Denník N

Hoax: Zmanipulovaný Veľký protikorupčný pochod

Keď legitímne právo mladých ľudí zhromažďovať sa, pokojne protestovať a vyjadriť svoj názor je dezinterpretované ako príprava na prevrat.

(Foto: Veľký protikorupčný pochod študentov, sme.sk| Pochod „STOP islamizácii Európy“, tasr.sk)

V utorok 18. apríla zorganizovali študenti v Bratislave protest s názvom Veľký protikorupčný pochod. Tisícky podporovateľov prešli centrom mesta na Námestie Slovenského národného povstania. Na proteste vystúpili viacerí organizátori pochodu, verejné osobnosti a študenti. Aj napriek nepriaznivému a premenlivému počasiu bolo námestie plné tisícok priaznivcov a podporovateľov, ktorí prišli vyjadriť svoju nespokojnosť. Toto verejné podujatie podporili viaceré tváre slovenskej verejnosti- od umelcov po politikov. Jedným z nich bol aj prezident Andrej Kiska, ktorý sa v súvislosti s pochodom vyjadril: “Ak budeme všetci v tejto krajine ticho, nič sa nezmení. Preto vždy vyzývam ľudí, aby boli aktívni, aby sa nebáli slušným spôsobom povedať svoj názor, ak vidia, že sa deje niečo nesprávne. Všetci chceme žiť v slušnej krajine a všetci by sme mali k tomu prispieť.”

Táto študentská iniciatíva, ktorej cieľom bolo vyjadriť nesúhlas s korupciou na Slovensku, však nenašla podporu v alternatívnych médiách, na sociálnych sieťach či u viacerých predstaviteľov politických strán. Viaceré dezinformačné internetové stránky, ako Hlavné správy či Infovojna, publikovali články, ktorých autori polemizovali, či naozaj sú študentské pochody študentské a či náhodou za organizáciou nestojí tretí sektor či dokonca „pučisti“. Dezinformačný portál Infovojna dokonca publikoval veľmi alarmujúci článok s poplašným titulkom o reálnej hrozbe teroristického útoku na protikorupčnom pochode. Autorka polemizovala o tom, či krádež zbraní a vojenského materiálu a následné zorganizovanie protikorupčného protestu nie je čisto náhodná. Autorka deklarovala: „otázka, či sa na proteste nezjaví šialený terorista v nákladnom automobile, je rozhodne na mieste a ľudia by ju mali pred účasťou minimálne zvážiť.“

Ak autorka tohto článku mala nejaké podozrenia a indikácie ohľadom pripravovaného teroristického útoku na pokojných demonštrantov, tak mala o tom informovať orgány v trestnom konaní. Inak šíri len nepodložené poplašné správy a vyvoláva paniku.

K téme sa vyjadril aj predseda ĽSNS Marián Kotleba na Facebooku, následne o tom informoval aj dezinformačný portál Hlavné správy. Kotleba sa dištancoval od protikorupčného pochodu a deklaroval, že bol zámerne zorganizovaný na „70. výročie justičnej vraždy“ Jozefa Tisa. Oficiálne dištancovanie sa od pochodu a výzva, aby sa ho priaznivci politickej strany ĽSNS nezúčastnili, boli publikované aj na internetovej stránke politickej strany.

K protestu sa vyjadril aj Eduard Chmelár. Na svojom facebookovom profile spochybňoval „študentskosť“ protestov, vzhľadom na to, že protest uvítali a podporili viacerí novinári či politickí predstavitelia strán SaS, OĽaNO, či prezidenta Andreja Kisku. Pán Chmelár tiež charakterizoval tento protest obľúbenou formulkou dezinformačných portálov a prirovnal ho k „slovenskému Majdanu“.

Chmelárov osobný názor následne prebrali a publikovali dezinformačné portály Hlavné správyParlamentné Listy a aj facebookové stránky Som Slovák a som nato hrdýNárod Slovenský.

Svoj postoj k protestu nezabudol vyjadriť aj Ján Čarnogurský, predseda spolku Slovensko-ruskej spoločnosti, v Hlavných správach. On a členovia jeho spolku sa odmietli zúčastniť podujatia, ktoré „manipuluje mladých ľudí“ a je propagované médiami, ktoré podporovali „všetky Majdany vo svete“. Podľa Čarnogurského na Slovensku môžeme byť hrdí, že „vnútorné problémy sme doteraz prekonali vnútornými silami. Verím, že aj pokus o slovenský Majdan prekonáme vnútornými silami.“

Je zaujímavé, že bývalý náboženský disident hovorí o manipulovaní mladých ľudí, keď to boli práve mladí ľudia a študenti, ktorí sa významne pričinili o pád totalitného režimu v 1989 a následne nastolenie demokracie. A sú to práve mladí ľudia, ktorí si v rámci  demokratickej spoločnosti dnes uplatňujú svoje právo na slobodu prejavu a zhromažďovania sa, aby pokojným spôsobom vyjadrili svoj názor k stave korupcii na Slovensku.

