným indikátorom tohto stavu sú platy učiteľov. Stačí si pozrieť poslednú tabuľku OECD o výške učiteľských platov a porovnať ju s tým, v ktorých štátoch ruská propaganda nainfikovala najviac občanov.

Porovnanie platov učiteľov krajín OECD

Teraz najčítanejšie