Denník N

Veselé grécke Vianoce

Budúcu stredu, presne týždeň pred Štedrým večerom, si budú Gréci voliť nového prezidenta. Tak ako u nás, aj v Grécku je prezident skôr reprezentatívna funkcia, ale neboli by to Gréci, keby to celé riadne nezamotali.

Gréckeho prezidenta totiž volí parlament a to dvojtretinovou väčšinou. Grécky parlament má 300 poslancov, dve tretiny je rovných 200. Lenže, vládna koalícia má len 155 hlasov a na dohodu to veru nevyzerá. Ak nebude prezident v prvom kole zvolený, nasleduje dva dni pred Štedrým večerom druhé kolo. Ak nebude zvolený ani tam (opäť je potrebných 200 hlasov), bude tretie kolo v pondelok 29.12. a tam stačí na zvolenie už len 60% hlasov, čiže 180.

Treba aj povedať, že druhá najväčšia strana, SYRIZA, a tiež komunisti a minimálne ešte jedna ďalšia strana nechcú žiadneho prezidenta, oni chcú predčasné voľby. Ak totiž prezident nebude zvolený ani na tretí pokus, automaticky končí vláda a v pomerne krátkej dobe musí dôjsť k predčasným voľbám (posledné voľby, tiež predčasné boli v júni 2012). Tie by podľa aktuálnych prieskumov vyhral Alexis Tsipras so svojím hnutím SYRIZA a o radosť by bolo postarané, lebo Tsipras odmieta všetky úsporné programy, chce ľuďom vrátiť všetky vymoženosti sociálneho štátu… no kto by ho nevolil J.

Otázka je, čo sa stane potom? Potom ako grécki poslanci na tri krát nezvolia prezidenta a predčasné voľby zostaví Tsipras. Nikto to nevie presne a tak sa všetci boja. Investori sa boja a tak úroky na grécke dlhopisy vyleteli kvôli rizikovej prirážke až na 9 percent. Vláda sa bojí a tak odmietla ďalšie úsporné opatrenia, ktoré požadovala Troika a navyše časť reforiem, ku ktorým sa zaviazali, radšej nerealizujú. A EÚ sa bojí, že Grécko vystúpi z eurozóny a potom môže tých 240 miliárd eur, ktoré súdruhovia do grécka napchali, odpísať. Vystúpenie Grécka z EÚ by totiž zaručene bolo spojené s vyhlásením platobnej neschopnosti.

Samozrejme, nik nevie, čo by nastalo po prípadnom vystúpení Grécka. Čo by spravili krajiny ako Portugalsko, Španielsko a Taliansko, keby videli, že Grékom sa dýcha ľahšie, lebo nie sú priklincovaní k euru, ktoré je pre nich príliš silné. To všetko sú otázky, ktoré môžu byť po 29.12. veľmi aktuálne a ktoré môžu krízu prinavrátiť. Každopádne, Vianoce budú pre investorov a veriteľov budú grécke a veselé.

Teraz najčítanejšie

Richard Sulík

Rozhliadnite sa. Vidíte snáď na Slovensku niekoho iného, kto nemá žiadny korupčný škandál, kto drží slovo, kto má program zostavený naozajstnými expertmi, kto má viac ako 10 rokov skúseností, ako tieto konkrétne riešenia pre ľudí presadiť, kto sa neriadi ideológiou, ale zdravým rozumom a kto má úprimnú chuť postaviť tú najlepšiu možnú budúcnosť pre Slovensko?
Všetci, ktorí nám veria, menia hru s nami. Nenechajú sa podplatiť rozhadzovaním, ktoré budú splácať naše deti. Už majú dosť chaotických amatérov. Zaujímajú ich konkrétne zmeny, pre ktoré sa mladým oplatí zostať na Slovensku. Chcú už konečne reálne výsledky.
A chcú sebavedomé Slovensko, ktoré najlepšie vie, čo potrebuje.
Sme SASKA a meníme hru.