Denník N

Hybridné myslenie a hybridná vojna (pre vojakov aj nevojakov)

Ruská vojenská škola nám pripomenula v praxi, že sa neopláca zabúdať na skúsenosť, že „v mieri sa pripravujeme na vojnu“. 70 rokov po druhej svetovej vojne nás uspokojilo s mierovým zázemím pre život bez rizika rozsiahleho  a prekvapivého vojnového konfliktu v Európe. Krvavé udalosti na Balkáne sme pociťovali ako vzdialené a v našom bližšom susedstve nereálne. Som pritom ďaleko od nabádania obyvateľstva žiť v predstave „permanentného konfliktu“ a strachu, alebo neúmerných  požiadaviek na obranu cestou dramatického obmedzenia zdrojov pre rozvoj, zamestnanosť, vzdelanie a pod. Zaistiť bezpečnosť štátu a bezpečie občana pritom nie je lacná agenda!

Pre posun v téme, v rámci diskusie a v prospech hľadania riešení som sa rozhodol k napísaniu pár myšlienok. Motivoval ma článok pána Ivana Šimka, bývalého ministra vnútra a obrany „Týka sa Slovenska hybridná vojna?“ http://www.ivansimko.sk/tyka-sa-slovenska-hybridna-vojna/ Konkrétne opatrenia sa totiž uskutočňujú v rámci „nenásilných operácií“ pre vytvorenie podmienok účinných „násilných operácií“, v ozbrojenom konflikte. Hlavným operačným priestorom informačnej vojny, ktorá nahradila delostreleckú prípravu pred pozemným útokom, je „digitálny a multimediálny priestor“. Teraz si začíname poriadne uvedomovať, čo znamená „získajte si ich myseľ a získate si ich srdcia“… Veľmi účinná a nebezpečná vec zároveň. V jednej misii je to Vaša „zbraň“ a v druhej ste Vy objektom pôsobenia.

Táto stratégia sa využíva „širokopásmovo“.  V prípade štátu sa rozohrajú témy, ktoré rozdelia obyvateľov na „súperiace názorové a hodnotové tábory“. Hľadá sa aj najslabší článok v Aliančnom reťazci a zároveň sa podporujú aktivity, ktoré by rozdelili aspoň časť jej členov. Hra na „dobrých a zlých“, alebo čierno-biele videnie sveta môže byť tiež nebezpečné… Ale vlastne o to ide… Významným faktom je aktívna účasť štátnych a neštátnych aktérov v digitálnej armáde protivníka v rámci informačnej vojny pre šírenie propagandy, oslabovanie odhodlania brániť svoje záujmy, územnú celistvosť, otupovanie vlastenectva a spojenectva. Vojaci aj nevojaci (možno aj experti s „modrou knižkou“) na strane protivníka uplatňujú svoje spôsobilosti v službách ich štátu. Muníciou sú údaje, z ktorých fabrikujú požadované informácie a ich zbraňou sú informačné a komunikačné technológie.

Kde nachádzajú cieľovú skupinu a priestor pre pôsobenie? Vieme ten priestor zúžiť? Neprispeli sme nejakým rozhodnutím alebo konaním k oslabeniu pripravenosti nášho obyvateľstva zvládať krízové situácie vojenského charakteru v dôsledku použitia alebo hrozby použitia ozbrojených síl? Využili sme všetky slabé a silné miesta bezpečnostného systému štátu na posilnenie našej odolnosti a redukciu zraniteľnosti? Využili sme všetky príležitosti a možnosti? Zložité javy sa nedajú opísať jednoduchou vetou. Zložité problémy nemajú jednoduché riešenia…

Podľa môjho názoru žneme tiež našu úrodu po:

  • Prevahe politických rozhodnutí nad vojensko-odbornými odporúčaniami v problematike obrany štátu.
  • Redukcii výdavkov štátu na obranu (Obrana štátu pritom nie je záležitosťou len rezortu obrany, rovnako ako hodnotenie obrany nemá byť len výsledkom MO SR…).
  • Odďaľovaní systémovej obnovy a modernizácie kľúčovej techniky ozbrojených síl.
  • Strate 22 rokov na diverzifikáciu zdrojov obstarania, dodávky a servisu vojenskej techniky a technológií, resp. spoločného zdieľania so spojencami.
  • Redukcii prípravy štátneho územia na ozbrojený konflikt, v rámci prvkov obrannej infraštruktúry.
  • Zrušení brannej výchovy obyvateľstva a to už na úrovni základného školstva.
  • Ukončení povinnej vojenskej služby bez reálneho výkonu dobrovoľnej vojenskej služby.
  • Slabej výchove k vlastenectvu v rámci štátneho vzdelávacieho systému.
  • Uvoľnení priestoru v spoločnosti pre prejavy radikalizmu a extrémizmu.
  • Pasivite k nekontrolovaným paramilitárnym skupinkám mladých ľudí v lesoch.
  • Neutralite k ovplyvňovaniu verejnej mienky domáceho obyvateľstva bez informačného „protiúderu“ na základe pravdivých faktov, dôsledného a trpezlivého vysvetľovania udalostí a záruk pre zaistenie chránených hodnôt občanom.

V súčasnej optike hybridnej vojny to napĺňa fázu „nenásilných operácií“ a aj keď u nás nepočuť zbrane, tie diplomatické, ekonomické a informačné sú rozbehnuté…. Zámerom príspevku nebolo identifikovať, analyzovať a hodnotiť všetky komponenty v spoločnosti a v bezpečnostnom sektore.

Prichádza doba formulovania východísk pre aktualizáciu bezpečnostnej politiky štátu, resp. Bezpečnostnej stratégie, Obrannej stratégie a koncepčných dokumentov pre plánovanie, organizáciu a riadenie systému obrany, ktorá musí reagovať aj na tieto bezpečnostné výzvy…

Ilustračné foto http://sk.wikipedia.org/wiki/Ozbrojen%C3%A9_sily_Slovenskej_republiky

Teraz najčítanejšie