V týchto dezinformáciách, ktoré šíria zdanlivo nezaujatí predstavitelia verejného života, môžeme pozorovať použitie podobných naratívov – informujú o pripravovanom slovenskom prevrate a rovnako používajú termín „slovenský Majdan“ na označenie pokojnej občianskej demonštrácie. Tieto verejne známe osoby sú však sami často organizátormi rôznych demonštrácií a pochodov. Ján Čarnogurský s obľubou organizuje protesty proti NATO, proti prechodu spojeneckých vojsk slovenským územím, či proti základniam NATO na Slovensku. Na týchto protestoch často vystupuje aj Eduard Chmelár. Je ironické, že pán Chmelár hovorí o prevratoch, keď on sám ešte pred pár rokmi vyzýval ľudí, aby protestovali a žiadali zmenu svetového systému.

Ďalšou kapitolou sú pravidelné pochody a protesty politickej strany ĽSNS a ich priaznivcov, ktoré bývajú často medializované, či je to už kvôli ich názorovému presvedčeniu alebo kvôli výtržníctvu – útoku na moslimskú rodinu či prerušeniu medzinárodnej súťaže Citydownhill World Tour v roku 2015.

Preto charakterizovanie pokojného protestu študentov, ktorým mladí ľudia konečne aktívnym spôsobom prejavili záujem o spoločenské a politické dianie v Slovenskej republike, ako prípravu na prevrat je totálny nezmysel. Je pozoruhodné, že v prípade, keď títo páni organizujú svoje pochody, tak sa jedná o uplatnenie ich demokratických práv, ale v prípade demonštrácie študentov ide o plánovanie prevratu. Taktiež spájanie tohto podujatia so zmiznutým vojenským materiálom je absurdné – študenti strednej školy by sa určite vedeli vlámať do vojenského skladu a ukradnúť odtiaľ muníciu.

Pomyselnou čerešničkou na torte, čo sa týka absurdnosti, je však blog „novinára“ Pavla Kapustu, ktorý tvrdí, že Anna Remiášováparazituje na smrti syna“, jej profil „zranenej matky sa stal predmetom politického boja“ a pani Remiášová „neváha chladnokrvne zneužiť strašnú smrť svojho syna nielen na vytĺkanie politického kapitálu“ pre politické strany, pre ktoré má v budúcnosti kandidovať. Róbert Remiáš bol podľa Pavla Kapustu iba drogový díler, autíčkar a skorumpovaný policajt a jeho matka, pani Remiášová,  sa „zmenila na politickú agitátorku, moralistku… Ak Anna Remiášová hovorí o ničení životov mladých ľudí, mohla by si položiť otázku, koľkým mladým ľudom zničil životy jej syn – drogový díler.“ Na politické zneužívanie Anny Remiášovej poukázal aj dezinformačný plátok ExtraPlus.

Áno, matka, ktorá sa vyše 20 rokov snaží o objasnenie udalostí okolo smrti jej syna si určite buduje politickú kariéru. Pani Anna Remiášová by určite preferovala mať živého syna, napriek tomu  si už 21 rokov pripomína jeho smrť. Je ľahké hovoriť o človeku, ktorý je mŕtvy a nemôže sa brániť voči takýmito vyjadreniam. O kvalite novinárskej práce pána Kapustu svedčí aj to, že šéfredaktor dezinformačného portálu napalete.sk, ako pán Pavel Kapusta o sebe tvrdí, publikuje svoje blogy na inej dezinformačnej internetovej stránke.

Vzhľadom na avizované pokračovanie protikorupčného protestu v Bratislave a jeho rozšírenie aj na Košice môžeme očakávať „zaujímavé príspevky“ dezinformačných stránok k tejto udalosti.

GLOBSEC Policy Institute 

Tento monitor analyzuje najdôležitejšie dezinformačné kampane, ktoré sú používané a šírené takzvanými konšpiračnými alternatívnymi stránkami a informačnými kanálmi na Slovensku. Prostredníctvom tohto monitoru, by sme chceli zvýšiť povedomie o vplyve dezinformačných kampaní na celospoločenské diskusie a vnútro-politické dianie na Slovensku. Vytvorenie tohto monitora bolo podporené National Endownment for Democracy.

Teraz najčítanejšie